Ψηφιδωτό δάπεδο και βυζαντινές τοιχογραφίες βρέθηκαν σε Μεγάλη Βυζαντινή Βασιλική στην Βουλγαρία .


Οι αρχαιολόγοι που εργάζονται στο χώρο της Μεγάλης Βασιλικής στο Plovdiv, από τις  μεγαλύτερες  παλαιοχριστιανικές εκκλησίες που βρέθηκαν στα Βαλκάνια και είναι ελληνική , έχουν αποκαλύψει ένα κομμάτι ενός τμήματος μεσαιωνικής τοιχογραφίας που  πιστεύεται ότι απεικονίζουν τον Άγιο Πέτρο.
Το θραύσμα εκτιμάται μέχρι σήμερα ότι ανήκει σε μια περίοδο από τον 13ο έως τον 14ο αιώνα. Βρέθηκε στο μέχρι τώρα ανεξερεύνητο  βόρειο κλίτος, που δεν απέχει πολύ από την νεότερη Ρωμαιοκαθολική εκκλησία της πόλης.


Δύο εικονογραφικό στρώματα βρέθηκαν, το καθένα από αυτά πιστεύεται ότι είναι το έργο κάποιου  καλλιτέχνη της  Κωνσταντινούπολης και προσφέρει πολύ ακριβή και αριστοτεχνικό τρόπο απόδοσης στα έργα που βρέθηκαν , στο ονομαζόμενο σήμερα  Plovdiv της Βουλγαρίας
Αυτό αποδεικνύει ότι ο ναός ήταν μεγάλη σημασία στην αρχαιότητα και στον Μεσαίωνα, δηλώνουν οι αρχαιολόγοι που εργάζονται στην περιοχή.
Κοντά στην τοιχογραφία, οι αρχαιολόγοι βρήκαν μια κτητορική επιγραφή στην οποία το όνομα του
Αβραάμ ξεχωρίζει έντονα. Η επιγραφή είναι στη Ελληνική γλώσσα της βυζαντινής περιόδου


Η μεσαιωνική εκκλησία πιστεύεται ότι έχει  υπηρετήσει ένα κοντινό νεκροταφείο και ότι  Ιδρύθηκε τον 10ο με 11ο αιώνα. Φυσικά οι Βούλγαροι αρχαιολόγοι είναι το λιγότερο ανίδεοι,  διότι μια τόσο μεγάλη εκκλησία δεν συνάδει να εξυπηρετεί νεκροταφείο παρά μόνον στην μητρόπολη πόλη ,την Κωνσταντινούπολη , την Θεσσαλονίκη, την Αλεξάνδρεια ή την Αντιόχεια.
Η περιοχή διαθέτει επαρκείς πληροφορίες ώστε να καταστεί δυνατή η ακριβής χρονολόγηση, δήλωσε η επικεφαλής της ανασκαφής Zheni Tankova.


Η Tankova είπε ότι οι μεσαιωνικές τοιχογραφίες που βρέθηκαν στην Επισκοπική της Βασιλικής ήταν εξαιρετικά σπάνιες και ότι κάνει το χώρο ακόμα πιο σημαντικό αλλά  και  πολύπλευρο σε ιδιότητες
Στον προθάλαμο  στην κύρια είσοδο του οίκου της λατρείας, βρέθηκαν μια σειρά από απεικονίσεις με  όμορφα πουλιά, συμπεριλαμβανομένου ενός εκπληκτικά όμορφου  πολύχρωμου  παγονιού.





 .

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ