Θώρακας Έλληνα πολεμιστή από τον Τάραντα βρέθηκε στην Σλοβακία




Ιστορική ανακάλυψη στην Σλοβακία. Αρχαία ελληνική πανοπλία σε λατρευτικό χώρο Κελτών! Aπό ορείχαλκο,χρονολογίας  4ος αι. π.Χ. [Φ Κάρολ Πιέτα]


Οι αρχαιολόγοι έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη σε ένα κελτικό θυσιαστήριο κοντά στο χωριό Slatina nad Bebravou. Ανακάλυψαν διακοσμημένες με ανάγλυφες πλάτες ώμου από χαλκό που ήταν μέρος ενός θώρακα ενός εξέχοντος Έλληνα πολεμιστή.
"Είναι το παλαιότερο αρχαίο ελληνικό κειμήλιο τέχνης στην περιοχή της Σλοβακίας", δήλωσε η αναπληρωτής διευθυντής του Σλοβακικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στη Nitra, Κάρολ Πιέτα, όπως αναφέρει η νέα έκθεση της SITA.


Κλεμμένο από τους Κέλτες ; 

Το ανάγλυφο έγινε στην ελληνική αποικία του Τάραντα στην Μ.Έλλάδα (Taranto) στη νότια Ιταλία στα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. Ήρθε στη σλοβακική επικράτεια περίπου εκατό χρόνια αργότερα.




"Υπάρχει μια δικαιολογημένη υπόθεση ότι οι Κέλτες πολεμιστές, που εκείνη τη στιγμή κινούνταν στην περιοχή του μέσου Δούναβη, έφεραν εκείνα τα χάλκινα ανάγλυφα εδώ. Θεωρητικά, είναι πιθανό η ανακάλυψη αυτή εδώ να έχει κλαπεί από το μαντείο των Δελφών, το οποίο οι Κέλτες λεηλάτησαν το πρώτο μισό του τρίτου αιώνα π.Χ. ", δήλωσε η Πιέτα για το SITA.(Slovak Archaeological Institute )


Ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός χώρος, 1,5 χιλιόμετρο μακριά από έναν σημαντικό κελτικό οχυρωμένο οικισμό, ανακαλύφθηκε κατά τύχη το 2016. Θεωρείται πως οι Κέλτες πραγματοποιούσαν εκεί θυσίες- μεταξύ των οποίων και ανθρωποθυσίες- στους θεούς τους, και στη συνέχεια έκαιγαν τις προσφορές τους.
Αρχαιολόγοι πραγματοποίησαν εκεί έρευνες το 2016 και το 2017 και ακολούθησε ανάλυση των ευρημάτων. Η καθηγήτρια Ρεγκίνε Τόμας του Πανεπιστημίου της Κολωνίας ανέλυσε τα τμήματα της πανοπλίας, και κατάφερε να πραγματοποιήσει ψηφιακή ανακατασκευή του αναγλύφου, που εμφανίζεται να απεικονίζει σκηνές της Αμαζονομαχίας- της σύγκρουσης ανάμεσα στους αρχαίους Έλληνες και τις Αμαζόνες, η οποία αναφέρεται σε ελληνικούς θρύλους.

Ο  χώρος θυσίας , που βρίσκεται περίπου 1,5 χιλιόμετρο μακριά από ένα σημαντικό κελτικό αρχαίο οχυρό οικισμό στο λόφο Udriana, βρέθηκε τυχαία το 2016, χάρη στην προσοχή των ντόπιων


Ελληνική παράσταση  επί του θώρακα.

Οι αρχαιολόγοι έκαναν έρευνα εδώ το 2016 και 2017, ακολουθούμενη από ανάλυση των ευρημάτων. Η καθηγήτρια Regine Thomas από το πανεπιστήμιο της Κολωνίας ανέλυσε τα τμήματα του πλακιδίου που βρέθηκε.
Εκπόνησε μια ειδική ανάλυση ψηφιοποιώντας μικρά κομμάτια των επωμίδων των ώμων. Μέσα από αυτή τη μέθοδο πέτυχε την ανακατασκευή της ελληνικής διακοσμητικής σκηνής.
"Ήταν μια ,αυτή που ονομάζουμε  Αμαζονομαχία  , μια απεικόνιση της μυθικής μάχης μεταξύ των Ελλήνων και των Αμαζόνων, ένα έθνος γεμάτο  γυναίκες πολεμιστές", εξήγησε η Pieta, όπως ανέφερε η SITA.


Κέλτικες περιπλανήσεις 

Τα κελτικά ιερά και οι θέσεις θυσίας είναι μία από τις περιγραφές του Κελτικού πολιτισμού που βρέθηκαν στη Σλοβακία αλλά όχι στις γύρω χώρες. Το εύρημα από το χωριό Slatina nad Bebravou από τα τέλη του τρίτου αιώνα π.Χ. είναι το τέταρτο τελετουργικό μέρος θέση  των Κελτών που βρέθηκε στη Σλοβακία.

Ανασκαφή μιας κελτικής θυσίας  που χρονολογείται από τον 3ο αι. π.Χ.

Οι αρχαιολόγοι εκεί βρήκαν μια θυσιαστήρια οπή , καθώς και τον τόπο όπου βρισκόταν ένας στύλος θυσίας. Βρήκαν επίσης καμένα ανθρώπινα και ζωικά οστά, βραχιόλια από μπλε γυαλί, από ξύλο  και υπολείμματα μεταλλικών διακοσμητικών από ενδυμάτα.

Επίσης βρέθηκε μεγάλη ποσότητα κεραμικών  , ΌΤΙ έμεινε μετά από θυσίες και τις γιορτές που ελάμβαναν χώρα μετά τις τελετουργίες. Οι Κέλτες  πίνουν ποτό και κατόπιν ρίχνουν το δοχείο στη φωτιά. Θα έσπαζαν επίσης διάφορα αντικείμενα και έπειτα τα έκαιγαν  για να απελευθερώσουν το πνεύμα της θυσίας. "Το αίμα των θυμάτων - ζώων ή ανθρώπων - χύνεται  κάτω μέσα στην τρύπα των θυσιασμένων , εξήγησε η κ. Pieta ..







ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ