Για τη «χαμένη» πόλη στη Θεσσαλία


Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ και του Πανεπιστημίου του Bournemouth, έχουν ήδη αρχίσει την εξερεύνηση των ερειπίων σε ένα χωριό που ονομάζεται Βλοχός, πέντε ώρες βόρεια της Αθήνας, γράφει η Independent.

Ενώ ορισμένα από τα ερείπια ήταν ήδη γνωστά, είχαν θεωρηθεί ως μέρος ενός άσχετου οικισμού πάνω σε ένα λόφο, ανέφερε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Ρόμπιν Ρόνλαντ. Και πρόσθεσε: «Ένας συνάδελφός μου κι εγώ ήρθαμε στη συγκεκριμένη περιοχή για ένα άλλο έργο πέρυσι και συνειδητοποιήσαμε τις μεγάλες δυνατότητες του. Το γεγονός πως κανείς δεν έχει εξερευνήσει το λόφο στο παρελθόν αποτελεί ένα μυστήριο».


Η ομάδα βρήκε τα απομεινάρια πύργων, τειχών καθώς και μέρος των πυλών της πόλης στην κορυφή και τις πλαγιές του λόφου.



Τι απαντά το υπουργείο Πολιτισμού για τη «χαμένη» πόλη στη Θεσσαλία

Ελπίζουν να αποφύγουν τη μέθοδο της ανασκαφής και να χρησιμοποιήσουν μεθόδους όπως ραντάρ διείσδυσης εδάφους αντ’ αυτού, το οποίο θα τους επιτρέψει να μην παρέμβουν στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων εβδομάδων εργασιών τον Σεπτέμβριο, ανακάλυψαν αρχαία κεραμική και νομίσματα που χρονολογούνται γύρω στο 500 π.Χ.

Θραύσμα ερυθρόμορφου αγγείου από τα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ., πιθανότατα από την Αττική του ζωγράφου Πασέα 


Ο κ. Ρόνλαντ δήλωσε πως η πόλη φαίνεται πως είχε ακμάσει από τον 4ο έως τον 3ο αιώνα π.Χ. προτού εγκαταλειφθεί, πιθανώς λόγω της ρωμαϊκής κατάκτησης της περιοχής.

Οι αρχαιολόγοι θα επιστρέψουν στην περιοχή, όπως έχει προγραμματιστεί, για να συνεχίσουν τις εργασίες τους, τον Αύγουστο του 2017.


Ο κ. Ρόνλαντ πρόσθεσε: «Πολύ λίγα είναι γνωστά για τις αρχαίες πόλεις στην περιοχή και πολλοί ερευνητές πίστευαν στο παρελθόν ότι η δυτική Θεσσαλία βρισκόταν σε τέλμα κατά την αρχαιότητα. Ως εκ τούτου, το έργο μας καλύπτει ένα σημαντικό κενό στις γνώσεις σχετικά με την περιοχή και δείχνει ότι στο ελληνικό έδαφος πολλά ακόμη δεν έχουν ανακαλυφθεί».



Τα τείχη της αρχαίας πόλης, ορατά σε ύψος έως και 2,5 μέτρα, έχουν ανακαλυφθεί εδώ και χρόνια



ΣΤΟΝ ΒΛΟΧΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ


Η «χαμένη πόλη» είναι γνωστή από το 1806



H «χαμένη» πόλη ηλικίας 2.500 χρόνων, που φέρονται να ανακάλυψαν Σουηδοί αρχαιολόγοι στη Δυτική Θεσσαλία, στον Βλοχό Καρδίτσας, είναι γνωστή από το... 1806, όταν την ανακάλυψε ο Αγγλος συνταγματάρχης και περιηγητής, Γουίλιαμ Λικ (William Martin Leake), ο οποίος έγραψε γι' αυτήν το 1835, περιγράφοντας τα τείχη και τα οχυρωματικά της έργα.

Σχετική ανακοίνωση υπάρχει και στο Αρχαιολογικό Δελτίο από το 1997 ενώ αρκετές άλλες έχουν γίνει μεταγενέστερα. Η είδηση που έκανε τον γύρο του κόσμου μέσω της εφημερίδας Independent εξέπληξε τους αρχαιολόγους και η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καρδίτσας, Μαρία Βαϊοπούλου, δήλωσε στο «Εθνος» πως «δεν υπάρχει χαμένη πόλη, εμάς μας είναι γνωστή από χρόνια». Στο δημοσίευμα ως επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας φέρεται ο Ρόμπιν Ρόνλαντ, ο οποίος κάνει τις σχετικές δηλώσεις, αλλά ο νεαρός δεν είναι παρά ένας φοιτητής που εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή σε ακροπόλεις του Θεσσαλικού Κάμπου και συμμετείχε στην ομάδα πεδίου που έκανε την επιφανειακή έρευνα και εργάστηκε μόλις για 15 μέρες, τις δύο πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου στον Βλοχό, στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος.

Πρόγραμμα «Βλοχός» Το τριετές πρόγραμμα «Βλοχός» υλοποιείται από το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών και την ΕΦΑ Καρδίτσας, με τη συμμετοχή και του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ και σύμφωνα με την κ. Βαϊοπούλου «αφορά την επιφανειακή έρευνα ορατών αρχιτεκτονικών κατάλοιπων, με ταυτόχρονη γεωφυσική διασκόπηση». Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ ανέφεραν ότι βρήκαν απομεινάρια πύργων, τειχών και μέρος των πυλών της πόλης στην κορυφή και στις πλαγιές του λόφου - αναφέρονται στη θέση Στρογγυλοβούνι ανάμεσα στον Παλαμά και στον Βλοχό και μάλιστα παρουσίασαν και αεροφωτογραφίες. Ομως τα τείχη της αρχαίας πόλης ορατά σε ύψος έως και 2,5 μέτρων, αρχιτεκτονικά λείψανα και τάφοι έχουν ανακαλυφθεί εδώ και χρόνια και παρουσιάστηκαν από τον πρώην προϊστάμενο της ΕΦΑ Καρδίτσας, Λεωνίδα Χατζηαγγελάκη.









ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ