Αμφίπολη :"Δύο μήνες μαζεύουμε τα μπάζα του Λαζαρίδη"





Αμφίπολη: Ειδικός σπηλαιολόγος συμμετέχει από χθες στις ανασκαφές.

Από χθες, Πέμπτη, σε μία προσπάθεια να ενισχυθούν οι αρχαιολογικές ανασκαφές στο Τύμβο Κάστα της Αμφίπολης κατέφθασε ειδικός σπηλαιολόγος.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι εργασίες απομάκρυνσης χωμάτων από τον τρίτο θάλαμο, όπου θα κριθεί αν ο νεκρικός θάλαμος είναι αυτός ή υπάρχει και τέταρτος θάλαμος, κάτι που θεωρείται πολύ πιθανόν.

Σε ό,τι αφορά την
ενημέρωση για την πορεία της ανασκαφής, η υπέυθυνη Κατερίνα Περιστέρη επισήμανε ότι γίνεται προσπάθεια να ενημερωθούν όχι μόνο οι αρχαιολόγοι, αλλά όλος ο κόσμος, με τα Δελτία Τύπου που βγαίνουν «σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, την κυρία Λίνα Μενδώνη και την κυρία Άννα Παναγιωταρέα που μας στηρίζει στον τομέα της δημοσιογραφίας, τον υπουργό και άλλους» επισημαίνοντας ότι αυτό βοηθά όλο τον κόσμο να ξέρει τι γίνεται κάθε στιγμή.

«Μέχρι τώρα, οι ανασκαφές ξέρουμε καλά ότι ήταν στα κρυφά, οι αποθήκες είναι γεμάτες ευρήματα που τι σκοπό έχουν; Μετά από δεκαετίες να μελετηθούν, κάποιες δεκαετίες να συντηρηθούν, χάνοντας έτσι την αξία τους. Για εμάς είναι καλό, η επιστήμη και ο πολιτισμός να κυκλοφορεί» υπογράμμισε.

"Δύο μήνες μαζεύουμε τα μπάζα του Λαζαρίδη"

Αναφερόμενη στις ανασκαφές του Δημήτρη Λαζαρίδη, η Κατερίνα Περιστέρη είπε ότι «ο Λαζαρίδης έσκαβε μέχρι το '73 τον τύμβο στην πλευρά που ήταν προς τον λόφο 133, όπου εκεί έχουμε νεκρόπολη, την εποχή του σιδήρου και αρχαϊκών χρόνων, καμία σχέση με τον τάφο το δικό μας» είπε και πρόσθεσε «τα δε μπάζα τα έριχνε στην αντίθετη περιοχή, σε αυτή που είμαστε και δύο μήνες τώρα μαζεύουμε τα μπάζα του Λαζαρίδη».

Στα όσα έχουν ακουστεί ή γραφεί για τη πιθανή σύληση του τάφου η κ. Περιστέρη διευκρίνισε ότι «οι θάλαμοι είναι γεμισμένοι και έχουμε τα σφραγίσματα. Όλα αυτά δηλώνουν ότι έγινε ένας τεράστιος αγώνας για να μην μπορέσει να μπει άνθρωπος μέσα, ακόμη και να μπήκαν οι τυμβωρύχοι στα αρχαία χρόνια, στα ρωμαϊκά χρόνια, κάπου θα βρω τα κοκαλάκια τους, δεν περνάει τίποτα, στα ρωμαϊκά χρόνια που γίναν οι καταστροφές δεν ξέρουμε». Οι αρχαιολόγοι σήμερα, κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών διεργασιών, κοσκινίζουν προσεκτικά την κάθε χούφτα χώμα που βγαίνει από τον τύμβο Καστά, πρόσθεσε.

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ