ΕΡΕΥΝΑ: Η καταγωγή των συγχρόνων Λιβανέζων προέρχεται από τους Χαναναίους ή Καναανίτες


Οι κάτοικοι του σημερινού Λιβάνου είναι απευθείας απόγονοι των αρχαίων Χαναναίων της Παλαιάς Διαθήκης, σύμφωνα με μια νέα διεθνή έρευνα γενετιστών, οι οποίοι για πρώτη φορά ανέλυσαν και συνέκριναν τα γονιδιώματα κατοίκων της αρχαίας Χαναάν ηλικίας 4.000 ετών πριν από σήμερα  και του σημερινού Λιβάνου.

Οι Χαναναίοι της εποχής του Χαλκού, οι οποίοι αργότερα έγιναν γνωστοί ως Φοίνικες,   (Σ.Σ  ΟΧΙ ΟΛΟΙ ΑΛΛΑ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ......) ζούσαν σε μια εκτεταμένη περιοχή, που σήμερα περιλαμβάνει το Λίβανο, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, τη Συρία και την Ιορδανία. Δημιούργησαν το πρώτο αλφάβητο και πολλές αποικίες στη Μεσόγειο, ασκώντας σημαντική εμπορική και πολιτισμική επιρροή, ενώ τους αναφέρουν συχνά τόσο η Βίβλος, όσο και αρχαία ελληνικά και αιγυπτιακά κείμενα.

ΦΟΙΝΙΚΕΣ -Οι Φοίνικες ή Σιδώνιοι ήταν αρχαίος σημιτικός λαός που έζησε στη βόρεια Χαναάν,

 
στην παραλιακή πεδιάδα μήκους περ. 200 χλμ και πλάτους μόλις 30 χλμ του σημερινού Λιβάνου -τμήμα της αρχαίας χώρας ανήκει σήμερα και στο Ισραήλ και στη Συρία. Κατά τον Ηρόδοτο και τον Στράβωνα προήλθαν από την Ερυθρά θάλασσα και εγκαταστάθηκαν στη λεγόμενη Φοινίκη γύρω στο 2000 π.Χ., ωστόσο ως διακριτή πολιτισμική οντότητα άρχισαν να ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους λαούς της Χαναάν γύρω στο 1200 π.Χ.. Από τότε και έως το 700 π.Χ. περίπου χρονολογείται η μέγιστη ακμή τους, κατά την οποία εξαπλώθηκαν σε όλη τη Μεσόγειο και πέρα από αυτήν, ιδρύοντας αποικίες, αναπτύσσοντας το εμπόριο και φέρνοντας σε επαφή τους πολιτισμούς όλης της Μεσογείου. Ανάμεσα στις πόλεις που άκμασαν ως κέντρα φοινικικού πολιτισμού συγκαταλέγονται η Τύρος, η Σιδώνα και η Βύβλος, οι οποίες υπάρχουν ακόμα και σήμερα.
Μια δοξασία των Ελλήνων ήταν πως οι Φοίνικες πήραν το όνομά τους από τον μεγαλύτερο ήρωά τους και ιδρυτή του γένους τους, τον Φοίνικα. Δεν αποκλείεται βέβαια να υπήρξε όντως κάποια σπουδαία προσωπικότητα στην περιοχή της σημερινής Μέσης Ανατολής που η δράση της να ήταν ιδιαίτερα σημαντική για τους εκεί λαούς και που το όνομά της να έμοιαζε με το "Φοίνιξ", όμως η εκδοχή αυτή θεωρείται ελάχιστα πιθανή. Στη μυκηναϊκή γραφή οι Φοίνικες αναφέρονται ως "πονίκιοι"[1]. Αργότερα ο Εκαταίος τον 6ο π.Χ. αιώνα αναφέρει ότι η Φοινίκη παλιότερα καλείτο χνα (που παραπέμπει στο Χαναάν). Οι ίδιοι οι Φοίνικες αυτοαποκαλούνταν bani kan'an, Παιδιά της Χαναάν  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ιδίως στην Παλαιά Διαθήκη υπάρχουν αναφορές για εκτεταμένες καταστροφές των κοινοτήτων τους και για εκμηδενισμό τους από τους Εβραίους, οι οποίοι -υποτίθεται ότι- είχαν σχετική εντολή από το Θεό. Μεταξύ άλλων, οι «αμαρτωλοί» Χαναναίοι κατοικούσαν στα Σόδομα και στα Γόμορρα, δύο πόλεις που είχαν επισύρει την οργή του (εβραϊκού) Θεού και γι' αυτό καταστράφηκαν εκ θεμελίων.

Όμως οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μαρκ Χάμπερ του βρετανικού Ινστιτούτου Γενετικής Wellcome Trust Sanger Institute, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό ανθρώπινης γενετικής "American Journal of Human Genetics", κατέληξαν σε διαφορετικό συμπέρασμα, μετά την ανάλυση του DNA πέντε αρχαίων Χανανιτών από τη Σιδώνα και 99 συγχρόνων Λιβανέζων.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι πάνω από το 90% της καταγωγής των συγχρόνων Λιβανέζων προέρχεται από τους Χαναναίους ή Καναανίτες. Αν οι τελευταίοι είχαν εξαφανισθεί από τους αρχαίους Ισραηλίτες, δεν θα μπορούσαν να κληροδοτοήσουν τόσα πολλά γονίδια στους κατοπινούς Λιβανέζους.



ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ

Ένα πρόσθετο μικρό ποσοστό του DNA των κατοίκων του Λιβάνου (γύρω στο 7%) προέρχεται από κάποιον διαφορετικό ευρασιατικό πληθυσμό, πιθανώς από την Κεντρική Ευρώπη, ο οποίος αναμίχθηκε με τους Χαναναίους πριν από 2.200 έως 3.800 χρόνια, σε μια εποχή που η μέση Ανατολή είχε δεχθεί πολλές επιδρομές (Ασσυρίων Περσών, Ελλήνων κ.α.).

Η γενετική ανάλυση δείχνει επίσης ότι οι ίδιοι οι Χαναναίοι προέρχονται από νεολιθικούς γεωργούς που έφθασαν στην περιοχή πριν από 5.000 έως 10.000 χρόνια, κυρίως από τα ανατολικά (κάτι που αναφέρουν και αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς).

Τα γενετικά ευρήματα επιβεβαιώνουν τα αρχαιολογικά, καθώς οι έως τώρα ανασκαφές σε παράκτιες περιοχές όπως η Σιδώνα και η Τύρος -αντίθετα με τους ισχυρισμούς της εβραϊκής Παλαιάς Διαθήκης- δεν δείχνουν ότι όντως υπήρξε εκτεταμένη καταστροφή ή μαζική εγκατάλειψη των πόλεων των Χαναναίων στις εποχές του Χαλκού και του Σιδήρου.

Η αρχαιολόγος δρ Κλοντ Ντουμέλ-Σιρχάλ, διευθύντρια των ανασκαφών στη Σιδώνα του Λιβάνου, δήλωσε ότι «για πρώτη φορά έχουμε γενετικά στοιχεία για την ύπαρξη σημαντικής συνέχειας στην περιοχή, από τους Χαναναίους της εποχής του Χαλκού έως σήμερα. Η γενετική αυτή συνέχεια συνάδει με τη συνέχεια που βλέπουν οι αρχαιολόγοι, κάτι που δείχνει τη σημασία της συνεργασίας αρχαιολόγων και γενετιστών».

Με δεδομένο ότι η Μέση Ανατολή υπήρξε ανέκαθεν μια άκρως ταραγμένη περιοχή, αποτέλεσε μάλλον έκπληξη για τους επιστήμονες η διαπίστωση ότι υπάρχει μια τόσο μεγάλη γενετική συνέχεια ανάμεσα στους αρχαίους και στους συγχρόνους κατοίκους του Λιβάνου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΠΡΕΠΕΙ Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΤΕΤΟΙΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΝΑ  ΕΧΕΙ ΥΠΟΨΙΝ ΟΤΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΓΕΝΕΤΙΚΕΣ  ΕΡΕΥΝΕΣ  


Χαναναίοι

Halley’s Bible Handbook, Henry H. Halley, 23η έκδοση, 1964.

Οι Χαναναίοι ή Καναανίτες ήταν αρχαίος λαός με πιθανή αρχική κοιτίδα παρά τον Περσικό κόλπο από όπου μετανάστευσαν περί το 2500 π.Χ. σε περιοχή της Μέσης Ανατολής. Κατά μία άποψη θεωρείται ότι είναι λαός σημιτικής καταγωγής ενώ η Παλαιά Διαθήκη φέρει τη φυλή των Χαναναίων να είναι χαμιτικής καταγωγής ως απόγονοι του Χαναάν, τέταρτου γιου του Χαμ (γιου του Νώε). Η περιοχή όπου διέμεναν ονομαζόταν Χαναάν. Η αφήγηση της Γένεσης αναφέρεται σε 11 οικογενειακά φύλα που προήλθαν από τον προπάτορα Χαναάν. (Γένεση 10:15-19)


Χαναναίοι όπως αυτοί απεικονίζονται στο αρχαίο αιγυπτιακό "Βιβλίο των Πυλών", που χρονολογείται στον 13ο αιώνα π.Χ.

Μετά την έξοδό τους από την Αίγυπτο και την περιπλάνησή τους στην έρημο Σινά οι Ισραηλίτες εισέβαλαν στη γη Χαναάν. Σύμφωνα με τις Γραφές,ο Θεός έδρασε κατ' επανάληψη για χάρη τους ώστε να καταλάβουν σταδιακά όλη την γεωγραφική περιοχή που είχε υποσχεθεί ο Θεός στον προπάτορα τους τον Αβραάμ, εξολοθρεύοντας τις φυλές των Χαναναίων. (Γένεση 12:7· 13:14-17· 15:7, 13-21· 17:8)

Η αρχαιολογία έχει φέρει στο φως στοιχεία όσον αφορά την ηθική εξαχρείωση των Χαναναίων, όπως περιγράφεται στη Βιβλική αφήγηση. Η Βίβλος αναφέρει: «Καθετί απεχθές στον Ιεχωβά, το οποίο εκείνος μισεί, αυτοί το έκαναν στους θεούς τους, εφόσον ακόμη και τους γιους τους και τις κόρες τους καίνε στη φωτιά ως προσφορά στους θεούς τους». (Δευτερονόμιο 12:31, ΜΝΚ) Επίσης: «Λόγω της πονηρίας τους διώχνει ο Ιεχωβά ο Θεός σου αυτά τα έθνη από μπροστά σου». (Δευτερονόμιο 9:5, ΜΝΚ)

Ο Βιβλικός ιστορικός Χένρι Χ. Χάλεϊ επισήμανε: «Η λατρεία του Βάαλ, της Αστορέθ καθώς και άλλων θεών των Χαναναίων περιλάμβανε τα πιο εξωφρενικά όργια, οι δε ναοί τους ήταν κέντρα ακολασίας». Ο Χάλεϊ έκανε φανερό το βαθμό της διαφθοράς αναφέροντας ότι σε μία από τις πολλές περιοχές αυτών των ναών οι αρχαιολόγοι «βρήκαν μεγάλο αριθμό αγγείων με λείψανα παιδιών που είχαν προσφερθεί ως θυσία στον Βάαλ», και συνεχίζει λέγοντας: «Αποδείχτηκε ότι ολόκληρη η περιοχή ήταν νεκροταφείο νεογέννητων. ...

Οι Χαναναίοι απέδιδαν λατρεία εντρυφώντας σε ανήθικες πράξεις ενώπιον των θεών τους ως θρησκευτική τελετουργία και έπειτα δολοφονώντας τα πρωτότοκα παιδιά τους ως θυσία στους ίδιους αυτούς θεούς. Φαίνεται ότι, σε μεγάλο βαθμό, η γη της Χαναάν είχε γίνει κάτι σαν Σόδομα και Γόμορρα σε εθνική κλίμακα. ...

 Ένας πολιτισμός που χαρακτηριζόταν από διαφθορά και κτηνωδία σε βαθμό αποτροπιασμού είχε άραγε το δικαίωμα να εξακολουθεί να υπάρχει; ... Οι αρχαιολόγοι που κάνουν τις ανασκαφές στα ερείπια των πόλεων των Χαναναίων απορούν γιατί ο Θεός δεν τους κατέστρεψε νωρίτερα-

Οι Χαναανικές γλώσσες

Οι Χαναανικές γλώσσες είναι μια υποοικογένεια των σημιτικών γλωσσών και μιλιόταν από τους αρχαίους λαούς που κατοικούσαν την περιοχή της Χαναάν, ανάμεσα σε άλλους από τους Εβραίους, τους Φιλισταίους, τους Φοίνικες και τους Χαναανίτες.

Οι Χαναανικές γλώσσες περιλαμβάνουν τη Φοινικική, τη Φιλισταϊκή, την Αμοριτική, τη Μωαβιτική, την Εδομιτική και την Εβραϊκή γλώσσα.

Οι Χαναανικές γλώσσες αποτελούν μαζί με την Ουγγαριτική, την Αραμαϊκή και την Αμοριτική τη βορειοδυτική ομάδα των σημιτικών γλωσσών.

-Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


.



Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΞΕΝΟ ΤΥΠΟ 


Genetic Study Suggests Present-Day Lebanese Descend From Biblical Canaanites


7/28/2017


Large jar burial containing the remains of one of the individuals sequenced in the study [Credit: Dr. Claude Doumet-Serhal, The Sidon Excavation]

Scientists have sequenced the entire genomes of 4,000-year-old Canaanite individuals who inhabited the Near East region during the Bronze Age, and compared these to other ancient and present-day populations. The results, published in the American Journal of Human Genetics, suggest that present-day Lebanese are direct descendants of the ancient Canaanites.

The Near East is often described as the cradle of civilisation. The Bronze Age Canaanites, later known as the Phoenicians, introduced many aspects of society that we know today - they created the first alphabet, established colonies throughout the Mediterranean and were mentioned several times in the Bible.

However, historical records of the Canaanites are limited. They were mentioned in ancient Greek and Egyptian texts, and the Bible which reports widespread destruction of Canaanite settlements and annihilation of the communities. Experts have long debated who the Canaanites were genetically, what happened to them, who their ancestors were and if they had any descendants today.

In the first study of its kind, an international team of scientists have uncovered the genetics of the Canaanite people and a firm link with people living in Lebanon today. The team discovered that more than 90 per cent of present-day Lebanese ancestry is likely to be from the Canaanites, with an additional small proportion of ancestry coming from a different Eurasian population.

The team, including researchers from Cambridge University’s Department of Archaeology and Anthropology, and led by the Wellcome Trust Sanger Institute, estimate that new Eurasian people mixed with the Canaanite population about 2,200 to 3,800 years ago at a time when there were many conquests of the region from outside.

The Sidon excavation site which included the burials of the studied individuals  [Credit: Dr. Claude Doumet-Serhal, The Sidon Excavation]

The analysis of ancient DNA also revealed that the Canaanites themselves were a mixture of local people who settled in farming villages during the Neolithic period and eastern migrants who arrived in the area around 5,000 years ago. 

"Ancient DNA is becoming an indispensable tool for understanding population movements of the past. This study in particular provides previously inaccessible information about a group of people known only by surviving written accounts and interpretations of archaeological findings,” said Dr C. L. Scheib, one of two Cambridge co-authors, along with Dr Toomas Kivisild.

“The fact that we can retrieve whole genomes from conditions not considered ideal for DNA preservation also shows how far the field has advanced technically," she said.

In the study, researchers sequenced whole genomes of five Canaanite individuals who lived 4,000 years ago in a city known as Sidon in present-day Lebanon. Scientists also sequenced the genomes of 99 present-day Lebanese and analysed the genetic relationship between the ancient Canaanites and modern Lebanese.
Burial of a single sub adult individual sequenced in the study  [Credit: Dr. Claude Doumet-Serhal, The Sidon Excavation]


Dr Marc Haber, first author from the Sanger Institute, said: “It was a pleasant surprise to be able to extract and analyse DNA from 4,000-year-old human remains found in a hot environment, which is not known for preserving DNA well. We overcame this challenge by taking samples from the petrous bone in the skull, which is a very tough bone with a high density of ancient DNA.”

Dr Claude Doumet-Serhal, co-author and Director of the Sidon excavation site in Lebanon, said: “For the first time we have genetic evidence for substantial continuity in the region, from the Bronze Age Canaanite population through to the present day. These results agree with the continuity seen by archaeologists.

“Collaborations between archaeologists and geneticists greatly enrich both fields of study and can answer questions about ancestry in ways that experts in neither field can answer alone.”

Source: University of Cambridge [July 28, 2017]



ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΟ : American Journal of Human Genetics  



ΚΛΙΚ ΕΔΩ 





ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ