Γενετικές εξετάσεις στον «Πλάτανο του Ιπποκράτη»

Στόχος είναι να καταχωριστεί σε βάση δεδομένων η γενετική ταυτότητα του Platanus orientalis

Ο Πλάτανος του Ιπποκράτη στο κέντρο της Κω λέγεται ότι είναι κλώνος του αρχικού, αρχαίου δέντρου .

Ουάσινγκτον 
Ο πατέρας της Ιατρικής λέγεται ότι δίδασκε στη σκιά ενός πλατάνου που βρισκόταν στο κέντρο της σημερινής πόλης της Κω.

Δυόμισι χιλιετίες μετά, δείγματα από ένα δέντρο που φέρεται να είναι κλώνος του Πλατάνου του Ιπποκράτη υποβλήθηκαν σε γενετικές αναλύσεις.

Στόχος είναι να καταχωριστεί σε μια
βάση δεδομένων η γενετική ταυτότητα του συγκεκριμένου είδους, του πλατάνου του ανατολικού ή Platanus orientalis.

Λίστα με τις γενετικές ταυτότητες όλων των οργανισμών 

Οι υπεύθυνοι του προγράμματος DNA Barcode of Life μπορούν έτσι να προσθέσουν άλλο ένα είδος σε μια λίστα με τις γενετικές ταυτότητες όλων των ζωντανών οργανισμών στη Γη, η οποία περιλαμβάνει μέχρι σήμερα περίπου 200.000 είδη.

Ο Πλάτανος του Ιπποκράτη γίνεται έτσι υπόδειγμα όλου του είδους.

Ο ίδιος ο Πλάτανος του Ιπποκράτη έχει πεθάνει εδώ και αιώνες, ωστόσο το δέντρο που βρίσκεται σήμερα στην ίδια θέση λέγεται ότι προήλθε από μοσχεύματα του αρχικού πλατάνου και είναι επομένως κλώνος του.

ΗΠΑ: Το Δέντρο του Ιπποκράτη στο Εθνικό Ίδρυμα Υγείας
Το 1961 η Ελλάδα είχε δωρίσει στο Εθνικό Ίδρυμα Υγείας των ΗΠΑ ένα κομμάτι δέντρου από την Κω, στη σκιά του οποίου, σύμφωνα με την παράδοση, δίδασκε ο Ιπποκράτης τους μαθητές του .Στις ομιλίες τονίσθηκε η συμβολή του Ιπποκράτη όχι μόνο στην Ιατρική, άλλα και στην ηθική της επιστήμης, όπως επισημάνθηκε, την οποία ασπάζονται απαγγέλλοντας τον όρκο του οι επιστήμονες της Ιατρικής σε όλο τον κόσμο.



Μοσχεύματα του δέντρου, του οποίου η ηλικία εκτιμάται στα 500 χρόνια, έχουν επίσης σταλεί σε ιδρύματα Ιατρικής σε όλο τον κόσμο, από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης μέχρι το Γέιλ.

Δείγματα ξύλου από κλώνο στην Ουάσινγκτον

Η γενετική ταυτότητα του Platanus orientalis, γνωστή και ως «DNA barcode» ή «γραμμωτός κώδικας DNA» προσδιορίστηκε σε δείγματα ξύλου από έναν κλώνο που βρισκόταν από το 1962 έξω από την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής, έξω από την Ουάσινγκτον.

Οι ερευνητές του Ιδρύματος Smithsonian μπόρεσαν έτσι να απομονώσουν γενετικές αλληλουχίες που χαρακτηρίζουν τον πλάτανο τον ανατολικό και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή του.

Ο πλάτανος στην Ουάσινγκτον τελικά πέθανε εφέτος, ωστόσο οι υπεύθυνοι της βιβλιοθήκης είχαν προλάβει να κόψουν μοσχεύματα για να δημιουργήσουν νέους κλώνους. Ένα τέτοιο δέντρο φυτεύθηκε τελικά στην ίδια θέση στις 25 Απριλίου.

Αν ο Πλάτανος του Ιπποκράτη όντως υπήρξε, τα αντίγραφά του συνεχίζουν να ζουν.



ΠΛΑΤΑΝΟΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ

(ΚΩΣ)

ΘΕΣΗ και ΠΡΟΣΒΑΣΗ
Ο πλάτανος του Ιπποκράτη βρίσκεται σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία μέσα στην πόλη της Κω, πίσω ακριβώς από το Διοικητήριο (Επαρχείο) και κοντά στο Ενετικό Φρούριο.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΩΝ ΧΩΡΟΣ
Η έκταση στην οποία φύεται ο "πλάτανος του Ιπποκράτη" αποτελεί πλατεία (πλακόστρωτη), περιμετρικά της οποίας υπάρχουν μονώροφα και διώροφα κτήρια τα οποία χρησιμοποιούνται ως γραφεία, για τις ανάγκες του Επαρχείου της Κω και ως εμπορικά καταστήματα. Αν και η περιοχή βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, εν τούτοις υπάρχει αρκετή ησυχία και ένα δροσερό περιβάλλον. Στη σκιά των δέντρων απέναντι από τον "πλάτανο του Ιπποκράτη" υπάρχει παλιά βρύση με πόσιμο νερό. Η πλατεία είναι υπερυψωμένη και η κυκλοφορία τροχοφόρων (αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα κ.λ.π.) μέσα σ' αυτήν και στο κεκλιμένο πλακόστρωτο, που την ενώνει με τον περιμετρικό δρόμο απαγορεύεται. Ο θόρυβος από την κίνηση των οχημάτων από τον περιμετρικό δρόμο, λόγω της πυκνής βλάστησης και των λιθόκτιστων με λαξευμένο πωρόλιθο, τοίχων αντιστήριξης είναι ελάχιστος.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Ο πλάτανος του Ιπποκράτη αποτελεί ιστορικό αξιοθέατο το οποίο επισκέπτονται χιλιάδες άνθρωποι από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Επίσης πολλοί είναι ειδικά οι γιατροί, απ' όλο τον πλανήτη, που έρχονται στην Κω για να δουν και να θαυμάσουν τον πλάτανο στην σκιά του οποίου δίδασκε ο πατέρας της Ιατρικής επιστήμης, ο Ιπποκράτης.
Το είδος του πλατάνου είναι Πλάτανος ο ανατολικός (Platanus orientalis L.) και η ηλικία του, αν και δεν έχει επακριβώς καθοριστεί, θεωρείται ότι υπερβαίνει τα 2.300 χρόνια. Η διάμετρος κορμού, στη βάση του, είναι 4,70 μέτρα και η περίμετρός του 10,50 μέτρα. Το εγκάρδιο ξύλο του κορμού και των μεγάλων σε ηλικία κλάδων, με την πάροδο των αιώνων, έχει σαπίσει από προσβολές διαφόρων μυκήτων και ξυλοφάγων εντόμων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλη κουφάλα στο εσωτερικό του. Έτσι ο ζωντανός κορμός έχει περιοριστεί σε έναν κατά τμήματα περιμετρικό δακτύλιο, πάχους από μηδέν (0) μέχρι δέκα με δεκαπέντε (10-15) εκατοστά. Μετά το 1975 η Δασική Υπηρεσία υπέδειξε και εφαρμόστηκαν μέτρα προστασίας, που αύξησαν την ζωτικότητα του δέντρου, σταθεροποίησαν την φθίνουσα πορεία του και την σήψη του ξύλου και από τότε το πάχος του περιμετρικού δακτυλίου άρχισε σιγά – σιγά να αυξάνει. Έγινε επίσης υποστύλωση των πλάγιων κλάδων, οι οποίοι κινδύνευαν να καταρρεύσουν κάτω από την πίεση του βάρους τους και τις τάσεις που δημιουργούνται από την επίδραση των ανέμων.
Τέθηκε κάτω από καθεστώς απόλυτης προστασίας ύστερα από την με αριθμό 180324/6701/30 Αυγ.1985 (ΦΕΚ 589 τ.Β’ 2-10-85) Απόφαση του τέως Υπουργού Γεωργίας και νυν Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την οποία κηρύχτηκε ο "πλάτανος του Ιπποκράτη" μαζί με την γύρω από αυτόν έκταση, που είναι βιολογικά και οικολογικά αναγκαία για την αποτελεσματική προστασία του, ως Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης.



















ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ