Ελληνιστικό Ιερό Ανακαλύφθηκε Στην Αρχαία Πόλη Της Τύρου


Το ελληνιστικό ιερό που ανακαλύφθηκε στην αρχαία φοινικική πόλη της Τύρου. Αεροφωτογραφία του χώρου της Τύρου, από την οποία έχουν ανασκαφεί μόνο 70 τετραγωνικά μέτρα 
Τα θεμέλια ενός ελληνιστικού ιερού ανακαλύφθηκαν στο ακρωτήριο της Τύρου στο νότιο Λίβανο κατά τη διάρκεια των ανασκαφών που πραγματοποίησε το Αρχαιολογικό Μουσείο του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού.

Το ιερό αποτελείται από δύο τοίχους που οριοθετούν μια ορθογώνια επιφάνεια με μια τετράγωνη πλατφόρμα και έναν σκληρό ασβεστολιθικό βωμό του οποίου το επάνω και το κάτω μέρος είναι σκαλισμένα με οριζόντια ραφή και με ύψος 0,62 μέτρα και 0,32 χ 0,32 μέτρα σε κάθε πλευρά. Πυκνά ίχνη τέφρας σημειώθηκαν στην πλατφόρμα και στον βωμό.



Οι ανασκαφές δεν βρήκαν υπολείμματα οστών ζώων, υποδηλώνοντας ότι χρησιμοποιήθηκε για την τελετουργική προσφορά  μια τελετή κοινή στην αρχαιότητα, η οποία συμβόλιζε τη θυσία και συνοδευόταν από τις προσευχές που απευθύνονταν στις θεότητες. Περίπου 20 νομίσματα, λαμπτήρες ελαίου, έξι από τους οποίους είναι άθικτοι, καθώς και αρκετά κεραμικά αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων των πιάτων, των αγγείβν και σχεδόν των ολοκληρωμένων λεκανών, αποκαλύφθηκαν επίσης.

Το ελληνιστικό ιερό που  ανακαλύφθηκε στην αρχαία φοινικική πόλη της Τύρου όταν την κατέλαβε ο Μ. Αλέξανδρος 
Το μεγαλύτερο μέρος του ανακτηθέντος κεραμικού υλικού δεν είναι αξιοσημείωτο, με εξαίρεση ένα λαμπτήρα πετρελαίου που απεικονίζει μια τελετουργική σκηνή στην οποία ένας ιερέας και μια γυναίκα προσεγγίζουν ένα ιερό τραπέζι που χρησιμοποιείται για την τοποθέτηση προσφορών.

"Αυτή η έκθεση, με τα γλυπτά της, είναι πανομοιότυπη με το βωμό που ανασκάψουμε", λέει ο Badre, διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού, επισημαίνοντας ότι η λάμπα χρονολογείται από την ελληνιστική περίοδο γύρω στο 2ο αιώνα π.Χ. "Μόλις καθαριστούν τα νομίσματα, θα χρησιμοποιηθούν για την ακριβέστερη χρονολόγηση", προσθέτει.


Το διακοσμημένο κομμάτι αντιπροσωπεύει μια σκηνή προσφοράς. το ιερό τραπέζι με τα διακοσμητικά του στοιχεία  είναι πανομοιότυπο με το βωμό που ανακαλύφθηκε στο χώρο 

Ο επικεφαλής του έργου δηλώνει επίσης ότι ο βωμός, στις αναλογίες του, πέτρες και τεχνικές κατασκευής, είναι παρόμοια με το ναό της Σαρεπτας (Sarepta) , μιας φοινικικής οχυρωμένης πόλης βόρεια του σημερινού Σαραφάντ. Ωστόσο, το ιερό της Τύρου, μήκους 15 μέτρων πλάτους 6 μέτρων, είναι διπλάσιο από το ιερό της Σαρέπειας, το οποίο εκτείνεται σε 6,4 εκτάρια με 2,6 εκτάρια . "Η πραγματική έκταση του ιερού της Τύρου - η οποία έχει καθαριστεί μόνο σε οικόπεδο περίπου 70 τετραγωνικών μέτρων - μπορεί να αποκαλυφθεί ακόμη ως αποτέλεσμα των ανασκαφών που θα συνεχιστούν το προσεχές καλοκαίρι", λέει ο Badre.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Σαράφαντ είχε ανασκαφεί ολοκληρωτικά από τον James B. Pritchard το 1972. Η πόλη, όπου ασκήθηκε η λατρεία της θεάς Tanit-Astarte, ήταν μέρος του βασιλείου της Τύρου μέχρι τη ρωμαϊκή κατάκτηση. Ήταν διάσημος για τις τεχνικές εμφύσησης γυαλιού, μια δραστηριότητα που εξακολουθεί να υπάρχει σήμερα στην περιοχή.

Ένας από τους λύχνους ελαίου που βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της Τύρου 

Ο αρχαιολόγος αποκάλυψε επίσης ότι τα θεμέλια ενός από τα τείχη του ιερού στηρίζονται στα ερείπια μιας κατασκευής που συνδέεται με μια προηγούμενη φάση. "Αυτό σημαίνει ότι αυτός ο τόπος λατρείας έχει ξαναχτιστεί αρκετές φορές, επιβεβαιώνεται η παράδοση της διατήρησης θέσεων λατρείας για αρκετούς αιώνες", λέει η κα Badre, η οποία επισημαίνει ότι πέντε εκκλησίες που έχουν τοποθετηθεί πάνω στο υπόγειο υπό τον ορθόδοξο καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου της  Βηρυτού. Επιπλέον, αυτή η πλοκή στο ακρωτήριο της Τύρου είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον της, επειδή βρίσκεται λίγα μόλις μέτρα από τα ερείπια δύο βυζαντινών εκκλησιών, που ανακαλύφθηκαν στο παρελθόν από τον Έμιρ Μορίς Τσάχαμπ.

"Ήταν σαφές ότι ήταν ένας ιερός χώρος και ο χώρος μας έπρεπε να συνδεθεί με μια αδιαμφισβήτητη συνέχεια. Έχουμε την άδεια από τον Γενικό Διευθυντή Αρχαιοτήτων, Σαρκίς el-Khoury, να διενεργήσουμε ανασκαφές με την ενθάρρυνση του Δρ. Ali Badaoui , Διευθυντής Ανασκαφών στην Τύρο », δήλωσε ο αρχαιολόγος.

Ένας από τους λύχνους ελαίου που βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της Τύρου 

Η Τύρος ήταν μια πόλη που χτίστηκε κυρίως σε ένα νησί φημισμένο για το εμπόριο  και θεωρήθηκε ήδη μία από τις παλαιότερες πόλεις του κόσμου, που ιδρύθηκε σύμφωνα με την παράδοση το 2750 π.Χ. Μετά από οκτώ μήνες πολιορκίας, υπέκυψε σε μια επίθεση του Μεγάλου Αλεξάνδρου (332 π.Χ.) ο οποίος είχε μπλοκάρει το στενό με τη βοήθεια ενός τεχνητού δρόμου μέσα στην θάλασσα .

   ΔΕΙΤΕ    
ΓΙΑΤΙ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΟΛΙΟΡΚΗΣΕ ΤΗΝ ΤΥΡΟ.


"Έχουν ανακαλυφθεί σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα από τη ρωμαϊκή και προρωμαϊκή εποχή, αλλά η υπέροχη φοινικική περίοδος έχει αποκαλύψει μόνο ένα μικρό κομμάτι των μυστικών της, υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να διερευνήσουμε", καταλήγει ο Badre.

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ