ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ MAGNA GRECIA -ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΙ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΤΟΠΟΙ


Σκέφθηκα να γράψω μερικές αράδες για τις εντυπώσεις που μάζεψα σε δυο ταξίδια που έκανα πρόσφατα σ’ ένα τόπο που βρίσκεται τόσο κοντά αλλά και τόσο μακριά από την Ελλάδα. Πρόκειται για τα Ελληνόφωνα χωριά της Κ. Ιταλίας δηλαδή τα απομεινάρια της Μεγάλης Ελλάδας που τα περισσότερα βρίσκονται στην Απουλία στην χερσόνησο του Σαλέντο, κοντά στη πόλη του Λέτσε, εκεί που καταλήγει το τακούνι της ιταλικής μπότας και κάποια - λίγα - στη νότια πλευρά της Καλαβρίας κοντά στο Ρήγιο χαμένα στα βουνά του Ασπρομόντε.


 Ένα ταξίδι στην Μεγάλη Ελλάδα, που κατοικήθηκε από τους Έλληνες την περίοδο του δευτέρου αποικισμού τον 8ο αιώνα π. Χ.. Είναι μια περιήγηση στα χνάρια της περιπλάνησης του Οδυσσέα, στα ίχνη των μεγάλων ελλήνων φιλοσόφων και μαθηματικών του Πυθαγόρα του Σάμιου που έζησε και δίδαξε στο Μεταπόντιο και στον Κρότωνα, του Ζήνωνα του Ελεάτη και του Παρμενίδη, του μαθηματικού Αρχύτα από τον Τάραντα, του πολυνίκη Ολυμπιονίκη Μίλωνα του Κροτωνιάτη, του Εμπεδοκλή από την Σικελία, τον Αρχιμήδη από τις Συρρακούσες, του ποιητή και επικούρειου φιλοσόφου Φιλόδημου από το Ηράκλειον (Ercolano) κ.α. Η Μεγάλη Ελλάδα είναι η περιοχή της Κάτω Ιταλίας που εκτείνεται από την Κύμη (Cuma) την πρώτη ελληνική αποικία, που ιδρύθηκε από τους Ευβοείς, που βρίσκεται πολύ κοντά στην Νάπολη – την Παρθενώπη- νότια προς το Ρήγιο και από εκεί βόρια έως το Μπάρι και Οτραντο (αρχαία Υδρούς), καθώς και το νησί της Σικελίας. Οι κάτοικοι της λέγονταν στα αρχαία χρόνια Ιταλιώτες.  Αφορμή για το την
περιπλάνηση αυτή αποτέλεσε το ταξιδιωτικό βιβλίο του Roberto Aprile «Κάτω Ιταλία –Μεγάλη Ελλάδα». Ο Roberto Aprile είναι ένας Ιταλός υπήκοος, γκρεκάνος, από το χωριό Καλημέρα, που εργάζεται τώρα στην Αθήνα. Ο πατέρας του ο Rocco Aprile είναι καθηγητής Ιστορίας και ένας σπουδαίος παράγοντας των ελληνοφώνων της περιοχής της Απουλίας. Ο πατέρας του Rocco υπήρξε δήμαρχος στο ελληνόφωνο χωριό Καλημέρα τις δεκαετίες του 50 και 60.




full-width









ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ