Νέα Αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν την έκρηξη της Θήρας



Πλησιάζουν και με αρχαιολογικά στοιχεία ότι η έκρηξη στο ηφαίστειο της Θήρας έγινε περί το 1627 - 1613 π.Χ. Αιγυπτιακή επιγραφή που συνδέεται με την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας


Μια επιγραφή ηλικίας 3.500 ετών ενός ογκόλιθου από την Αίγυπτο μπορεί να είναι ένα από τα παλαιότερα δελτία καιρού στον κόσμο - και θα μπορούσε να προσφέρει νέα στοιχεία σχετικά με τη χρονολογική σειρά των γεγονότων
στην αρχαία Μέση Ανατολή. Αλλά και την επιβεβαίωση της έκρηξης του ηφαιστείου της Θήρας περί το 1620 π.Χ. και έτσι να επιβεβαιώσει την νέα χρονολόγηση που είναι πολύ παλιότερη από την πρότερα επικρατούσα .


Ο Φαραώ Αχμώσης προ του Όσιρι 

Μάλλον δεν πήραμε τα φώτα σε πολλά πράγματα από την Αίγυπτο αλλά, εμείς δώσαμε ...!!! αυτή είναι η σημασία μιας χρονολόγησης περισσότερο από έναν αιώνα πίσω στον μινωικό πολιτισμό ..Και να που τώρα και άλλα στοιχεία δείχνουν πολλά χρόνια πίσω στην χρονολόγηση  τον πολιτισμό του Αιγαίου 



Μια νέα μετάφραση της 40 σειρών επιγραφής από ασβεστίτη που ονομάζεται «Tempest Stela » το οποίο περιγράφει …..τη πυκνή βροχή, πολύ σκοτάδι και ….. ο ουρανός είναι σε θύελλα, χωρίς διακοπή, πιο δυνατά από τις κραυγές ,τους κλαυθμούς των μαζών.(πλήθους) " .

Δύο επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο (Oriental Institute ) πιστεύουν ότι οι ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες που περιγράφονται στην επιγραφή σε αυτή την πλάκα ήταν το αποτέλεσμα μιας τεράστιας έκρηξης του ηφαιστείου της Θήρας - το σημερινό νησί της Σαντορίνης στη Μεσόγειο Θάλασσα. Επειδή οι ​​εκρήξεις του ηφαιστείου μπορεί να είχαν ευρύτερες επιπτώσεις για τον καιρό, η έκρηξη της Θήρας πιθανότατα θα είχαν προκαλέσει σημαντικές διαταραχές στην Αίγυπτο. (σημ- έχουν βρεθεί ίχνη στους πάγους της Βόρειας θάλασσας Γροιλανδία και αλλού.)


Η πρώτη κλασσική χρονολόγηση της Μινωικής έκρηξης,βασίστηκε σε συγκριτικές μελέτες της τεχνικής των αγγείων και σε Αιγυπτιακές πηγές και είχε εκτιμηθεί ότι η έκρηξη του ηφαιστείου που κατέστρεψε την πόλη είχε συμβεί το 1500 π.Χ.. Οι απόλυτες χρονολογήσεις, όμως, που έγιναν με βάση τον ραδιενεργό άνθρακα, τη δεντροχρονολόγηση και την παγοχρονολόγηση μετατόπισαν την ημερομηνία 100 με 150 χρόνια παλαιότερα, ενώ η πλέον πρόσφατη χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα ενός κλαδιού ελιάς που θάφτηκε από την τέφρα της έκρηξης τοποθετεί την ημερομηνία μεταξύ 1627 και 1600 π.Χ. με πιο πιθανό το διάστημα μεταξύ 1613 με 1614 π.Χ.. Η νέα χρονολόγηση αποδεικνύει την μη σύνδεση της έκρηξης με την καταστροφή του Μινωικού πολιτισμού. Οι εκτιμήσεις, πάντως, δείχνουν ότι η έκρηξη αυτή αποτέλεσε την μεγαλύτερη έκρηξη ηφαιστείου στον κόσμο τα τελευταία 10.000 χρόνια. Σε σχέση με την εποχή του χρόνου που έγινε η έκρηξη, πιθανολογείται ότι ήταν άνοιξη, καθώς έχουν ανακαλυφθεί στο στρώμα των υλικών της έκρηξης κόκκοι γύρης από ελιές και κωνοφόρα δέντρα.



Η νέα μετάφραση προτείνει για τον Αιγύπτιο Φαραώ (Ahmose) Αχμώση ( 1550-1525 π Χ).  να βασίλεψε  πιο κοντά ,στην έκρηξη της Θήρας από όσο προηγουμένως νομίζαμε - ένα εύρημα που θα μπορούσε να αλλάξει την κατανόηση στο θέμα διαφόρων ακαδημαϊκών από μια κρίσιμη καμπή στην ανθρώπινη ιστορία την  ονομαζόμενη ως Εποχή του Χαλκού όπου οι αυτοκρατορίες και τα δρώμενα πρέπει επαναπροσδιοριστούν.

Μέρος από την αναπαρχθείσα στήλη 


Η έρευνα από το Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών του πανεπιστημίου του Σικάγο, της Nadine Moeller και του Robert Ritner εμφανίζεται στο ανοιξιάτικο τεύχος 2014 του Journal of Near Eastern Studies. Η «Tempest Stela » χρονολογείται από την εποχή του Φαραώ Αχμώση τον πρώτο φαραώ της 18ης δυναστείας.

Κανόνας του σηματοδότησε την έναρξη του Νέου Βασιλείου, μια εποχή όταν η εξουσία της Αιγύπτου έφθασε το ύψος του. Το συγκρότημα βρέθηκε σε κομμάτια στη Θήβα, σύγχρονη Λούξορ, όπου Ahmose αποκλειστεί. Εάν η επιτύμβια στήλη δεν περιγράφει τις συνέπειες της καταστροφής της Θήρας, τη σωστή χρονολόγηση του stela ίδιο και η βασιλεία Ahmose του, σήμερα πιστεύεται ότι είναι περίπου 1550 π.Χ., θα μπορούσε πραγματικά να είναι 30 έως 50 χρόνια νωρίτερα, δηλαδή περί το 1600 π.Χ. και έτσι πλησιάζει η ημερομηνία 1620 π.Χ. περίπου, που είναι η νέα χρονολόγηση της έκρηξης του ηφαιστείου στην Θήρα . "Αυτό είναι σημαντικό για τους μελετητές της αρχαίας Εγγύς Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, σε γενικές γραμμές, γιατί η χρονολογία που χρησιμοποιούν οι αρχαιολόγοι βασίζεται στους καταλόγους των Φαραώ της Αιγύπτου, και τα νέα αυτά στοιχεία θα μπορούσαν να προσαρμόσουν τις ημερομηνίες αυτές», δήλωσε ο Moeller, επίκουρος καθηγητής της αιγυπτιακής αρχαιολογίας στο Oriental Institute, που ειδικεύεται στην έρευνα για την αρχαία πολεοδομία και τη χρονολόγηση.


Το 2006, η ραδιοχρονολόγηση της ελιάς κάτω από το ηφαιστειακό υπόλειμμα τοποθετεί την ημερομηνία της ηφαιστειακής έκρηξης στα 1621-1605 π.Χ. Μέχρι σήμερα, τα αρχαιολογικά αποδεικτικά στοιχεία για την ημερομηνία της ηφαιστειακής έκρηξης φάνηκε σε αντίθεση με τη ραδιοχρονολόγηση, εξήγησε ο μεταδιδακτορικός υπότροφος του Oriental Institute Felix Hoeflmayer, ο οποίος έχει μελετήσει χρονολογικά τις επιπτώσεις σε σχέση με την έκρηξη. Ωστόσο, εάν η ημερομηνία της βασιλείας του Αχμώση είναι νωρίτερα από ό, τι πιστευόταν παλαιότερα, η προκύπτουσα μετατόπιση της χρονολογίας "μπορεί να λύσει το όλο πρόβλημα", δήλωσε ο Hoeflmayer.


Η αναθεωρημένη χρονολόγηση της βασιλείας του Αχμώση θα μπορούσε να σημαίνει για τις ημερομηνίες άλλων εκδηλώσεων στην Εγγύς Ανατολή την αρχαιότητα να χωρούν μαζί πιο λογικά, για τους μελετητές, δήλωσε.

Για παράδειγμα, ευθυγραμμίζει τις ημερομηνίες των σημαντικών γεγονότων, όπως τη πτώση της ισχύος των «Χαναναίων» και την κατάρρευση της Βαβυλωνιακής Αυτοκρατορίας, δήλωσε ο David Schloen, αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών και Ανατολικών Γλωσσών & Πολιτισμού σε αρχαίους πολιτισμούς στη Μέσης Ανατολή. "Αυτές οι νέες πληροφορίες θα συμβάλουν στην καλύτερη κατανόηση του ρόλου του περιβάλλοντος στην ανάπτυξη και την καταστροφή των αυτοκρατοριών στην Μέση Ανατολή την αρχαιότητα '', είπε. ''Για παράδειγμα, η νέα χρονολογία βοηθά να εξηγήσει πώς ο φαραώ Αχμώσης ανήλθε στην εξουσία και αντικατέστησε τους Υκσώς ως ηγεμόνες της Αιγύπτου'' σύμφωνα με τον Schloen.

Η έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας και που θα είχε ως αποτέλεσμα το τσουνάμι το οποίο θα είχε καταστρέψει τα λιμάνια των Υκσώς με αποτέλεσμα να αποδυναμωθεί σημαντικά η ναυτική δύναμη τους. Επιπλέον, η διαταραχή στο εμπόριο και τη γεωργία που προκλήθηκαν από την έκρηξη θα μπορούσε να υπονομεύσει την εξουσία στην Βαβυλωνιακή Αυτοκρατορία και θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι Βαβυλώνιοι δεν ήταν σε θέση να αποκρούσουν την εισβολή των Χετταίων, ενός άλλου αρχαίου πολιτισμού που άκμασε σε αυτό τον χώρο που είναι τώρα η Τουρκία.


Μια θύελλα βροχής .

Ορισμένοι ερευνητές θεωρούν ότι το κείμενο από την «Tempest Stela» πρέπει να είναι μεταφορικής έννοιας έγγραφο που περιέγραφε τον αντίκτυπο της εισβολής Υκσώς.

Ωστόσο, η μετάφραση του Ritner δείχνει ότι το κείμενο ήταν πιο πιθανό να πρόκειται για μια περιγραφή των καιρικών φαινομένων και που συνάδουν με την αναστάτωση που προκλήθηκε από την τεράστια έκρηξη της Θήρας Ο Ritner είπε ότι το κείμενο αναφέρει ότι επί του Αχμώση υπήρξαν μάρτυρες της καταστροφής - η περιγραφή των γεγονότων στο κείμενο είναι τρομακτική. Το κείμενο της επιγραφής περιγράφει … "ο ουρανός είναι όλος μια καταιγίδα" με "θύελλα βροχής" για μια περίοδο ορισμένων ημερών. Τα χωρία περιγράφουν επίσης τους 5 οργανισμούς και αντικείμενα που επιπλέουν στον κάτω ρου του Νείλου, όπως «κομμάτια από πάπυρο." Είναι σημαντικό το κείμενο γιατί αναφέρεται στα γεγονότα που επηρεάζουν τόσο την περιοχή του Δέλτα του Νείλου αλλά και τη περιοχή της Αιγύπτου νοτιότερα, κατά μήκος του Νείλου. "Αυτή ήταν προφανώς μια μεγάλη καταιγίδα, και κάτι διαφορετικό από τα είδη των ισχυρών βροχοπτώσεων που ξεσπούν στην Αίγυπτοι περιοδικά", δήλωσε ο Ritner.

Εκτός από την «στήλη της Τρικυμίας» , ένα κείμενο γνωστό ως το Rhind - « η Μαθηματική Πάπυρος » από την εποχή του Αχμώση κάνει επίσης ένα σημείο ειδικά αναφέρει …..βροντές και βροχή, "Κάτι το οποίο αποτελεί περαιτέρω απόδειξη ότι οι μελετητές την εποχή του φαραώ Αχμώση λειτουργούν υπό στενή και ιδιαίτερη προσοχή σε ζητήματα του καιρού», δήλωσε ο Ritner.


Η μούμια το Φαραώ Αχμώση
.Πέθανε σε ηλικία 35-40 ετών 

Η Marina Baldi, μία επιστήμονας στην κλιματολογία και μετεωρολογία στο Ινστιτούτο Βιομετεωρολογίας του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας στην Ιταλία, ανέλυσε τις πληροφορίες σχετικά με την επιτύμβια στήλη, μαζί με τους συναδέλφους της και τον συνέκρινε με γνωστές καιρικές συνθήκες στην Αίγυπτο. Ένα κυρίαρχο μοτίβο για τις καιρικές συνθήκες στην περιοχή είναι ένα σύστημα που ονομάζεται "διαμέσου της Ερυθράς Θάλασσας ", το οποίο φέρνει καυτό, ξηρό αέρα στην περιοχή από την Ανατολική Αφρική. Όταν διαταραχθεί, αυτό σύστημα μπορεί να επιφέρει σοβαρές αλλαγές στις καιρικές συνθήκες, σφοδρές βροχοπτώσεις και ξαφνικές πλημμύρες, παρόμοιο με αυτό που αναφέρεται στην « Tempest Stela» . "Μια τροποποίηση στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία μετά την έκρηξη θα μπορούσε να οδηγείται μια αλλαγή στο καθεστώς και καταβύθιση της περιοχής. Ως εκ τούτου, το επεισόδιο που αναφέρεται στην «Tempest Stela» θα μπορούσε να είναι συνέπεια αυτών των κλιματολογικών αλλαγών, "εξήγησε η Baldi.

Και άλλες εργασίες είναι σε εξέλιξη για να πάρουμε μια σαφέστερη ιδέα της ακριβούς χρονολόγησης γύρω από τον χρόνο του φαραώ Αχμώση ο οποίος κυβέρνησε μετά την Δεύτερη Ενδιάμεση Περίοδο, όταν οι άνθρωποι ονομαζόμενοι Υκσώς κατέλαβαν την εξουσία στην Αίγυπτο. Αυτό το έργο έχει ωθήσει προς τα πίσω τις ημερομηνίες της βασιλείας του πιο κοντά στην έκρηξη της Θήρας, εξήγησε ο Moeller.




Αρχαιογνώμων 


Αρχική Πηγή: Πανεπιστήμιο του Σικάγο








ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ