Σικελία - 11ος χάλκινος πολεμικός κριός πλοίου βρέθηκε στις Αιγαιάδες νήσους


 Ένα χάλκινος κριός πολεμικού πλοίου που βρέθηκε  από το θαλάσσιο πυθμένα στη Σικελία σηματοδοτεί την έκταση του  αρχαιολογικόυ  χώρου ναυμαχίας στις. Αιγάδες Νήσους στην Σικελία (Αιγαιάδες ή  Αιγάται Νήσοι)


Το μπρούντζινο έμβολο είχε τοποθετηθεί στην πλώρη του αρχαίου πολεμικού πλοίου που βυθίστηκε το 241 π.Χ., ως μέρος της τελικής μάχης μεταξύ Ρωμαίων και Καρχηδονίων κατά τη διάρκεια του πρώτου Καρχηδονιακού  πολέμου. Αυτή είναι η ενδέκατη κατασκευή κριού σε πολεμικό πλοίο  από αυτόν τον αρχαιολογικό χώρο, η μεγαλύτερη συλλογή κριών αρχαίων πολεμικών πλοίων  που  βρέθηκαν ποτέ.



Στη δέκατη
σεζόν του, βρίσκεται το έργο  στις  Αιγάδες Νήσους, της Σικελίας, είναι ένα κοινό ερευνητικό πρόγραμμα μεταξύ της Soprintendenza del Mare, της Σικελίας, και το RPM Nautical Foundation.

Ο Dr Jeff Royal με παλαιότερο εύρημα του από την περιοχή 


Δρ Jeffrey Royal, Διευθυντής του RPM Nautical Foundation, σημείωσε «Τα ευρήματα αυτής της εποχής των κριών πολεμικων πλοίων, είδη φορτίου, και τα κράνη που φορούσαν οι στρατιώτες στο πεδίο της μάχης ο χώρος  και δείχνει τι έλαβε χώρα μια μαζική και μεγάλη σύγκρουση εδώ,  2.300 χρόνια πριν." Η περιοχή εκτείνεται σε σχεδόν 10 χιλιόμετρα και σε βάθη άνω των 80 μέτρων. Σε τέτοια βάθη η εργασία εκτελείται με τηλεχειριζόμενα οχήματα και τα συστήματα σόναρ που ελέγχεται από ένα ερευνητικό σκάφος. Η τελευταία κατασκευή κριού που έχει βρεθεί προσθέτει αποδείξεις για τον αρχαίο ναυτικό πόλεμο, για την κατασκευή πολεμικών  πλοίων, και την ρωμαϊκή στρατιωτική οργάνωση. Για τη σπουδαιότητα της μάχης δηλώνει "Όχι μόνο αυτή η μάχη τελειώσει τον μεγαλύτερο ναυτικό πόλεμο στον αρχαίο κόσμο, αλλά ξεκίνησε για  τους Ρωμαίους την πρώτη κτήση σε υπερπόντια εδάφη και μια πορεία προς την αυτοκρατορία.


Susan Kriegson - από το  RPM Nautical Foundation 

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ