Δύτες ερευνούν το αρχαίο ναυάγιο των Αντικυθήρων



Δύτες- ερευνητές επέστρεψαν στον τόπο του αρχαίου ναυαγίου στο νησί των Αντικυθήρων, στην Ελλάδα,  όπου εντόπισαν διάσπαρτα αντικείμενα στην ευρεία περιοχή, στις βραχώδεις ακτές αλλά και στον ιδιόμορφο πυθμένα της θάλασσας.
Τα ευρήματα είναι σημαντικά. Περιλαμβάνονται σε αυτά, ανέπαφοι αμφορείς, η άγκυρα του πλοίου, και κάποια χάλκινα αινιγματικά αντικείμενα.



Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι εκατοντάδες αρχαιολογικά ευρήματα θα μπορούσαν να έχουν ταφεί στον πυθμένα της θάλασσας σε αυτό το σημείο, όπου οι σφουγγαράδες στις αρχές του 20ου αιώνα ανακάλυψαν έναν μυστηριώδη μηχανισμό που ονομάστηκε ‘μηχανισμός των Αντικυθήρων’ καθώς και πάρα πολλά κοσμήματα, όπλα και αγάλματα από το ναυάγιο του 1ου π.Χ. αιώνα.

Από τότε, εκτός από μια επίσκεψη του εξερευνητή Ζακ Κουστώ το 1970,  κανείς δεν έχει επισκεφθεί το αρχαίο ναυάγιο. Αυτό οδήγησε σε εικασίες για θησαυρούς που κρύβονται στον βυθό στο συγκεκριμένο σημείο.

Οι ντόπιοι λένε ιστορίες για γιγάντια αγάλματα που ήταν αδύνατο να τα μεταφέρουν οι σφουγγαράδες. Λένε, ακόμη, ότι υπάρχει και ο κύριος μηχανισμός από όπου ήταν μέρος ο ‘μηχανισμός των Αντικυθήρων’.


Βάσει όλων αυτών των ιστοριών, τον περασμένο Οκτώβριο, μια ομάδα δυτών με επικεφαλής τον Brendan Foley από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole και την Αγγελική Σίμωση, προϊσταμένης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, πήγε για εξερεύνηση στο σημείο του ναυαγίου.

Οι δύτες χρησιμοποίησαν οχήματα στυλ Τζέιμς Μποντ για να κατέβουν και ήταν εξοπλισμένοι με βιντεοκάμερες υψηλής ευκρίνειας για να καταγράψουν τον περίπλου του νησιού σε βάθος 40 μέτρων.

Επί αιώνες τα Αντικύθηρα αποτέλεσαν πολυσύχναστη λωρίδα ναυτιλίας, αλλά παραδόξως  παρά τα ύπουλα υποβρύχια βράχια και υφάλους, η περιοχή δεν έχει βυθισμένα πλοία (ίσως οι αρχαίοι θαλασσοπόροι ήταν πιο εξειδικευμένοι από ό, τι νομίζουμε).


Και δεν υπάρχουν κάποια ορατά σημεία από ναυάγια στο χώρο, που ερευνήθηκε και από τον Κουστώ, που υποδηλώνει ότι όλα τα ορατά αντικείμενα έχουν ανακτηθεί.
Αλλά, 200 μέτρα πιο μακριά, οι δύτες βρήκαν διάσπαρτα αντικείμενα σε όλο το βραχώδη πυθμένα της θάλασσας, μέσα σε μια απότομη πλαγιά 35-60 μέτρων βάθος.

Ένα από τα ογκωδέστερα ανακτημένα στοιχεία ήταν μια άγκυρα μολύβδου. Ήταν ένα ημικυκλικό αντικείμενο που έμοιαζε με σωλήνα αποστράγγισης του νερού από το κατάστρωμα του πλοίου. Η ομάδα εντόπισε, επίσης, έναν άθικτο αμφορέα.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν  δεκάδες σφαιρικά αντικείμενα που είναι σκορπισμένα στην περιοχή του ναυαγίου. Μοιάζουν με πέτρες, αλλά περιέχουν κηλίδες πράσινες, που υποδηλώνουν μικρά θραύσματα χαλκού που έχει διαβρωθεί και έχει επικαθήσει ίζημα μετά από την παρέλευση χιλιάδων χρόνων στη θάλασσα.

Έτσι ακριβώς ήταν και μηχανισμός των Αντικυθήρων όταν ανακαλύφθηκε. Ίσως, πάλι να πρόκειται για συλλογές καρφιών του πλοίου.


Επειδή τα ευρήματα που εντόπισε η ομάδα βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το χώρο που διερεύνησε ο Κουστώ, είναι πιθανόν να ανήκουν σε ένα δεύτερο πλοίο, της ίδιας χρονολογία με το αρχικό ναυάγιο. Ίσως να πρόκειται για πλοίο του ιδίου στόλου. Ωστόσο, ο Foley θεωρεί πιο πιθανό ότι όλα τα ευρήματα προέρχονται από το πλοίο που έσπασε και βυθίστηκε.

Ο ίδιος δήλωσε ότι θα επανεξετάσει την τοποθεσία. Θέλει, επίσης, να χρησιμοποιήσει και ανιχνευτές μετάλλων για τη χαρτογράφηση των μετάλλων και των κεραμικών αντικειμένων που έχουν θαφτεί κάτω από την επιφάνεια του βυθού. Επίσης, σκέφτεται να κάνει και μερικές τομές: «Είμαι περίεργος να δω τι υπάρχει στα ιζήματα», λέει.

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ