ΨΗΦΙΔΩΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ 2

 

Υπέροχο ψηφιδωτό από τη βυζαντινή περίοδο ανακαλύφθηκε στην Παλαιστίνη που κατέχει το  Ισραήλ Εκεί μια ομάδα αρχαιολόγων από το Ισραήλ έχει ανακαλύψει τον Μάϊο του 2013 ένα  εντυπωσιακό, ηλικίας  1500 ετών μωσαϊκό σε αρχαιολογικό χώρο στο ονομαζόμενο σήμερα Bet Qama .


Ομάδα με επικεφαλής τον Δρ Rina Avner έχει αποκαλύψει λείψανα ενός οικισμού που χρονολογείται στη βυζαντινή περίοδο (4ος-6ος αιώνας μ.Χ.).Μεταξύ άλλων ευρημάτων, η περιοχή έχει δώσει ένα κεντρικό κτίριο - μια μεγάλη αίθουσα περίπου 12 μ. x 8,5 μ. πλάτος.


"Η οροφή ήταν προφανώς καλυμμένη με κεραμίδια. Εντυπωσιακό είναι το άνοιγμα της αίθουσας και το μαγευτικό ψηφιδωτό που κοσμεί το δάπεδο της, υποδηλώνουν ότι ήταν ένα δημόσιο κτίριο.


Το καλά διατηρημένο ψηφιδωτό είναι διακοσμημένο με γεωμετρικά μοτίβα και οι γωνίες του είναι ενισχυμένες με αμφορείς - βάζα χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά κρασιού, ένα ζευγάρι παγώνια, και ένα ζευγάρι περιστεριών να ραμφίζουν σταφύλια σε μία κληματίδα. Αυτά είναι κοινά σχέδια που είναι γνωστά από αυτή την περίοδο. Ωστόσο, αυτό που κάνει αυτό το μοναδικό μωσαϊκό είναι ο μεγάλος αριθμός των μοτίβων που ενσωματώθηκαν σε ένα μωσαϊκό τάπητα.




Μπροστά από το κτίριο, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης πισίνες και ένα σύστημα καναλιών και σωληνώσεων που χρησιμοποιούνται για να μεταφέρουν το νερό. Κλίμακες έχουν βρεθεί σε μία από τις πισίνες και τα τοιχία με την τοιχογραφία μάλιστα επισκευάστηκαν


Η ομάδα εξακολουθεί να προσπαθεί να προσδιορίσει τον σκοπό του δημόσιου εντυπωσιακού κτιρίου και για τις πισίνες για τη κατασκευή των οποίων απαιτούνται σημαντικοί οικονομικοί πόροι.




"Η περιοχή, η οποία βρίσκεται κατά μήκος ενός αρχαίου δρόμου που κατευθυνόταν βόρεια από την σήμερα ονομαζόμενη θέση Be'er Sheva, φαίνεται να αποτελείται από ένα μεγάλο κτήμα που περιλάμβανε μια εκκλησία, κτίρια και αποθήκες, μια μεγάλη δεξαμενή, ένα δημόσιο κτίριο και τις πισίνες και που περιβάλλεται από χωράφια . Πιθανώς μια από τις δομές που εξυπηρέτουσε ήταν μάλλον ένα πανδοχείο για τους ταξιδιώτες που επισκέπτονται τον τόπο. ""Κατά τη βυζαντινή περίοδο, αξίζει να σημειωθεί μεταξύ των χριστιανικών οικισμών του Βυζαντίου είναι οι ναοί στο Αμπού Hof στο Lahav και το μοναστήρι στο Bar Givot με τις σημερινές ονομασίες στην Παλαιστίνη "

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ