ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΑΝ ΤΟΝ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟ

Οι  Σέρβοι τον πύργο όπου οι τούρκοι αποκεφάλισαν τον Ρήγα τον έχουν μετατρέψει σε ένα εξαιρετικό μουσείο και  με περηφάνια καταγράφουν στοιχεία για αυτόν .Είναι  ο πύργος Νεμπόϊσα που σημαίνει  «αυτός που δεν πρέπει να φοβάται κανένα εχθρό ».


Ο Ρήγας Φεραίος, στη σερβική γλώσσα Riga od Fere που ίσως γνωρίζετε ότι τελείωσε η ζωή του στο Βελιγράδι, στις 24 Ιουνίου του 1798 μετά από την σύλληψη του από τους αυστριακούς και

αφού τον παρέδωσαν στους τούρκους σε έναν από τους πύργους στο φρούριο του Βελιγραδίου, τον Kale-megdan, που ονομάζεται στα Σερβικά Νεμπόισα. Το όνομα του πύργου μπορεί να έχει μια συμβολική σημασία, διότι αυτό σημαίνει "δεν πρέπει να φοβάται κανένα εχθρό." Σήμερα, ο πύργος είναι ένα μουσείο αφιερωμένο στο Ρήγα Φεραίο και τον αγώνα του για την ελευθερία των λαών των Βαλκανίων.


Ο πύργος Νεμπόισα χτίστηκε τον 15ο αιώνα από τους Ούγγρους πάνω στα ερείπια ρωμαϊκού πύργου του 1ου μ.Χ. αιώνα. Στο γεγονός ότι αποτελούσε προκεχωρημένο φρούριο, αφού βρισκόταν εκτός των βασικού αμυντικού τείχους του κάστρου του Βελιγραδίου, οφείλεται και η ονομασία Νεμπόισα, που στη σερβική γλώσσα σημαίνει άφοβος-ατρόμητος.
Στην ιστορία του καταστράφηκε πολλές φορές, αλλά πάντοτε ξαναχτιζόταν. Το 1739, όταν το Βελιγράδι έπεσε στα χέρια των Τούρκων, ο πύργος μετατράπηκε σε φυλακή, χώρο βασανιστηρίων και μαρτυρίου.

Άγαλμα του Ρήγα σε πλατεία στο Βελιγράδι.
Το Νοέμβριο του 1797, οι αυστριακές αρχές συνέλαβαν τον Ρήγα Βελεστινλή στην Τεργέστη και μαζί με άλλους εφτά συντρόφους του, τον παρέδωσαν στον Πασά του Βελιγραδίου. Ο Ρήγας και οι σύντροφοί του κρατήθηκαν περίπου επτά μήνες φυλακισμένοι στον πύργο Νεμπόισα και τον Ιούνιο του 1798, οι Τούρκοι τους στραγγάλισαν και τα νεκρά σώματά τους τα πέταξαν στο Δούναβη.

Η είσοδος στον πύργο είναι γραμμένη η ονομασία του ...Νεμπόϊσα -στα Σερβικά Ελληνικά Αγγλικα

Ο Ανακαινισμένος ο χώρος του πύργου 
Ο πύργος τον προηγούμενο αιώνα 



 Ο μεγάλος Έλληνας συμμετέχει και αυτός στην ιστορία της Σερβίας .


ΤΕΛΟΣ











ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ