Μία από τις αρχαιότερες απεικονίσεις του Ιησού που έχει βρεθεί.

Αιγυπτιολόγοι ανακάλυψαν μια πολύ ασυνήθιστη δομή, με μια ενδεχόμενη πρόωρη απεικόνιση του Ιησού
Μια ομάδα αιγυπτιολόγων από την Καταλονία της Ισπανίας και το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης ισχυρίζονται ότι έχουν βρει μία από τις πρώτες γνωστές απεικονίσεις του Ιησού σε ένα τάφο του 6ου αιώνα που ανακάλυψαν στην Άνω Αίγυπτο, σύμφωνα με μια νέα έκθεση που παρουσιάστηκε στην εφημερίδα  La Vanguardia . 
Η εικόνα βρέθηκε ζωγραφισμένη στον τοίχο μιας Κοπτικής Χριστιανικής κρύπτης και απεικονίζει ένα νεαρό άνδρα με σγουρά μαλλιά και ένα κοντό χιτώνα, με το ένα χέρι να ευλογεί 

Ο τάφος βρίσκεται στην αρχαία πόλη Οξύρρυγχος στην
σημερινή Al Bahnasa, περίπου 160 χλμ νότια του Καΐρου. Προηγούμενες ανασκαφές στην αρχαία αυτή πόλη έχουν αποκαλύψει ιερά αφιερωμένα στον Όσιρη, αλλά η ακριβής φύση της τελευταίας ανακάλυψης έχει αφήσει τους ειδικούς σε αμηχανία, αλλά ενθουσιασμένους.
Η Οξύρρυγχος (αρχαία Αιγυπτιακή Per-Medjed, σύγχρονη αραβική γλώσσα el-Bahnasa) είναι αρχαιολογική θέση στην Αίγυπτο, πιθανώς από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές θέσεις που ανακαλύφθηκαν. Τον τελευταίο αιώνα, η περιοχή γύρω από την Οξύρρυγχο ανασκάπτεται διαρκώς. Ανάμεσα στα ευρήματα περιλαμβάνεται μια μεγάλη συλλογή παπυρικών κειμένων που χρονολογούνται από την εποχή της πτολεμαϊκής Αιγύπτου, και της περιόδου της ρωμαϊκής κατάκτησης. Ανάμεσα στα κείμενα που ανακαλύφθηκαν στην Οξύρρυγχο περιλαμβάνονται έργα του Μένανδρου και το Ευαγγέλιο του Θωμά, ένα σημαντικό πρώιμο γνωστικό χειρόγραφο. Σε παπύρους του 2ου, του 3ου και του 4ου μ.Χ. αιώνα, που βρέθηκαν στην πόλη Οξύρρυγχο της Αιγύπτου ή σχετίζονται με αυτήν, γίνεται συχνή αναφορά σε κάποιο "άμφοδον Κρητικόν", φράση που μπορεί να σημαίνει την ύπαρξη κάποιου διοικητικού διαμερίσματος όπου είχε εγκατασταθεί σημαντικός αριθμός εποίκων από την Κρήτη. Η παρουσία Κρητικών στην Οξύρρυγχο εξυπηρετούσε κατά πάσα πιθανότητα εμπορικούς σκοπούς. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, η συγκεκριμένη ονομασία να αποτελεί απλή ανάμνηση της πατρίδας των πρώτων οικιστών της περιοχής, που ίσως να είχαν εν τω μεταξύ αφομοιωθεί από το εγχώριο στοιχείο



Η κρύπτη ανακαλύφθηκε μέσα σε ένα ασυνήθιστο υπόγειο κτίσμα με διαστάσεις 8 x 3,75 μ.,  για τον σκοπό ύπαρξης του οποίου ,οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι. Η υπόγεια δομή της πέτρας βρέθηκε σε πολύ καλή κατάσταση, με τους τοίχους να είναι εξοπλισμένοι με κόγχες όπου μάλλον τοποθετούνταν αγάλματα. Αν και η ερευνητική ομάδα δεν ξέρει τι ήταν αυτό το κτίσμα και που χρησιμοποιείται , αλλά η «σπουδαιότητα της φαίνεται αναμφισβήτητη", σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποστολής, Josep Padró, ο οποίος έχει περάσει πάνω από 20 χρόνια ανασκαφικών εργασιών διαφόρων θέσεων στην περιοχή. Μία πιθανότητα, σύμφωνα με Padró, είναι ότι πρόκειται για μια Osireion ή Serepeum (ναός του θεού Σέραπι, η μορφή εξελληνισμένου Όσιρι).


Η ομάδα έπρεπε να απομακρύνει περισσότερο από 45 τόνους μπάζα. Η σχολαστική λειτουργία επιβλέπεται από έναν αρχιτέκτονα και έναν μηχανικό.Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα συντρίμμια τοποθετήθηκαν εκεί επίτηδες, πιθανόν να προστατεύουν τον τάφο από αρχαιοκάπηλους.

Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι στον ταφικό θάλαμο που ανήκε σε μια οικογένεια ιερέων και σε έναν γραφέα, κάτι που βασίζεται στην ανακάλυψη ενός μελανοδοχείου ακόμα γεμάτου από μελάνι.

Εύρημα από τον χώρο.

 "Οι τοίχοι είναι καλυμμένοι με 5 ή 6 στρώματα του χρώματος, το τελευταίο αντίστοιχο με την εποχή των πρώτων Χριστιανών Κοπτών»,(Γηγενείς Αιγύπτιοι όχι Άραβες , υπήκοοι Πτολεμαϊκού βασιλείου και κατόπιν της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας ,χριστιανοί)  δήλωσε ο Padró. "Θα μπορούσε να είναι μια πολύ πρωτόγονη εικόνα του Ιησού Χριστού, παρόμοια με εκείνες που βρέθηκαν στις  ρωμαϊκές κατακόμβες, ενώ δεν έχει αποκλείει ότι θα μπορούσε να αντιστοιχεί σε έναν Άγιο."



Αν βρεθεί να είναι μια εικόνα του Ιησού, η οποία μπορεί να καθοριστεί ακόλουθα από τις μεταφράσεις από τις επιγραφές Κοπτών που βρίσκονται γύρω από την εικόνα, θα ήταν από τις πρώτες γνωστές απεικονίσεις του Ιησού.


Η Θεραπεία του παραλυτικού: είναι η παλαιότερη γνωστή τοιχογραφία που απεικονίζει τον Ιησού, το 235 μ.Χ.

Το αρχαιότερο γνωστό πορτρέτο του Ιησού, που είναι γνωστό ως «Η Θεραπεία του παραλυτικού», βρέθηκε στην ελληνιστική πόλη Δούρα Ευρωπός, στη Συρία και χρονολογείται περίπου το 235 μ.Χ.. Δείχνει τον Ιησού ως αγένειος νεαρό άνδρα .  Απεικονίζεται ντυμένος με το στυλ ενός νεαρού φιλοσόφου, με κοντά τα μαλλιά και φορώντας χιτώνα και μανδύα - δείγματα  της καλής τάξης στην ελληνορωμαϊκή κοινωνία. Από αυτό, είναι προφανές ότι κάποιοι πρώτοι χριστιανοί δεν λάβαιναν υπόψη το ιστορικό πλαίσιο του Ιησού και τον έβλεπαν μόνο από την άποψη του δικού τους κοινωνικού πλαισίου, ως οιονεί ηρωική φιγούρα χωρίς υπερφυσικές ιδιότητες όπως στην καινοτομία του τέταρτου αιώνα.



ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΣΚΑΦΉ













ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ