Στο σπήλαιο Φράγχθι, έχουν βρεθεί σημαντικά προϊστορικά κατάλοιπα.


Δύτες στην δοκιμαστική ανασκαφική τομή
Υποβρύχια ανασκαφική έρευνα στην κοιλάδα Αργολίδας 

Στον όρμο της Κοιλάδας στην Αργολίδα διεξάγεται με τη συνεργασία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του Πανεπιστημίου της Γενεύης, το ερευνητικό πρόγραμμα «Όρμος της Κοιλάδας» υπό την αιγίδα της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής. Σκοπός του προγράμματος είναι να εντοπίσει ίχνη ανθρώπινης δραστηριότητας κατά την προϊστορική περίοδο στην νοτιοανατολική περιοχή του Αργολικού Κόλπου, γύρω από το σπήλαιο Φράγχθι, όπου έχουν βρεθεί σημαντικά προϊστορικά κατάλοιπα.


Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην ίδια περιοχή το 2015 βρέθηκε εκτεταμένος οχυρωμένος οικισμός της Εποχής του Χαλκού.

Η περιοχή και το Σπήλαιο στο Φράχθι

Δεξιά της φωτογραφίας το Σπήλαιο και μπροστά ο θαλάσσιος χώρος των ερευνών

Ο οικισμός, που χρονολογείται στην Πρωτοελλαδική περίοδο (μέσα 3ης χιλιετίας π.Χ.), βρίσκεται σε βάθος 1-3 μ. στην περιοχή του όρμου που βρίσκεται στην παραλία του «Λαμπαγιαννά».

Η μαγνητική αποτύπωση στα Λαμπαγιαννά 

Σκοπός του προγράμματος για το 2016 ήταν να αναζητηθούν τα όρια του ανωτέρω οικισμού στο χώρο και τον χρόνο. Από τις 11 Ιουλίου έως τις 12 Αυγούστου 2016, διεξήχθη έρευνα υπό την διεύθυνση της Δρ. Αγγελικής Σίμωσι, προϊσταμένης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του καθηγητή Karl Reber, Διευθυντή της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής, με υπεύθυνους πεδίου την καταδυόμενη αρχαιολόγο της ΕΕΑ Δέσποινα Κουτσούμπα και τον λέκτορα του Πανεπιστημίου της Γενεύης Julien Beck.

Υποβρύχια τοπογραφική αποτύπωση

Η έρευνα ξεκίνησε με υποβρύχια τοπογραφική αποτύπωση και γεωφυσικές μετρήσεις, όπως μαγνητική διασκόπηση και ηλεκτρική τομογραφία, ώστε να αποτυπωθεί το ορατό τμήμα του οικισμού και να αναζητηθούν κατασκευές που πιθανόν βρίσκονται κάτω από τον αμμώδη πυθμένα και τον αιγιαλό. Με βάση τα προκαταρκτικά αποτελέσματα γίνεται σαφές ότι ο οικισμός παρουσιάζει μεγαλύτερη πολυπλοκότητα και μέγεθος από ό,τι είχε υποτεθεί αρχικά και εκτείνεται σε τουλάχιστον 20 στρέμματα.

Τοπογραφική αποτύπωση του βόρειου τμήματος του οικισμού 





Η υποβρύχια ανασκαφή, σε δοκιμαστική τομή εντός του οικισμού, στην εξωτερική παρειά ενός τοίχου της Πρωτοελλαδικής ΙΙ περιόδου, αποκάλυψε παχύ στρώμα με κεραμική που χρονολογείται στην Πρωτοελλαδική Ι περίοδο (αρχές της 3ης χιλιετίας π.Χ.) ή και πρωιμότερα.
Η έρευνα θα συνεχιστεί, με τοπογραφική αποτύπωση, γεωφυσικές έρευνες και υποβρύχιες τομές σε μεγαλύτερο τμήμα του οικισμού. ΕΚ ΤΟΥ ΥΠ.ΠΟ.

Μέρος του Σπηλαίου στο Φράχθι.







ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ