Αρχαίος γρίφος ελληνικών λέξεων βρέθηκε στη Σμύρνη



Ένα γρίφο  λέξεων - παζλ -που αποτελείται από ελληνικές λέξεις  που  κατευθύνονται από  πάνω προς τα κάτω και από αριστερά προς τα δεξιά , βρέθηκε  στον τοίχο της βασιλικής στην αγορά της αρχαίας πόλης των Ελλήνων την Σμύρνη
"Μοιάζει με μια ακροστιχίδα [[επιγραφή]]. Οι ίδιες λέξεις γράφονται τόσο από πάνω όσο και προς τα κάτω και αριστερά προς τα δεξιά σε πέντε στήλες. Η λέξη «λογότυπα», το οποίο βρίσκεται στο κέντρο, είναι στην τρίτη στήλη, "δήλωσε ο επικεφαλής των ανασκαφών της Αγοράς της Σμύρνης.


Ο επικεφαλής είπε ότι είναι δύσκολο να δημιουργεί ένα  απόλυτο νόημα σαν  σταυρόλεξο, δεδομένου ότι υπάρχουν επίσης διάφορα ονόματα ανθρώπων (Συντελεστών ή πρωταγωνιστών διαφόρων καταστάσεων)  που εμφανίζονται εδώ ,όχι όπως στα σταυρόλεξα που περιγράφουν μόνο λέξεις . «Υπάρχουν επιστήμονες και ιστορικοί που υποστηρίζουν ότι η χριστιανική κοινότητα της εποχής όταν καταπιεζόταν σε μεγάλο βαθμό  από τις ρωμαϊκές αρχές, εφηύρε αυτά τα είδη των σταυρόλεξων για να επικοινωνούν μεταξύ τους.


Ωστόσο, θεωρούμε αυτό ως ακριβώς ένα σταυρόλεξο επειδή έχει  την ευκαιρία να το διαβάσει ο καθένας είναι σε κοινή θέα δηλαδή ,άρα και αθώο  Εκεί που τα βρήκαμε να είναι γραμμένα θα πρέπει να υπήρχαν ,μπροστά από αυτούς τους τοίχους, πάγκοι για πωλήσεις αγαθών ,δεδομένου ότι αυτό ήταν ένα μέρος της αγοράς. Επίσης  η διαπίστωση αυτή ίσως και να μας δίνει μια ιδέα για το πώς οι πωλητές διασκέδαζαν  κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου τους στην αγορά. "

Η αγορά  αυτή εδώ  ήταν η καρδιά μιας από τις σημαντικότερες ελληνικές πόλεις λιμάνι της Μικράς Ασίας. Οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει πολλές περιγραφές των πλοίων, αλλά και για το φυσικό περιβάλλον της πόλης και ζωγραφιές με μονομάχους στους τοίχους. Όπως επίσης αναφέρεται, ποιήματα για την αγάπη που γράφτηκαν στους τοίχους ερωτικά γκράφιτι δηλαδή , επίσης έχουν ανακαλυφθεί κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στην ελληνική Σμύρνη


ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ