Δαχτυλίδι – φονικό όπλο του 14ου αιώνα ανακάλυψαν αρχαιολόγοι

Ένα δαχτυλίδι με ειδική θήκη για δηλητήριο, του 14ου αιώνα, ανακαλύφθηκε από αρχαιολόγους στο ακρωτήριο Καλιάκρα στις βουλγαρικές ακτές.
Πρόκειται για το πρώτο δαχτυλίδι – φονικό «όπλο» που βρέθηκε στη Βουλγαρία, δήλωσε η αναπληρώτρια καθηγήτρια και αναπληρώτρια διευθύντρια του Εθνικού Ινστιτούτου Αρχαιολογίας Μπόνι Πετρούνοβα, που είναι επικεφαλής της ομάδας των αρχαιολόγων που έκαναν αυτή τη σημαντική ανακάλυψη.
Το δαχτυλίδι - φονικό όπλο που βρέθηκε στο ακρωτήριο Καλιάκρα της Βουλγαρίας.

«Η συγκλονιστική» –όπως τη χαρακτήρισε η κ. Πετρούνοβα– «ανακάλυψη έγινε σε ένα μέρος όπου ζούσαν αριστοκράτες του Δεσποτάτου του Ντομπρούτζα».
Οι επιστήμονες πιστεύουν πως το δαχτυλίδι είναι μια άμεση απόδειξη ότι οι δολοφονίες, κυρίως πολιτικής φύσης, γίνονταν τον 14ο αιώνα με τη χρήση δηλητηρίου. Το δαχτυλίδι, προφανώς, συνδέεται με τη σύγκρουση μεταξύ του τοπικού ηγέτη Ντομπρότιτσα και του γιου του Ιβάνκο Τέρτερ, που είναι γνωστό ότι είχαν έντονο μίσος ο ένας για τον άλλον.
Η ανακάλυψη του δαχτυλιδιού εξηγεί τους πολλούς θανάτους που καταγράφηκαν στο

ακρωτήριο Καλιάρκα, μεταξύ των αριστοκρατών κοντά στον Ντομπρότιτσα, τόνισαν οι επιστήμονες.

Το δαχτυλίδι έχει ένα μικρό στρογγυλό δοχείο κολλημένο πάνω σ’ αυτό. Το δοχείο έχει μια μικροσκοπική οπή που επιτρέπει τη ροή υγρού μέσα σ’ αυτό. Το δαχτυλίδι είναι χάλκινο και ο σχεδιασμός του είναι απλός, αλλά εκλεπτυσμένος. Το δοχείο μπορούσε να γεμίσει με δηλητήριο, το οποίο, στη συνέχεια, έριχναν κρυφά στο ποτήρι του θύματος. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, το δαχτυλίδι το φορούσε άντρας, πιθανότατα στο μικρό δάχτυλο του δεξιού χεριού του.

26/8/13   Νέα στοιχεία για το δαχτυλίδι – φονικό όπλο του 14ου αιώνα

Πιθανότατα περιείχε αρσενικό



Αρσενικό περιείχε, πιθανότατα, το δαχτυλίδι – φονικό όπλο του 14ου αιώνα που ανακαλύφθηκε στη Βουλγαρία, στο ακρωτήρι Καλιάκρα, από ομάδα αρχαιολόγων, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια και αναπληρώτρια διευθύντρια του Εθνικού Ινστιτούτου Αρχαιολογίας Μπόνι Πετρούνοβα.

Οι επιστήμονες κατέληξαν σ’ αυτό το συμπέρασμα, λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες μελέτες της κ. Πετρούνοβα για τα πιο διαδεδομένα δηλητήρια που χρησιμοποιούνταν εκείνη την εποχή για τις δολοφονίες –κυρίως πολιτικής φύσης– επισημαίνεται στη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Στάνταρτ.

«Αυτό το είδος δηλητηρίου (αρσενικό) έχει τη μορφή σκόνης και μπορεί πολύ εύκολα να τοποθετηθεί στην ειδική θήκη που έχει το δαχτυλίδι. Το αρσενικό ήταν ένα από τα πιο διαδεδομένα δηλητήρια στη Βενετία εκείνη την εποχή, που χρησιμοποιούνταν για τέτοιου είδους δολοφονίες» τονίζεται –μεταξύ άλλων– σε σχετική ανακοίνωση.

Το δαχτυλίδι έχει ένα μικρό στρογγυλό δοχείο κολλημένο πάνω σ’ αυτό. Το δοχείο έχει μια μικροσκοπική οπή που επιτρέπει τη ροή υγρού ή σκόνης μέσα σ’ αυτό. Το δοχείο μπορούσε να γεμίσει με δηλητήριο, το οποίο, στη συνέχεια, έριχναν κρυφά στο ποτήρι του θύματος.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το σημαντικό αυτό αρχαιολογικό εύρημα αλλά και την ανασκαφική δραστηριότητα για το 2013 θα ανακοινωθούν από την κ. Πετρούνοβα και τα μέλη της ομάδας των αρχαιολόγων τον Σεπτέμβριο.



ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ