ΑΠΟ ΕΔΩ ΕΜΑΘΕ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΝΑ ΑΦΟΜΟΙΩΝΕΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Από τον πολιτισμό του Αιγαίου και της Μικράς Ασίας κατοίκησαν  πληθυσμοί στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη χιλιάδες χρόνια πριν. Αυτό δείχνουν στοιχεία από την δυνατότητα ο άνθρωπος να καταναλώνει γαλακτοκομικά προϊόντα από μια περίοδο και μετά.

Ανασκαφές στη δυτική Μικρά Ασία .[Credit: ©: Joachim Burger]

Οι επιστήμονες έχουν φέρει στο φως στοιχεία για την εξάπλωση της παραγωγής γάλακτος στην Ευρώπη και την ανάπτυξη της ανοχής του γάλακτος σε ενήλικους ανθρώπους. Ήταν μετά την μετάβαση από μια
κοινωνία των πολιτών κυνηγών-τροφοσυλλεκτών ,  με εκείνη αυτών που  εγκαταστάθηκαν και είχαν  κουλτούρα για καλλιέργεια κατά τη Νεολιθική περίοδο και παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων που σχετίζονται


με την κτηνοτροφία  όταν αυτή είχε πρωτο εξελιχθεί, και η πρακτική αυτή διαδιδόταν από τη Μέση Ανατολή σε όλη την Ευρώπη. Φυσικά αυτό το θεώρημα κατά άλλους δεν ισχύει διότι τέτοια κουλτούρα έχει αναπτυχθεί στον ελληνικό χώρο και στο Αιγαίο πριν και παράλληλα με την Μεσοποταμία .

Η μεταποίηση του γάλακτος σε τυρί και σε γιαούρτι συνέβαλαν σημαντικά στην ανάπτυξη της παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, καθώς αυτό ήταν ένας τρόπος για τη μείωση της περιεκτικότητας σε λακτόζη του νωπού γάλακτος σε ανεκτά επίπεδα, κάνοντας ένα πολύτιμο τρόφιμο διαθέσιμο για το ανθρώπινο πληθυσμό.

Μέχρι 8.000 χρόνια πριν, οι άνθρωποι ήταν μόνο σε θέση να χωνέψουν  λακτόζη, μια μορφή του υπάρχοντος σακχάρου στο φρέσκο γάλα, κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, διότι ως ενήλικες έχασαν την ικανότητα να παράγουν ενδογενή λακτάση, το ένζυμο που απαιτείται για να σπάσει λακτόζη.

Λίγο πριν από την πρώτη φουρνιά με τους αγρότες εγκαταστάθηκαν στην κεντρική Ευρώπη, μια γενετική μετάλλαξη εμφανίστηκε σε ανθρώπους που είχε ως αποτέλεσμα την ικανότητα να παράγουν λακτάση όλη τους τη ζωή. Αύξηση του αριθμού των ενηλίκων στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη έκτοτε ήταν σε θέση να πίνουν και να χωνέψουν  το γάλα.

"Αυτή η δύο σταδίων επανάσταση του γάλακτος μπορεί να ήταν ένας πρωταρχικός παράγοντας που επιτρέπει ζώνες γεωργοί και κτηνοτρόφοι από το νότο για να σαρώσουν την Ευρώπη και να μετατοπίσει τον πολιτισμό των κυνηγό -τροφοσυλλεκτών που ζούσαν εκεί για χιλιετίες, " καθορίζει το άρθρο στο Nature με αναφορά στο έργο-έρευνα  « του γάλακτος»

Από το 2009, αυτή η ερευνητική ομάδα με τη συμμετοχή 12 μεταπτυχιακών φοιτητών και τους μέντορές τους από διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους, δηλαδή, την ανθρωπολογία, την αρχαιολογία, τη χημεία, και τη γενετική, ερευνώντας  το ρόλο που διαδραμάτισε ,το γάλα, τυρί, γιαούρτι και στις αρχές του αποικισμού της Ευρώπης και έχει δημοσιεύσει πολλά σημαντικά άρθρα σχετικά με το θέμα.

Ανθρωπολόγος Καθηγητής Joachim Burger του Πανεπιστημίου Johannes Gutenberg Mainz (JGU) ουσιαστικά εμπλέκεται  στην δημιουργία του έργου της ομάδας  και των ερευνητικών της δραστηριοτήτων.

"Για να εκτιμήσουμε τη σημασία των ευρημάτων μας, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι ένα μεγάλο μέρος της σημερινής κεντρικής και βόρειας Ευρωπαίοι καταλαμβάνεται  από μόνο μια μικρή ομάδα αγρότες της Νεολιθικής Εποχής που έτυχε να είναι σε θέση να χωνέψει φρέσκο γάλα, ακόμη και μετά τον απογαλακτισμό », εξήγησε ο Burger. Η ομάδα του ερεύνησε το φαινόμενο της λακτάσης με επιμονή, δηλαδή, η δυνατότητα να σπάσει το σάκχαρο του γάλακτος, χρησιμοποιώντας για την έρευνα σε σκελετούς από τη Νεολιθική.



"Μεταξύ αυτών τα πιο συναρπαστικά αποτελέσματα που προκύπτουν από την ομάδα « leche » ήταν η ανίχνευση του λίπους γάλακτος και καταλοίπων σε πολλές  εστίες με νεολιθική κεραμική δείχνει αυτή  την ικανότητα να διαμορφώσει ο άνθρωπος τότε  την εξάπλωση της θετικής επιλογής της εμμονής της λακτάσης », δήλωσε ο Burger.

Μόλις πριν από 5.000 χρόνια, η λακτάση ήταν σχεδόν ανύπαρκτη μεταξύ των πληθυσμών με τους οποίους η σύγχρονη επικράτηση της είναι κατόπιν  μεγαλύτερη από 60 τοις εκατό. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η εκτεταμένη θετική επιλογή και τα αλλεπάλληλα κύματα της μετανάστευσης ήταν υπεύθυνα για την εξέλιξη αυτή, η οποία - σε εξελικτικούς όρους -. Έγινε πολύ γρήγορα

ΠΡΌΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΚΡΑΝΊΟ ΠΕΡΊΠΟΥ 10.000 ΕΤΏΝ
ΑΠΌ ΤΟ ΝΕΟΛΙΘΙΚΌ TEPE ABDUL HOSSEIN.




Ο Burger έχει ξεκινήσει τώρα ένα πρόσθετο πρόγραμμα της ΕΕ με τίτλο BEAN (Γεφυρώνοντας την ευρωπαϊκή και την Ανατολίας Νεολιθική) να  διερευνήσει την προέλευση των πρώτων Ευρωπαίων να εγκατασταθούν στα Βαλκάνια και τη δυτική Ανατολία(Μ.Ασία) . Adam Powell, ένας γενετιστής μαθηματικός με έδρα το Λονδίνο, θα πρέπει να συμβάλλουν ικανότητές του ως μοντελοποίηση και στατιστικός στην ομάδα της Μάιντς ανθρωπολόγους.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα το πραγματικό κόσμο στον οποίο αγρότες έζησαν, οι ερευνητές της ομάδας BEAN επισκέφθηκε πρόσφατα αρχαιολογικούς χώρους δυτική Μικρά Ασία  σε μια δεκαήμερη εκδρομή. «Έγινε πολύ σαφές για μας εκεί που το δυτικό τμήμα της σημερινής Τουρκίας, καθώς και τα Βαλκάνια αποτελούν δύο βασικές περιοχές, όταν πρόκειται για την ιστορία του πληθυσμού της Ευρώπης κατά τα τελευταία 10.000 χρόνια», δήλωσε Ο Burger.

 Universität Mainz



   Φυσικά δείτε και αυτό .    




ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ