Κύθνος -η μαγεία μιας αρχαιολογικής ανασκαφής

Περισσότερα από 10 χρόνια προσπάθειες παρουσιάζονται σε αυτό το αφιέρωμα . Ο μαγικός κόσμος του παρελθόντος ανασκάφτεται και παρουσιάζεται , χρόνο με τον χρόνο , μπροστά στα μάτια μας αποκαλύπτοντας την ζωή των προγόνων μας που έζησαν εδώ πριν χιλιάδες χρόνια , με γοητευτικό τρόπο.

Εισαγωγή

Η πανεπιστημιακή ανασκαφή στη θέση «Βρυόκαστρο» της Κύθνου (Κυκλάδες) άρχισε το 2002 και συνεχίζεται έως σήμερα, σε συνεργασία με την ΚΑ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Είχε προηγηθεί συστηματική επιφανειακή έρευνα κατά τα έτη 1990-1995. Η θέση ταυτίζεται με την αρχαία πόλη της «Κύθνου» της ομώνυμης νήσου των Κυκλάδων, η οποία κατοικήθηκε από τον 10ο αι. π.Χ. έως και τον 6ο-7ο αι. μ.Χ.

Οι έως σήμερα ανασκαφές έφεραν στο φως ένα ασύλητο ιερό των αρχαϊκών, κλασικών και ελληνιστικών χρόνων. Ο δίδυμος ναός βρέθηκε άθικτος, με όλα τα πολύτιμα ως επί το πλείστον αφιερώματα στη θέση τους. Νότια του ναού ανασκάφτηκαν δύο βωμοί καθώς και ένας εκτεταμένος «αποθέτης» που περιείχε και αυτός εκατοντάδες πολύτιμα αφιερώματα. Δυτικά του ιερού η ανασκαφή έφερε στο φως ένα δημόσιο κτίριο της κλασικής περιόδου.








 full-width



ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ