Η ΠΟΛΗ ΙΜΕΡΑ ΤΩΝ ΣΙΚΕΛΙΩΤΩΝ

Η  ΙΜΕΡΑ
Των σικελιωτων


Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ - ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜΕΡΑ - ΤΟΠΙΑ ΚΑΙ ΧΩΡΟΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΗΣ ΙΜΕΡΑΣ- ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΕ ΚΕΝΟΤΑΦΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ- Η ΠΟΛΙΣ ΦΡΟΥΡΙΟ ΚΕΦΑΛΙΔΙΟΝ


Η Ιμέρα ήταν ελληνική αποικία στην Σικελία , ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα π.Χ. κατά τον δεύτερο ελληνικό αποικισμό. Ευρισκόταν στην βόρεια ακτή του νησιού στις όχθες του ομώνυμου ποταμού.
Η πόλη ιδρύθηκε από Ίωνες αποίκους της Ευβοϊκής Ζάγκλης -ζάγκλον στα αρχαία ελληνικά σημαίνει δρεπάνι -(μετέπειτα Μεσσήνη ) στα μέσα του έβδομου αιώνα π.Χ., περίπου πενήντα χρόνια μετά την ίδρυση των Μυλών  σήμερα Milazzo. Ο Διόδωρος ο Σικελιώτης τοποθετεί την ίδρυση της πόλης 240 χρόνια πριν την καταστροφή της από τους Καρχηδόνιους κάτι που σημαίνει πως ιδρύθηκε το 648π.Χ .
Ενώ η τελευταία είναι μόνο περίπου τριάντα μίλια από τα Στενά της Μεσσήνης ,η νέα αποικία της Ιμέρας που είναι διακόσια, ήταν σχεδόν σε επαφή με τη ζώνη της επιρροής των Καρχηδονίων (Punic).
Ο Θουκυδίδης (VI, 5.1) αναφέρει ότι, μαζί με τη Χαλκίδα και την Ζάγκλη των Χαλκιδέων   συμμετείχε στην ιδρυτική ομάδα μέρος εξόριστων από τις Συρακούσες  , τρεις από αυτούς ήταν οι Σάκων , Ευκλείδης, και  Σίμος. Ως δημόσιος χαρακτήρας του πληθυσμού είναι  το γεγονός ότι η διάλεκτος που ομιλείται είναι η δωρική και περιελάμβανε ιωνικά στοιχεία της Χαλκίδας, ενώ μετά τα γεγονότα ,που είναι  γνωστά σε μας και  μας φέρει πίσω στις αρχές του πέμπτου αιώνα π.Χ. οι φορείς που επικράτησαν τελικά  ήταν καθαρά οι της  Χαλκίδας. 
Για την πρώτη περίοδο της πόλης λίγα είναι γνωστά σήμερα. Από μία αναφορά του Αριστοτέλη φαίνεται πως η πόλη βρέθηκε κάτω από την κυριαρχία του τυράννου του Ακράγαντα, Φάλαρη. Στην συνέχεια ακολούθησε ένα σύντομο διάστημα στο οποίο βρέθηκε κάτω από την κυριαρχία του τυράννου της Ζάγκλης  Σκύθη και ακολούθησε η άνοδος στην εξουσία του τυράννου Τέριλλου .


ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ