Από ποιον και γιατί γκρεμίστηκαν τα Βυζαντινά Τείχη της Θεσσαλονίκης;


Γνωρίζουμε  ότι παραλιακά και κατά μήκος του λιμανιού στην Θεσσαλονίκη υπήρχαν τείχη.

Η Οθωμανική διοίκηση της Θεσσαλονίκης του Σαμπρή – πασά τη δεκαετία του 1860 αποφάσισε το γκρέμισμα των τειχών της πόλης για τρεις λόγους.
Κατ αρχήν για λόγους υγιεινής – δεν έφτανε ο Θαλασσινός αέρας στη πόλη με αποτέλεσμα να υποφέρει ο πληθυσμός από διάφορες επιδημικές ασθένειες.





Παράλληλα υπήρχε το όραμα να δημιουργηθεί μια μεγάλη προκυμαία στην οποία θα μπορούσε να φιλοξενήσει πολλά περισσότερα πλοία από το μικρό λιμανάκι που υπήρχε μέχρι τότε.. Και ο τρίτος λόγος ήταν η ανάπτυξη του εμπορίου με τη δημιουργία καταστημάτων πάνω στο μέτωπο της παραλίας.

Επταπύργιον  -Έγχρωμη φωτογραφία 


Μέχρι το 1873 κατεδαφίστηκαν και τμήματα του ανατολικού και δυτικού τείχους της πόλης που υπήρχε από την Εγνατία μέχρι τη θάλασσα. Αντιδράσεις στη κατεδάφιση των τειχών υπήρξαν κυρίως από τους Οθωμανούς στρατιωτικούς και τον πληθυσμό της πόλης.


Με τα υλικά από τη κατεδάφιση των τειχών έγινε η πρώτη επιχωμάτωση της παραλίας. Ο Σαμπρή-πασά πριν έρθει στη Θεσσαλονίκη ήταν διοικητής της Σμύρνης και είχε κατασκευάσει το 1866 τη νέα προκυμαία της Σμύρνης με το μηχανικό Ρόκκο Βιτάλι.


Και όταν λοιπόν μετατέθηκε στη Θεσσαλονίκη κάλεσε τον ίδιο μηχανικό να κατασκευάσει και την προκυμαία της Θεσσαλονίκης.
Μαζί με τα τείχη καταστράφηκαν και χάθηκαν οι μεγάλες πύλες του τείχους.

Το Δυτικό άκρον της πόλεως χωρίς τα τείχη του κέντρου της 

Δείτε την τριδιάστατη αναπαράσταση των παραλιακών τειχών και των πυλών του τείχους της Θεσσαλονίκης που κατεδαφίστηκαν από τους Τούρκους τη δεκαετία του 1860 που ετοίμασε ο χρήστης του Youtube, Γιάννης Ατρόπουλος. -ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΡΤΟΠΟΥΛΟΣ-  30 Δεκ 2015


Οι πύλες του Βυζαντινού τείχους της Θεσσαλονίκης






Θεσσαλονίκη. Το παραλιακό Βυζαντινό τείχος σε 3d



ΠΗΓΗ http://apocalypsejohn.com/



           ΔΕΙΤΕ         
Βρέθηκε η παλαιότερη φωτογραφία της Θεσσαλονίκης ;...Μάλλον ναι.






ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ