Οι πίνακες του Πολύγνωτου

από την Λέσχη των Κνιδίων στους Δελφούς


Η ανοπαράσταση κατά την περίοδο 1892/1893 από τον C. Robert στους δύο πίνακες του Πολυγνώτου από τη Λέσχη των Κνιδίων με βάση την περιγραφή του Παυσανία. Αργότερα οι αναπαραστάσεις με τη χρήση αρχαιολογικών πληροφοριών χωρίζουν κάθε ζωγραφική απόδοση σε τρία ξεχωριστά έργα .


Ο Πολύγνωτος ήταν Έλληνας ζωγράφος στα μέσα του 5ου π.Χ. αιώνα, γιος του Ἀγλαοφῶντα . Ήταν από την Θάσο , αλλά έγινε πολίτης της Αθήνας .Ζωγράφισε την εποχή του Κίμωνα μια παράσταση από την κατάληψη του Ίλιου στους τοίχους στοάς, και ένα άλλο από το γάμο των θυγατέρων του Λεύκιππου. Στην αίθουσα στην είσοδο της Ακρόπολης μερικά άλλα έργα του διασώθηκαν. Το πιο σημαντικό, όμως, από τα έργα του ήταν τοιχογραφίες του σε ένα κτίριο ανεγέρθηκε στους Δελφούς από τους ανθρώπους της Κνίδου. Τα θέματα αυτά ήταν, η επίσκεψη στον Άδη από τον Οδυσσέα και η αναχώρηση των Ελλήνων .






Ευτυχώς ο Παυσανίας μας έχει αφήσει μια προσεκτική περιγραφή αυτών των έργων ζωγραφικής, (Παυσ. Χ. 25-31). Ένα ποσοστό στο σχήμα από τα θεμέλια του κτιρίου έχουν ανακτηθεί κατά τη διάρκεια των γαλλικών ανασκαφών στους Δελφούς. Από τα στοιχεία αυτά, μερικοί αρχαιολόγοι έχουν προσπαθήσει να ανακατασκευάσουν τα έργα ζωγραφικής, εκτός φυσικά από τα χρώματα τους. ως εκ τούτου, φαίνεται ότι έργα αυτή τη στιγμή εκτελέστηκαν με σχεδόν ακριβώς το ίδιο σχέδιο, όπως και τα σύγχρονα ανάγλυφα γλυπτικής .

" Σε μια ζωγραφική του Άδη από τον Πολύγνωτο στους
Δελφούς, Φωκίδα] Ο Ευρύνομος , δηλώνει , ότι είναι ένας από τους δαίμονες του Άδη, που τρώει από όλα πτώματα τη σάρκα, αφήνοντας μόνο τα οστά τους. Αλλά Ομήρου Οδύσσεια , το ποίημα που ονομάζεται Minyad, αυτοί που επέστρεψαν , αν και λένε του Άδη την φρίκη, λένε ότι δεν γνωρίζουν κανέναν δαίμονα που να ονομάζεται Ευρύνομος. Ωστόσο, θα περιγράψω πώς είναι και η στάση του στη ζωγραφική. Είναι από ένα χρώμα μεταξύ μπλε και μαύρο, όπως αυτή που έχουν οι μύγες ; Που δείχνει τα δόντια του και κάθεται, και κάτω από αυτόν απλώνεται το δέρμα ενός γύπα του ". Παυσανίας 10.28.7

Μαθαίνουμε επίσης ότι ο Πολύγνωτος ασχολείται με λίγα χρώματα, και τα απλά. Τεχνικά η τέχνη του ήταν πρωτόγονη. Η Αριστεία του βρισκόταν όμως στην ομορφιά του σχεδίου του σε επιμέρους στοιχεία, και κυρίως στην "ηθική" και ιδανικό χαρακτήρα της τέχνης του. Σύγχρονος, και ίσως ο δάσκαλος, του Φειδία , είχε τον ίδιο μεγαλειώδη τρόπο. Η απλότητα, η οποία ήταν σχεδόν παιδιάστικη, με συναίσθημα όμως και ταυτόχρονα ευγενής και ήπιος, με ακραία χάρη και τη γοητεία της εκτέλεσης, σημειώνονται στα έργα του , σε αντίθεση με τις πιο, πολύπλοκες και με κίνηση και τεχνικά ανώτερους πίνακες της μετέπειτα περιόδου .Όσον αφορά το στυλ του Πολυγνώτου μπορούμε να μαζέψει μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία από την αρχαία αρχές μας. Οι φιγούρες του δεν κυμάνθηκαν σε μία μόνο γραμμή, όπως στη σύγχρονη τεχνική στα ανάγλυφα, αλλά τοποθετούνται σε διαφορετικά ύψη, έτσι ώστε να παράγει μια κάπως περίπλοκη σύνθεση.



Παλέτα του περιείχε μόνο τέσσερα χρώματα, μαύρο, άσπρο, κίτρινο, και κόκκινο , αλλά με την ανάμειξη αυτών ήταν σε θέση να εξασφαλίσει μια κάπως μεγαλύτερη ποικιλία. Έβαλε τα χρώματα του με μορφή "επίπεδη" σε αποχρώσεις, χωρίς να κάνει καμία προσπάθεια να καταστήσει τις διαβαθμίσεις του χρώματος κάτι που οφείλεται σε διαφορετικό φως και τη σκιά. Εικόνες του ήταν ως εκ τούτου μάλλον χρωματιστά σχέδια από τα γνήσια έργα ζωγραφικής, στην αίσθηση του όρου. Συχνά αναγράφεται δίπλα από τα στοιχεία του τα ονόματά τους, σύμφωνα με μια κοινή πρακτική της εποχής. Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να εκληφθεί ως πράγμα που σημαίνει ότι δεν ήταν σε θέση να χαρακτηρίσει τα στοιχεία του με αμιγώς καλλιτεχνικά μέσα. Αντίθετα, ο Πολύγνωτος ήταν κατ 'εξοχήν ειδικούς στην έκφραση του χαρακτήρα, και έχει καταγραφεί ότι τράβηξε το πρόσωπο με το οποίο στην αρχαϊκή τέχνη ελευθερία δεν είχε επιτευχθεί. Κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι εικόνες του πρέπει να θεωρηθούν ότι έχει αρκετά το βάθος της προοπτικής .Δηλαδή, παρόλο που ο ίδιος δεν παρέλειψε να προτείνει τη φύση του εδάφους επί του οποίου τα στοιχεία του έθεσε και τα αντικείμενα δίπλα τους, δεν είναι πιθανό ότι εκπροσωπούνται τα στοιχεία του σε διάφορες αποστάσεις από το θεατή ή τους έδωσε ένα κανονικό φόντο.

Είναι σαφές ότι ο Πολύγνωτος ήταν προικισμένος με καλλιτεχνική ιδιοφυΐα του πρώτου βαθμού και ότι άσκησε μια ισχυρή επιρροή στους συγχρόνους και τους διαδόχους. Όμως, αλίμονο! παρ 'όλη την έρευνα οι γνώσεις μας για το έργο του εξακολουθεί να είναι πολύ σκοτεινή. Ένα ενιαίο σχέδιο από το χέρι του θα αξίζει περισσότερο από ό, τι έχει ποτέ γραφτεί για αυτόν .( FB Tarbell ).



ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ