ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΑΜΦΕΙΟΥ ΕΝ ΘΗΒΑΙΣ

 

Το ντοκυμανταίρ «Αμφείον Η κλιμακωτή πυραμίδα των Θηβών»του Γιώργου Λεκάκη με τον αρχαιολόγο Θεόδωρο Σπυρόπουλο.






ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ:/www.fryktories.net. 

Ντοκιμαντέρ για την πυραμίδα του Αμφείου στις  Θήβες  (στα αρχαία Ελληνικά "Θῆβαι"Η αρχαία ονομασία "Θήβαι" επικράτησε & σαν επίσημη ονομασία της πόλης στην καθαρεύουσα. Ανεπίσημη ονομασία όμως, ήταν η ευρισκόμενη στον ενικό, όπως συνέβη & στην ονομασία της πρωτεύουσας (επίσημα: Θήβαι, ανεπίσημα: Θήβα), που θεωρήθηκε επίσημη μετά την κατάργηση της καθαρεύουσας.) , δημιούργησε ο Γιώργος Λεκάκης με την συνεργασία του συλλόγου «Φροντιστήριο Θηβαϊκής αρχαιογνωσίας» και τον αρχαιολόγο, Θεόδωρο Σπυρόπουλο ο οποίος ανακάλυψε την πυραμίδα των Θηβών το 1973, ως τότε έφορος αρχαιοτήτων στις Θήβες.

Η πυραμίδα του Αμφείου, αποτελεί ίσως την πιο ανατρεπτική σύγχρονη αρχαιολογική ανακάλυψη, με την ανεύρεση της. Η κοσμοϊστορικής σημασίας ανακάλυψη, θα μπορούσε να αλλάξει όλα τα μέχρι σήμερα ιστορικά δεδομένα.

Οι ανακαλύψεις και οι διαπιστώσεις αυτές, ανατρέπουν την απλοϊκή λογική περί "μυθολογίας". Ο τάφος που βρέθηκε στην κορυφή της πυραμίδας, αποδεικνύεται ότι είναι των Διόσκουρων, Ζήθου και Αμφίονος. Η παράδοση των Θηβών, που διασώθηκε από τον Παυσανία, τη συνέδεε με τον κοινό τάφο των Θηβαίων Διοσκούρων, οι οποίοι στον Όμηρο αναφέρονται ως οι πρώτοι που έχτισαν τείχος στην Καδμεία. Στον τάφο ο οποίος είχε συληθεί, βρέθηκαν σκελετικά λείψανα, χρυσά κοσμήματα, και περιδέραια που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αυτοί οι ήρωες όντως έζησαν και διαδραμάτισαν αληθινά γεγονότα.

Η χρονολόγησή της στους Πρωτοελλαδικούς χρόνους, δηλαδή στην περίοδο 2700-2400 π.Χ δημιούργησε ενστάσεις και την προσπάθεια διαφόρων μελετητών να καταβιβαστεί η χρονολογία στην επόμενη Μεσοελλαδική περίοδο (2000-1700) π.Χ.

Η πυραμίδα του Αμφείου, προσκρούει στην εδραιωμένη θεωρία ότι στην Ελλάδα δεν υπήρξαν καθόλου μνημειώδεις ταφικές κατασκευές, πριν από τους Μυκηναϊκούς Χρόνους (1550-1200 Π.Χ.) αλλά ανατρέπει και την ιστορία που θέλει παλαιότερες πυραμίδες αυτές της Αιγύπτου.

Η δημιουργία του ντοκιμαντέρ, ευελπιστεί να παρακινήσει τους αρμοδίους, να αντιληφθούν την σπουδαιότητα αυτών των σημαντικών μνημείων, τα οποία αποτελούν προστιθέμενη αξία για την πόλη μας. Κείμενο ThivaPost







ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ