Ταξίδι στην Ανατολή με ένα βυζαντινό πλοίο



Εκδήλωση του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης
 Eνα οδοιπορικό στους θαλάσσιους δρόμους της Ανατολής,  από τη  Θεσσαλονίκη στο  Βόρειο Αιγαίο  και από  εκεί  στη  Μαύρη  θάλασσα  και στην  Κασπία  οργανώνει το Μουσείο Βυζαντινού  Πολιτισμού  της Θεσσαλονίκης  μέσα  από μία  έκθεση, που  εγκαινιάζεται το  Σάββατο 15  Δεκεμβρίου. 

Με όχημα την «ολκάδα», το εμπορικό πλοίο των Βυζαντινών, που μετέφερε εμπορεύματα   αλλά  και ανθρώπους  συνδέοντας επί  αιώνες πόλεις, λιμάνια  και πολιτισμούς η  έκθεση  με  τίτλο «Μεσαιωνικά λιμάνια-σταθμοί στους θαλάσσιους δρόμους της Ανατολής: Βόρειο Αιγαίο, Μαύρη Θάλασσα, Κασπία Θάλασσα» προσφέρει  μία  οπτική  ξενάγηση σε  κάθε «στάση» της. 
 

Και αυτή τη φορά στα αμπάρια της  ο  ολκάς  μεταφέρει μοναδικές εικόνες της ιστορίας, όπως γκραβούρες, καρτ ποστάλ και φωτογραφίες που για πρώτη φορά παρουσιάζονται με τρόπο που να αναδεικνύουν την ιστορία κάθε πόλης-λιμανιού και την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.

Θεσσαλονίκη, Τορώνη, Καβάλα, Αβδηρα, Θάσος, Μαρώνεια, Αναστασιούπολη, Κωνσταντινούπολη, Σωζόπολη, Βάρνα, Αγχίαλος, Κωστάντζα, Οδησσός, Σεβαστούπολη, Βατούμ, Μπακού και άλλα δεκαοκτώ λιμάνια αποτελούν σταθμούς αυτού του ταξιδιού, που ξεκινά από το βόρειο Αιγαίο και μέσω της Κωνσταντινούπολης συνεχίζει στη Μαύρη Θάλασσα, στις ακτές
της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Ουκρανίας, της Κριμαίας και της Γεωργίας για να καταλήξει στο Αζερμπαϊτζάν και την Κασπία Θάλασσα ανοίγοντας νέους δρόμους προς την Ανατολή.  

Περνώντας από λιμάνι σε λιμάνι, ο μύθος, η ιστορία και το παρόν συναντώνται και οι επισκέπτες ταξιδεύουν νοερά, γνωρίζουν την ιστορία και εμπνέονται για το δικό τους οδοιπορικό στη φορτισμένη με μύθους περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

 Η έκθεση υλοποιείται από το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το Κέντρο Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων στο πλαίσιο του έργου «Ολκάς: Από το Αιγαίο στη Μαύρη Θάλασσα. 

Μεσαιωνικά λιμάνια-σταθμοί στους θαλάσσιους δρόμους της Ανατολής». Στόχος του είναι η ανάδειξη των μεσαιωνικών λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας ως σύγχρονο εργαλείο ανάπτυξης του πολιτιστικού τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή. Επικεφαλής και συντονιστής του έργου είναι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων  ενώ στην υλοποίησή του συνεργάζονται επτά φορείς από έξι χώρες (Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουκρανία, Γεωργία), οι οποίοι έχουν αναλάβει τη μελέτη, ανάδειξη και μουσειακή προβολή της μεσαιωνικής πολιτιστικής κληρονομιάς της  περιοχής  τους.
 

Το πρόγραμμα  συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Joint Operational Programme BLACK SEA 2007-2013» και εθνικούς πόρους.

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ