Ύστερη Εποχή του Χαλκού- Τάφος νεαρής κοπέλας που φορά περίτεχνο διάδημα βρέθηκε στη Βόρεια Ελλάδα



Ένα σπάνιο διάδημα και άλλα αντικείμενα που χρονολογούνται στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού (1,500-1,200 π.Χ.) έφερε στο φως στην αρχαία μακεδονική πόλη της Πύδνας, στην Πιερία


Το διάδημα  αποκαλύφθηκε μεταξύ των άλλων πολύτιμων προσωπικών αντικειμένων στον τάφο ενός νεαρού κοριτσιού που πιστεύεται ότι ήταν  μεταξύ 6-7 ετών.

Το διάδημα, το οποίο αποτελείται από τρεις σειρές σφαιρικών χάλκινων ελασμάτων τοποθετημένα
 σε φθαρτά υλικά (δέρμα ή, πιο πιθανό, ένα ύφασμα), ήταν τυλιγμένο τουλάχιστον δύο φορές γύρω από το κεφάλι του κοριτσιού.


Ο Αρχαιολόγος Κωνσταντίνος Νούλας, δήλωσε ότι ο σκελετός του κοριτσιού, που βρέθηκε σε ένα έντονα επικοινώνησε θέση στον τάφο, ήταν στολισμένο με πολλά κοσμήματα και πολύτιμα αντικείμενα. Μεταξύ αυτών ήταν ένα περιδέραιο με γυαλί και χάντρες από κορνεόλη , ένα βραχιόλι, τρία χάλκινα δαχτυλίδια, δύο χάλκινοι  κορσέδες ή ζώνες, ενώ κεραμική  επίστρωση περιβάλλει το εσωτερικό του τάφου.  Η αιτία του θανάτου του κοριτσιού είναι άγνωστη.

Η πόλη της Πύδνας θεωρείται η πιο σημαντική πόλη της Πιερίας και ένας από τους σημαντικότερους οικισμούς στη Μακεδονία.

Ο αρχαιολόγος επικεφαλής στο χώρο των ανασκαφών   Ματθαίος Μπέσιος είπε ότι σχεδόν 1.100 τάφοι είχαν βρεθεί στο νεκροταφείο που βρίσκεται έξω από τις βόρειες Πύλες της Πύδνας, όπου χρονολογούνται από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού μέχρι την Ελληνιστική περίοδο, γεγονός που αποδεικνύει την αδιάκοπη κατοίκηση της θέσης.


«Ενώ πολλοί από τους τάφους είχαν διαταραχθεί ή λεηλατήθηκαν από τους αρχαίους χρόνους, έχουν ωστόσο αποδώσει πλούσια ευρήματα, συμπεριλαμβανομένων  όπλων, σιδερένια και χάλκινα, κοσμήματα από χρυσό, ασήμι και χαλκό, μια αφθονία κεραμικής, καθώς και χάλκινα, ασημένια και από γυαλί αγγεία, πήλινα ειδώλια και νομίσματα, "πρόσθεσε ο κ Μπ'εσιος

Το Αρχαιολογικό Τμήμα της Πιερίας θα παρουσιάσει το σπάνιο εύρημα κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης που είναι προγραμματισμένη να λάβει χώρα στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Δίου στην κεντρική Μακεδονία.


ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ