Αναπαράσταση 3Δ της Νικοπολέως - Ήπειρος


Η Νικόπολη (πόλη της νίκης), χτίστηκε κατ’ εντολήν του αυτοκράτορα Αύγουστου Οκταβιανού (ή Οκτάβιου), πρώτου αυτοκράτορα της Ρώμης, για να τιμήσει τους θεούς, κυρίως τον " Άκτιο Απόλλωνα" ή, όπως λένε άλλοι, τον Ποσειδώνα (θεός της θάλασσας) και τον Άρη (θεός του πολέμου) για τη νίκη που του έδωσαν κατά του Μάρκου Αντωνίου και της Κλεοπάτρας στη μεγάλη Ναυμαχία του Ακτίου, το 31 π.Χ.


ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΡΟΝΟ


H  Βόρεια νεκρόπολη της πόλεως

Είναι γνωστό ότι ο Ρωμαίος στρατηγός, Αιμίλιος Παύλος – σαν αντίποινα για τις επιθέσεις του Ηπειρώτη Βασιλιά Πύρρου - το 168 πΧ είχε καταστρέψει εβδομήντα πόλεις της Ηπείρου, των οποίων οι κάτοικοι διέφυγαν στα ορεινά ως περιφερόμενοι νομάδες. Απ' όλες λοιπόν τις πόλεις, κατεστραμμένες ή όχι ήρθαν να στεγασθούν στην καινούργια πόλη, στην οποία ο Αύγουστος Οκταβιανός είχε χορηγήσει ένα σωρό προνόμια, φορολογική ατέλεια και ισοπολιτεία με τους Ρωμαίους πολίτες. Η Νικόπολη, άκμασε πολύ σύντομα και σύμφωνα με κάποιες απόψεις ιστορικών έφθασε να έχει πληθυσμό 300.000 κατοίκους, στο έτος 293 μ.Χ., όταν ήταν πρωτεύουσα της Ηπείρου. “Πόλις ευανδρούσα, λαμβάνουσα καθ ημέραν επίδοσιν”, γράφει ο Στράβων αναφερόμενος στην Νικόπολη. 

Ο αστικός ιστός της πόλεώς ,κοιτώντας βόρεια



 Το Προάστιον κοιτώντας προς νότο .Στο βάθος αριστερά το μνημείο του Οκταβιανού για την νίκη στην ναυμαχία του Ακτίου. Πριν από αυτό το Στάδιον.Δυτικά  από αυτό το Γυμνάσιον.Αριστερά του Σταδίου το Θέατρον.

 Το μνημείο της νίκης στην Ναυμαχία του Ακτίου .Στην όψη αυτή βλέπουμε έμβολα πλοίων από τους νικημένους τοποθετημένα στο δόμο.ήταν αφιερωμένο στον Άρη τον Ποσειδώνα και στον Άκτιο Απόλλωνα.






Το Θέατρο Κοιτώντας από τον Νότο

Το Θέατρο  και αριστερά στην εικόνα μέρος του Σταδίου και δεξιά της στο βάθος το μνημείο του Οκταβιανού Αυγούστου


Το Θέατρο εσωτερικά με την Σκηνή .Πίσω αριστερά της εικόνας μέρος από το Στάδιον


 Η κεντρική πλατεία  και Αγορά της πόλεως.Δεξιά το κυκλικό κτίριον το Ωδείον 

Το Ωδείον 

Βασιλική Α κοιτώντας ΒΑ -Πίσω όψη του οχυρωματικού τείχους 

Πρόκειται ίσως για το Νυμφαίο όπου καταλήγει το ύδωρ του Υδραγωγείου




ΕΔΩ ΝΙΚΟΠΟΛΗ ΑΚΤΙΟΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΠΟΛΛΕΣ  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ