ΟΙ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΓΗ -ΒΙΝΤΕΟ


Τα πάντα στην Γη μεταβάλλονται. Από αυτό τον απαράβατο κανόνα της φύσης τίποτα δεν εξαιρείται ακόμη και οι ήπειροι. 



 Blue Marble 3000

 Με τον κωδικό «Blue Marble 3000» αναφέρεται μία προσομοίωση που έγινε πρόσφατα από επιστήμονες. Αυτός ο χάρτης δείχνει τη Γη ξεκινώντας από την τελευταία παγετώδη μέγιστη περίοδο, 21000 χρόνια πριν και τελειώνει με το τι πρόκειται να γίνει στο μέλλον(+1000 χρόνια). Αυτή η απεικόνιση αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης από τον Adrian Meyer και Karl Rege








 

Πως εξατμίστηκε η Μεσόγειος

Η Μεσόγειος σχηματίσθηκε από την σύγκλιση των τεκτονικών πλακών της Αφρικής και της Ευρώπης .Πριν 15 εκ. χρόνια, η σύγκρουση της Αφρικάνικης πλάκας και της Ευρασιατικής οδήγησε στο διαχωρισμό της Τηθύος(πρώιμη Μεσόγειος) από τον Ινδικό Ωκεανό, προκαλώντας έντονες αλλαγές στα ωκεάνια ρεύματα και μεταβάλλοντας το
κλίμα προς ψυχρότερες συνθήκες. Το σημερινό άνοιγμα του Γιβραλτάρ σχηματίσθηκε νωρίς στην Πλειόκαινο περίοδο(5-2 εκ.χρόνια πριν). Παλαιότερα δύο άλλα ανοίγματα υπήρχαν μεταξύ του Ατλαντικού και της Μεσογείου στην νότια Ισπανία και στο βόρειο Μαρόκο. Αυτά έκλεισαν μεταξύ του χρονικού διαστήματος 11,6-7,3 εκ.χρόνια πριν προκαλώντας μία κρίση αλμυρότητας αρκετά πριν την κρίση αλμυρότητας του Μεσσηνίου. Η κρίση αλμυρότητας του Μεσσηνίου, είναι η περίοδος κατά την οποία η Μεσόγειος Θάλασσα εξατμίσθηκε κατά την περίοδο του Ανωτέρου Μειόκαινου 5,96 εκατομμύρια χρόνια πριν.



 Το μέλλον της Γης

Το βίντεο αυτό μας παρουσιάζει πως θα είναι η Γη σε 250 εκ. από σήμερα εξαιτίας της κίνησης των τεκτονικών πλακών.

Οι κινήσεις των ηπείρων της Γης κατά το διάστημα
 από 560 εκ.χρόνια έως σήμερα

Παλαιογεωγραφία της Γης. Κινήσεις των ηπείρων μέσα στο χρόνο. Πως άλλαξαν οι ήπειροι του πλανήτη μας μέσα σε 560 εκ.χρόνια. από σήμερα.

Η Γη 100 εκατομμύρια χρόνια από σήμερα

Οι γήινες ήπειροι δεν ήταν πάντα αυτό που βλέπουμε  σήμερα. Οι ήπειροι ως μέρη των γήινων πλακών μετατοπίστηκαν και συγκρούστηκαν κατά τη διάρκεια των μεγάλων περιόδων του χρόνου. Αυτό το βίντεο παρουσιάζει πώς οι σημερινές ήπειροι έχουν εξελιχθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων 600 εκατομμύριων ετών, και πως θα καταλήξουν στα επόμενα 100 εκατομμύρια έτη. Πρόκειται για ένα βίντεο με παλαιογεωγραφικές έρευνες της γήινης ιστορίας που προέρχονται από τον Ron Blakey, καθηγητή γεωλογίας, στο πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Παλαιογεωγραφικοί χάρτες από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα








 ΠΗΓΗ www.geodifhs.com

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ