Και κατάστημα καλλυντικών ηλικίας 4000 ετών βρέθηκε στην Κύπρο ...!



Η βιομηχανική περιοχή λοιπόν όπου παρασκευάζονταν όλων των ειδών κοσμήματα ,υφάσματα και φάρμακα αλλά και αρώματα είχε και δικό της κατάστημα που πουλούσε τα είδη που κατασκεύαζε .

Οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως ένα μοναδικό 4.000 ετών εργαστήριο καλλυντικών στον αρχαιολογικό χώρο Πύργου-Μαυροράκη στη Λεμεσό, της  Κύπρου.







 Είναι η πρώτη φορά που βρέθηκαν αποδεικτικά
στοιχεία από τα καλλυντικά που παράγονται για εμπορική χρήση και που χρονολογείται από την Εποχή του Χαλκού.

 Η ανακάλυψη περιγράφεται ως "μεγάλη έκπληξη". Αρχαιολόγοι έφεραν στο φως 70 πέτρινες
παλέτες που χρησιμοποιούνται για την ανάμιξη των συστατικών, 50 δοίδυκες και ψήγματα ώχρας στα ερείπια ενός κτιρίου, το  οποίο περιείχε επίσης μια εσωτερική αυλή. "Στον ίδιο χώρο εντοπίστηκε ένα σπάνιο εργαστήρι για κοσμήματα φτιαγμένα από πικρόλιθο, και από το κέλυφος οστράκων , συμπεριλαμβάνονται  37 διαφορετικά κομμάτια του πικρόλιθου και 58 όστρακα", δήλωσε ο καθηγητής αρχαιολογίας Δημήτρης Μιχαηλίδης του Πανεπιστήμιου Κύπρου. Όλες οι προηγούμενες ανακαλύψεις των καλλυντικών, τόσο στην  Κύπρο όσο και αλλού είναι  για προσωπική χρήση.
«Πρόκειται για μια μοναδική ανακάλυψη, όπως στην Αίγυπτο, παλέτες βρέθηκαν, αλλά συνδέθηκαν με τάφους και επομένως απόδειξη ότι ήταν καλλυντικά για προσωπική χρήση», δήλωσε η Μαρία Rosaria Begiorno,, αρχηγός της ιταλικής αρχαιολογικής αποστολής. "Στον Πύργο οι παλέτες για τα καλλυντικά συνδέθηκαν με ένα συνεργείο, το οποίο σημαίνει ότι τα καλλυντικά που παρήχθησαν για πώληση και όχι για προσωπική χρήση." Οι ανασκαφές αποκάλυψαν, επίσης, ότι τα καλλυντικά δεν ήταν τα μόνα πολυτελή αγαθά που κατασκεύαζαν  και πωλούνταν εκεί.  Υπάρχουν επίσης αποδεικτικά στοιχεία που βρέθηκαν για την παραγωγή των προϊόντων αναγνωρισμένου κύρους, όπως τα αρώματα, τα φάρμακα, τα μπρούντζινα γλυπτά, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και το κρασί. 


ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ 








ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ