Μια άγνωστη τοιχογραφία από το ανάκτορο του Νέστορα



Μια άγνωστη έως σήμερα τοιχογραφία από το ανάκτορο του Νέστορα στην Πύλο, η οποία απεικονίζει μια μοίρα πλοίων, έτυχε τα τελευταία χρόνια εντατικής μελέτης και αποκατάστασης. Τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013, στις 7 μ.μ., στο πλαίσιο του Κυκλαδικού Σεμιναρίου που διοργανώνεται στην Αρχαιολογική Εταιρεία από τη Μαρίζα Μαρθάρη, οι Jack L. Davis, Sharon R. Stocker και Χαρίκλεια Μπρεκουλάκη θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά σε κοινό την τελική τους αποκατάσταση του «στόλου της Πύλου».




Θραύσμα τοιχογραφίας με παράσταση πλοίου που διακοσμείται με ενάλληλες γωνίες στα πλευρά του. Ανάκτορο του Νέστορα, Αίθουσα 64 


Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση της ομιλίας τους, που έχει τίτλο «Σχετικά με τα πλοία – και το βουλοκέρι – και τους βασιλείς: Η μικρογραφική ζωφόρος της Θήρας, η ζωφόρος των πλοίων της Πύλου και η ισχύς στον Μυκηναϊκό κόσμο», οι τρεις αρχαιολόγοι θα εξετάσουν δύο ξεχωριστά αλλά συνδεόμενα μεταξύ τους θέματα:

«1) τον βαθμό στον οποίο η Τοιχογραφία των Πλοίων του Ακρωτηρίου επηρέασε τις προσπάθειές μας για την αποκατάσταση της αδελφής τοιχογραφίας της Πύλου καθώς και τα βήματα που έγιναν ώστε να μην επιτρέψουμε στην πρώτη να καθορίσει την αντίληψή μας για τη δεύτερη· 

2) πόσο παρόμοια είναι πράγματι τα δύο έργα. Θα μπορούσαμε να
φανταστούμε το ένα ως γραμμικό απόγονο του άλλου, και, αν ναι, ποια σημασία μπορεί να έχει ένα τέτοιο συμπέρασμα; Μήπως και τα δύο προέρχονται από ένα κοινό πρότυπο; Ή οι ομοιότητες είναι απλά επιφανειακές και οι παραστάσεις δεν συνδέονται μεταξύ τους και έχουν διαφορετική καταγωγή;»

Το ανάκτορο του Νέστορα με την Αίθουσα 64, όπου βρέθηκε η τοιχογραφία του «Πυλιακού Στόλου» (από το φωτογραφικό αρχείο των ανασκαφών Blegen).


Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στο κτήριο της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας (Πανεπιστημίου 22).


 full-width


ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ