Περισσότερες από 400 αρχαιολογικές ανασκαφές στη διαδρομή του αγωγού ΤΑΡ

Τμήματα αρχαίων οικισμών, νεκροταφεία, μνημεία, τείχη και εκκλησίες έχουν έλθει στο φως κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, όπου απασχολούνται περισσότεροι από 650 ειδικοί στην αρχαιολογική έρευνα (αρχαιολόγοι, τοπογράφοι, συντηρητές, κλπ.), καθώς και αρχαιολογικοί εργάτες.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη η εταιρία κατασκευής του αγωγού με αφορμή την ολοκλήρωση του 31ου ετήσιου συνεδρίου «Το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και Θράκη» στη Θεσσαλονίκη, μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 300 σωστικές ανασκαφές μικρής και μεγαλύτερης κλίμακας, και περισσότερες από 100 δοκιμαστικές τομές στη «Ζώνη Εργασίας» του ΤΑΡ, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη άλλες 7 σωστικές ανασκαφές μεγάλης κλίμακας στις Περιφέρειες από τις οποίες διέρχεται ο αγωγός.

Οι εργασίες κατασκευής του ΤΑΡ έγιναν αιτία να έρθουν στο φως σημαντικότατα αρχαιολογικά ευρήματα σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα ΦΩΤ:news247-

Στα ευρήματα περιλαμβάνονται πλήθος κινητών (κεραμεική, κοσμήματα, νομίσματα κ.λπ.) που χρονολογούνται στην προϊστορική έως και τη μεταβυζαντινή περίοδο καθώς και νεκροταφεία ή μεμονωμένοι τάφοι, κάποιοι εκ των οποίων κτερισμένοι, τμήματα οικισμών και αρχιτεκτονικών λειψάνων, όπως τείχη και εκκλησίες, μνημεία, εργαστηριακοί χώροι και ενδείξεις ανθρώπινης δραστηριότητας, π.χ. κλίβανοι και πηγάδια.

Στο συνέδριο επιστήμονες-εκπρόσωποι από 9 Εφορείες Αρχαιοτήτων της Βόρειας Ελλάδας (Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Σερρών, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Καστοριάς και Φλώρινας) παρουσίασαν τα αρχικά ευρήματα των ανασκαφικών τους δραστηριοτήτων, σημειώνοντας πως αν δεν υπήρχαν τα δημόσια ή τα ιδιωτικά έργα, οι ανασκαφές στην Ελλάδα θα είχαν σχεδόν σταματήσει.

ΧΡΥΣΑ ΚΑΡΑΔΗΜΑ : "MΕΓΑΛΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΤΑΡ"Η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης για τα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας ευρήματα, που προέκυψαν από τις εργασίες τοποθέτησης των σωληνώσεων του Αγωγού ΤΑΡ και τα "δώρα" που προκύπτουν μέσα από την περάτωση μεγάλων επενδυτικών έργων.
      ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ    ΕΔΩ

«Συνεργαζόμαστε στενά με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και τις κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων, για την προστασία και ανάδειξη της πλούσιας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς» δήλωσε σχετικά η διευθύντρια του ΤΑΡ για την Ελλάδα, Κατερίνα Παπαλεξανδρή.

Οι αρχαιολογικές εργασίες εποπτεύονται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και τις 13 αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων (μία ανά περιφερειακή ενότητα που διατρέχει ο αγωγός), όπως ορίζεται στα σχετικά Μνημόνια Συναντίληψης και Συνεργασίας που έχουν υπογραφεί.www.zougla.gr


Οι εργασίες κατασκευής του ΤΑΡ έγιναν αιτία να έρθουν στο φως σημαντικότατα αρχαιολογικά ευρήματα σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα

Οκτωβρίου 10 2017 07:17
Της Μαρίας Ριτζαλέου

Πληθώρα από μήτρες για μεγαρικούς σκύφους, με θέματα εμπνευσμένα από την Ιλιάδα και μεγάλο αριθμό επιγραφών, σε εργαστήριο ελληνιστικών χρόνων στον Καλαμώνα Δράμας, ένα νεκροταφείο υστερορωμαϊκών χρόνων με κεραμικό κλίβανο που χρονολογείται στον 4ο-5ο αιώνα μ.Χ. στην Μαρώνεια Ροδόπης, αλλά και ένα σημαντικό εύρημα στην Κοζάνη, το οποίο μελετάται και θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη κατά τη διάρκεια των εργασιών του ΤΑP στη βόρεια Ελλάδα.

Στις Σέρρες επίσης εντοπίστηκαν ίχνη προϊστορικής εγκατάστασης και νεκροταφείο της εποχής του Σιδήρου, στη Δράμα πλήθος κεραμικής και ένας ασύλητος τάφος , ενώ ενδιαφέροντα είναι και τα ευρήματα στον Έβρο.


ΦΩΤ: /www.ert.gr/perifereiakoi-stathmoi/seres

Μετά το μετρό, την Εγνατία Οδό και την ΠΑΘΕ, ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP), που έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 50%, σχεδόν 16 μήνες από την έναρξης κατασκευής του, αποκαλύπτει μοναδικά ευρήματα και ανασυνθέτει την ιστορία της περιοχής από τον Έβρο μέχρι την Κοζάνη και σύντομα οι εργασίες επεκτείνονται και στο νομό Καστοριάς.

Ειδικά για την Κοζάνη, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ένα σημαντικό εύρημα προϊστορικής εποχής, για το οποίο θα γίνουν ανακοινώσεις τις επόμενες μέρες, μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη του.

Ταφικά κατάλοιπα
Στο νομό Κοζάνης οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως οικιστικά και ταφικά κατάλοιπα διαφόρων εποχών, από τους προϊστορικούς ως και τους βυζαντινούς χρόνους σε τουλάχιστον 10 σημεία όδευσης του αγωγού και δύο ταφές.

Στην Δράμα εντοπίστηκαν 6 αρχαιολογικές θέσεις με πιο σημαντική αυτή στον Καλαμώνα, όπου αποκαλύφθηκε τμήμα εργαστηρίου αγγειοπλαστικής ελληνιστικών χρόνων, με πίθους και πλήθος μητρών για τους λεγόμενους μεγαρικούς σκύφους (το πιο χαρακτηριστικό είδος αγγείου της περιόδου), με θέματα εμπνευσμένα από την Ιλιάδα και μεγάλο αριθμό επιγραφών.

Όπως είπε στο Έθνος, ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας, Ευστράτιος Παπαδόπουλος, “το εύρημα είναι σπουδαίο για όλο το βορειοελλαδικό χώρο και φυσικά μοναδικό για την Δράμα”.

Στην περιοχή του Καλαμπακίου, οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν κιβωτιόσχημο ασύλητο τάφο του τέλους του 4ου π.χ. αιώνα, με μεταλλικά εργαλεία και αγγεία, πήλινα σκεύη, αλλά και έναν θαυμάσιο ερυθρόμορφο αττικό κρατήρα υστεροκλασικών χρόνων. Επίσης βρέθηκε προϊστορικός οικισμός που χρονολογείται στη Νεολιθική Εποχή και στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού, με μεγάλο αριθμό διακοσμημένων αγγείων από την 6η ως την 3η χιλιετία π.Χ., εργαλείων και ειδωλίων, αλλά και νεκροταφείο με 65 ταφές και 26 ανακομιδές της βυζαντινής περιόδου, με σημαντικό αριθμό χάλκινων κοσμημάτων.

Στην Μαυρολεύκη Δράμας αποκαλύφθηκε τμήμα λιθόστρωτης βυζαντινής οδού και στο Φωτολίβος λιθόκτιστος καλοδιατηρημένος αγωγός άρδευσης μεταβυζαντινής-οθωμανικής περιόδου.

“Το υπουργείο Πολιτισμού και οι Εφορείες Αρχαιοτήτων έχουν μοχθήσει όσο κανείς άλλος φορέας για την επένδυση του Αγωγού ΤΑΡ κατά την τελευταία διετία. Περιμένουν όπως είναι φυσικό να αναγνωριστεί αυτή η επίπονη προσπάθειά τους από την εταιρεία και να δοθούν στις υπηρεσίες τους από το Τμήμα Κοινωνικής Ευθύνης του ΤΑΡ τα ανταποδοτικά οφέλη, που πράγματι δικαιούνται”, αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος.

Στη Ροδόπη ήρθε στο φως ένα αρχαίο νεκροταφείο, υστερορωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων με αρκετές ταφές, κοντά στο χωριό Αρσάκειο του δήμου Μαρώνειας.

Σύμφωνα με την αρχαιολόγο της ΕΦΑ Ροδόπης, Μαρίνα Τασακλάκη, παράλληλα με το νεκροταφείο έχουν βρεθεί ένας κεραμικός κλίβανος και ένα πηγάδι που χρονολογούνται στον 4ο-5ο μ.Χ. αιώνα. Τις προηγούμενες μέρες ο κεραμικός κλίβανος αποσπάστηκε και μεταφέρθηκε στον προαύλιο του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής. Οι αρχαιολόγοι στη Ροδόπη μελετούν επίσης ένα μονόχωρο κτίριο που κατά πάσα πιθανότητα ήταν κοιμητηριακός ναός.

Νεολιθική εποχή
Πριν από λίγο καιρό ολοκληρώθηκαν οι ανασκαφές στο νομό Σερρών, όπου ήρθαν στο φως προϊστορικές εγκαταστάσεις στις θέσεις Μανδήλι και Μεσορράχη με κεραμική νεότερης νεολιθικής εποχής (όστρακα με αυλακώσεις, εγχαράξεις, μελανοστεφή, στιλβωμένα και με μαύρη διακόσμηση σε ερυθρό), νεκροταφείο Εποχής του Σιδήρου στην περιοχή του Κεφαλοχωρίου, αγροικίες και πιθεώνες (χώροι αποθήκευσης πιθαριών) ρωμαϊκών χρόνων στην Μεσορράχη.

Επιπλέον, στην περιοχή της Νέας Ζίχνης εντοπίστηκαν απορριματικοί λάκκοι-αποθέτες, που περιείχαν πηλόμαζες, αργούς λίθους, οστά ζώων και κεραμική αρχαϊκών και κλασικών χρόνων.

“Τα ευρήματα αυτά, καθώς και άλλα παλαιότερα, αποδεικνύουν τις μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών-εθνών, που έλαβαν χώρα σε αυτή την περιοχή από το 511 π.Χ. ως και το 465π.Χ., όχι πάντα με ειρηνικό τρόπο και παράλληλα δείχνουν την έντονη παρουσία Μακεδόνων και Ρωμαίων στην περιοχή”, αναφέρει στο Έθνος, η προϊσταμένη της ΕΦΑ Σερρών, Πηνελόπη Μάλαμα, προσθέτοντας ότι γίνεται συστηματική μελέτη των ευρημάτων και οι αρχαιολόγοι θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της έρευνάς του στο Συμπόσιο για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και στη Θράκη τον Μάρτιο του 2018.

Σε άλλα σημεία οι ανασκαφές έχουν ολοκληρωθεί και τα ευρήματα μελετούνται, σε άλλα ωστόσο συνεχίζονται, ενώ οι εργολήπτριες εταιρίες έχουν διαμορφώσει περίπου το 70% της όδευσης του TAP στην Ελλάδα και στην Αλβανία-539 χλμ από τα συνολικά 765 χλμ. της διαδρομής του.- (Πηγή: Έθνος)





Σε σακούλες βάζει ο ΤΑΠ αρχαία Βυζαντινά ευρήματα
Αναρτήθηκε στις 21/02/2018
www.neapolisnews.gr

Συνέντευξη εφ όλης της ύλης παραχώρησε στο Ράδιο Νεάπολις 90.8 και στον Σταύρο Δεληγιάννη ο Προέδρος του Συλλόγου Εκτάκτων  Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ) κ. Δημήτρης Κουφοβασίλης μιλώντας για τα όσα ζουν ο ίδιος και οι συνάδελφοί του κατά μήκος των εργασιών του ΤΑΠ. Ο κ. Κουφοβασίλης έκανε ειδική αναφορά στις κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων αλλά και στη συμβατική υποχρέωση του ΤΑΠ να καταγράψει τα αρχαιολογικά ευρήματα κατά μήκος του αγωγού.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Σε πολλέςπεριπτώσεις δεν τα πάμεκαλά και με τις ηγεσίες των ΕφορειώνΑρχαιοτήτων που τις θέλουμεόμως στο πλευρόμας.

Φαίνεταιότι κάποιοι εκ των διοικούντων  των ΕφορειώνΑρχαιοτήτων που έχουνε και πολιτικόρόλοπροτιμούν να διαμορφώνουνκαλέςσχέσεις με εταιρείες στα διάφοραέργα και εργασίες που γίνονταιόχι μόνο στην βόρειαΕλλάδααλλά και σε όλη την επικράτεια και αυτόγυρίζει σε βάρος και των εργαζομένων και των αρχαιολόγων.

Δυστυχώς τα προβλήματαμε τον ΤΑΠ που καταγγέλλουμε σε Καβάλα Ξάνθηκαι Ροδόπη τα έχουμεσυναντήσει σε μεγάλοβαθμό σε όλο το μήκος των εργασιών του αγωγού

Στο κομμάτι της Αρχαιολογίας σε όλη την έκταση των εργασιώνδεν τηρήθηκαν όχι μόνο οι προφορικέςδεσμεύσεις τους αλλά και οι γραπτέςσυμφωνίεςαλλά και ούτε το κομμάτι του αρχαιολογικούνόμου το οποίοδίνει ένα περιθώριο μετά το πέρας των ανασκαφικώνεργασιών για καταγραφές για συντηρήσεις που πρέπει να γίνονται για να συντηρηθούν τα κινητάμνημεία. Όλα αυτά έχουνμείνει στην θεωρία και δεν υλοποιήθηκαν.

Εμείς δεν είπαμε να μηνπεράσει ο αγωγόςπρώτον,από οπούπεράσει όμως να γίνει με τον ενδεδειγμένοτρόποέχουμεκαταθέσει σχετικόκείμενο που καταγραφούμε τις δικές μας διαφωνίες ως προς το αν έγινε αυτό με τον καλύτεροδυνατότρόπο εάν κινδύνεψαναρχαιότητες εάν έχουνθαφτεί η έχουνκαταχωθεί.

Όσατυχόνευρήματα κατά την διάρκεια των εργασιώνμεταφέρονται σταμουσεία και στις αποθήκες όλα αυτά πρέπει να καταγράφουν να μπορούμε να τα γνωρίζουμε όχι μόνο στην περίπτωση του ΤΑΠαλλά και σε όλες τις ανασκαφές. Εμείς οι αρχαιολόγοιλέμε χαρακτηριστικά ότι για να βρεις ένα αρχαίοαντικείμενο χρειάζονται δυο ανασκαφές μια είναι το εύρημα από εκεί που περνάει ο ΤΑΠ και μια άλλη δεύτερη είναι αυτή που πρέπει να γίνειμέσα στο μουσείο με την καταγραφή αν ακολουθηθεί  η σωστήδιαδικασία

Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο δεν αφορά το κομμάτιμεταφοράς τους και αποθήκευσης τους αλλά αν θα μας δοθεί η πρόσβαση και η δυνατότητα εμείς να τα πλύνουμε να τα διαβάσουμε να τα αναγνωρίσουμεκαι να τα καταγράψουμε και όχι απλώς να μεταφερθούνκαι να παραμείνουν μέσα σε σακουλές και να μην γνωρίζει κανείς την ύπαρξητους. Υπάρχει γραπτή υποχρέωση δέσμευση εφόσον υπάρχουν ανάγκες- ευρήματα να καλύψει εντός εξαμήνου το κόστος καταγραφής τους πάντα υπό την επίβλεψη αρχαιολόγων στις σχετικές εφορείες Αρχαιοτήτων κάτι που ο ΤΑΠ το έχει κάνει σε πολύ περιορισμένο βαθμό».




ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ