Προϊστορικό ηλιακό ρολόι κοντά στην αρχαία ελληνική πόλη Γέλα στην Σικελία


Οι αρχαιολόγοι έχουν βρει  έναν βράχο τύπου « Στόουνχεντζ» στη Γέλα, στη νότια ακτή της Σικελίας, που λένε ότι χρησιμοποιήθηκε ως προϊστορικό ηλιακό ρολόι για να μετρήσει τις εποχές και τα έτη  κατά τη διάρκεια της Εποχής του Χαλκού.

Η ανθρώπινη κατασκευή αυτή του  μεγάλιθου  βρέθηκε οκτώ χιλιόμετρα από την αρχαία Ελληνική πόλη του Γέλα (Gela), κοντά σε  προϊστορική νεκρόπολη -
Grotticelle.


Με μια τρύπα με διάμετρο ένα μέτρο, στο  πέτρωμα σηματοδότησε την αρχή του χειμώνα πριν από 5.000 χρόνια  

Οι Αρχαιολόγοι Giuseppe La Spina, Michele Curto, και ο Mario Bracciaventi είναι που έκαναν την ανακάλυψη με την τεχνική υποστήριξη του Vincenzo Μαντόνια, κατά την διεξαγωγή ερευνών σε αποθήκες της εποχής του  Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, κατά μήκος της εθνικής οδού μεταξύ της Γέλας και Κατάνια.


Ο Καθηγητής Alberto Scuderi, ένας γνωστός εμπειρογνώμονας στην αρχαιοαστρονομία και περιφερειακός διευθυντής της ιταλικής Αρχαιολογικής Ομάδας (GAI), διαβάστε την έκθεσή τους και πρότεινε μια επιστημονική επιβεβαίωση της ανακάλυψης τους.




Κατόπιν διεξήχθη ένα πείραμα το Δεκέμβριο κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο, με τη βοήθεια μιας πυξίδας, φωτογραφικών μηχανών  και μ βιντεοκάμερας τοποθετημένη σε ένα εξοπλισμένο με GPS drone, το  οποίο επιβεβαίωσε την ανακάλυψη ότι δηλαδή ήταν ένα ημερολόγιο από πέτρα.

Η μετρήσεις που έγιναν και  δείχνουν την χρήση του ηλιακού «ρολογιού»

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Gela  πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη 5 Ιαν και  συζήτησε τη μελέτη, με τη συμμετοχή του διευθυντή μουσείου Ennio Turco και το καθηγητή Scuderi καθώς και τον αστροφυσικό Andrea Ορλάντο από το Πανεπιστήμιο της Κατάνια, ο οποίος διευθύνει επίσης  το ινστιτούτο αρχαιοαστρονομίας της Σικελίας τον  Francesco Polcaro του CERN και τον Ferdinando Maurici, διευθυντή του Μουσείου της Terrasini.

Μια ομάδα φίλων σκόνταψε σε όλη την ασυνήθιστη διάταξη των λίθων στην αρχαία ελληνική πόλη του  Γέλα, στη νότια ακτή της Σικελίας
Το ενδιαφέρον για εμάς είναι ο΄τι στην περιοχή και γενικά στην Σικελία έχουν βρεθεί πολλά μυκηναϊκά ευρήματα κυρίως σε νεκροπόλεις ,πράγμα που που σημαίνει ο΄τι το εύρημα δεν είναι άσχετο με τον Μυκηναϊκό πολιτισμό 

Μυκηναϊκός τάφος στην Σικελική Θάψο.

Ας δούμε τι αναφέρει ένας ο Ιταλός ερευνητής Luigi Bernabò Brea,στην αναφορά του βιβλίου του   La Sicilia prima dei Greci, Il Saggiatore, σελίδα . 147.
[.....τα ευρήματα στο  Castelluccio και Θάψο είναι σε πλήρη αντίθεση με όλα τα δεδομένα των λογοτεχνικών πηγών» . Ιδίως στην πραγματικότητα στην κουλτούρα στην Θάψο , υπό το φως των πιο πρόσφατων αρχαιολογικών ερευνών, εισάγεται πλέον η άποψη για ένα  επεκτατικό φαινόμενο των μυκηναϊκών πληθυσμών. Δεν ξέρουμε αν ήταν οικισμοί με το μοντέλο αποικίας ή απλά εμπορικά λιμάνια ή ακόμη και οικισμοί των κατοίκων της περιοχής με ισχυρή μυκηναϊκή επιρροή λόγω εμπορικών επαφών με τους Μυκηναίους . Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι το ύφος της κεραμικής, στο μόνο κτίριο που βρέθηκε ονομάστηκε  "Ανάκτορο" και πήρε το όνομά του από το όνομα αυτών που το κατοικούσαν και αυτοί ήταν Μυκηναίοι  πρίγκιπες, Από τους τύμβους δε  της νεκρόπολης, τα στοιχεία αυτά πρέπει να αναφέρονται και μάλιστα είναι  σαφή και σημαντικά και δείχνουν το μυκηναϊκό πλέον  έδαφος της Σικελίας. Επιρροή θα σταματήσει στο δέκατο τρίτο αιώνα π.Χ., όταν στην Ανατολική Σικελία εμφανίζεται η  κουλτούρα Pantalica του Βορρά...].








ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ