Στα Μύλασα της Μ. Ασίας βρέθηκε ανέγγιχτος τάφος 2400 ετών


Νόμισμα -Κοπή των Μυλάσων

Τα Μύλασα είναι μία αρχαία πόλη στη νοτιοδυτική Μικρά Ασία. Ήταν το σημαντικότερο θρησκευτικό κέντρο της Καρίας, με ονομαστούς ναούς του Δία Λαβρανδέα και του Δία Οσογώου. Κέντρο της σατραπείας της Καρίας υπό τον Εκατόμνο (390-377 π.Χ.), τα Μύλασα έχασαν τη σημασία τους όταν ο Μαύσωλος μετέφερε την πρωτεύουσα στην Αλικαρνασσό. Τον 3o αι. π.Χ. τα Μύλασα. πέρασαν στους Σελευκίδες.

Κίονας από το τιμητικό μνημείο του Μενάνδρου στα Μύλασσα παλαιότερα 

Κίονας από το τιμητικό μνημείο του Μενάνδρου στα Μύλασσα σήμερα ...Το ενδιαφέρον των επήλυδων Μογγόλων είναι εμφανές 
Κίονας από το τιμητικό μνημείο του Μενάνδρου στα Μύλασσα ακόμα παλαιότερα ...Μόνο παρέα με τους πελαργούς που φώλιασαν επάνω του 

Αργότερα η πόλη συμμάχησε εναντίον του Φιλίππου Ε’ της Μακεδονίας με τους Ρωμαίους, οι οποίοι μετά την ειρήνη της Απάμειας την κήρυξαν ελεύθερη.

Η πόλη ήταν πλούσια σε ναούς και οικοδομήματα (κατασκευασμένα από το μάρμαρο των γειτονικών της πλούσιων λατομείων), ο πληθυσμός της όμως φαίνεται ότι μειώθηκε κατά τους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους.
Η ιστορία και τα μνημεία της πόλης είναι γνωστά από τα νομίσματά της και κυρίως από πολυάριθμες επιγραφές. Σώζονται ακόμη ερείπια πολλών οικοδομημάτων της.


ΤΟ  ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΌ ΕΥΡΗΜΑ 


Η χρονολόγηση για τον ταφικό θάλαμο όπου πρόσφατα ανακαλύφθηκε πάει 2.400 χρόνια πριν, τυχαία σε ένα εργοτάξιο στη νοτιοδυτική επαρχία της περιοχής Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της βρίσκονται 103 αντικείμενα από τον ταφικό θάλαμο, ανέγγιχτα και ασύλητα για χιλιετίες, ο οποίος πιστεύεται ότι ανήκε σε μια πλούσια τοπική οικογένεια.
Ο ταφικός θάλαμος ανακαλύφθηκε κοντά στον ιερό δρόμο μεταξύ της πόλης Μύλασσα, τα οποία ήταν η πρωτεύουσα την αρχαιότητα της περιοχής της Καρίας, και το θρησκευτικό κέντρο τα Λάβρανδα.
Ο θάλαμος του τάφου δεν έχει λεηλατηθεί και οι ανασκαφές βρήκαν μια πλούσια ποικιλία αντικειμένων μέσα στον ταφικό θάλαμο.
Καθώς ποτέ δεν έχει ανοιχθεί και λεηλατηθεί, όλα τα αντικείμενα μέσα στο θάλαμο έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα. Λαμβάνοντας υπόψη την δεξιοτεχνία, την αρχιτεκτονική δομή αυτός ο νεκρικός θάλαμος θεωρείται ότι ανήκε σε μια σημαντική οικογένεια που έζησε την περίοδο του άρχοντα Εκάτομνου και συνέχισε να χρησιμοποιείται από την ίδια οικογένεια κατά τους επόμενους αιώνες. Βρήκαν τέσσερις σκελετούς και άλλα έξι άτομα που είχαν ταφεί σε δοχεία, μετά από καύση . Βρέθηκε επίσης τάφος ενός παιδιού μέσα στο θάλαμο.
Βρέθηκαν πολύ σημαντικά τεχνήματα και εκεί, όπως ένα περιδέραιο από κόκαλο. Αυτό είναι ένα μοναδικό τεχνούργημα που δεν έχει ξαναβρεθεί πριν. Είναι επίσης πολύ σημαντικό ότι τέτοια αντικείμενα βρέθηκαν σε τάφο ενός παιδιού, όπου όπως προαναφέραμε ,διαπιστώθηκε ότι τα μέλη της ίδιας οικογένειας θάβονταν στο θάλαμο με τα δώρα τους.
Η ανασκαφική ομάδα είχε βρει συνολικά 103 αντικείμενα στον ταφικό θάλαμο, που χρονολογούνται από την Ελληνιστική και Ρωμαϊκή εποχή. .
 Ο αριθμός των αντικειμένων αναμένεται να αυξηθεί κατά τη διάρκεια των περαιτέρω εργασιών Ανάμεσα στα ευρήματα είναι λύχνοι , δοχεία προσφορών , δώρα για τους νεκρούς, αμφορείς για καθημερινή χρήση, δοχεία καλλωπισμού και πολλές χρυσές κλωστές».

Ο Εκάτομνος

Κοπή νομίσματος του Εκατόμνου 

Πρώτος Κάρας δυνάστης της Αλικαρνασσού υπήρξε ο Εκάτομνος, κατ' όνομα σατράπης της Περσίας στην πραγματικότητα όμως ανεξάρτητος ηγεμόνας όλης της Καρίας. Ο Εκάτομνος αυτόχθων ευγενής με σπάνιες διπλωματικές και διοικητικές ικανότητες μετέφερε την πρωτεύουσα της σατραπείας στα Μύλασα από όπου καταγόταν. Οργάνωσε το Καρικό κράτος και επανέφερε την τάξη στην πόλη της Αλικαρνασσού. Κατά τη διάρκεια του κυπριακού πολέμου (394 - 385 π.Χ.) πολέμησε ως αρχηγός της περσικής στρατιάς εναντίων του Ευαγόρα της Κύπρου. Μετά τον θάνατό του η ηγεμονία της σατραπείας περιήλθε στα πέντε παιδιά του με την εξής σειρά: Μαύσωλος, Αρτεμισία, Ιδριεύς, Άδα και Πιξώδαρος.



 ΔΥΟ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανακαλύφθηκε η σαρκοφάγος του σατράπη της Καρίας, Εκατόμνου


Τεράστιας σημασίας αρχαιολογική ανακάλυψη στα Μύλασσα της Καρίας, όπου, σε λαθρανασκαφή που γινόταν στο χώρο λατρείας του Καρίου Διός, ανακαλύφθηκε η σαρκοφάγος του σατράπη της Καρίας, Εκατόμνου, πατέρα του Μαύσωλου.
Σύμφωνα με δηλώσεις του βοηθού υφυπουργού τουρισμού της Τουρκίας, Όζαρσλαν, η συγκεκριμένη ανακάλυψη θεωρείται από τις πιο σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις που έχουν γίνει τον 20/21ο αιώνα στα εδάφη της Ανατολής.


Η σαρκοφάγος, που βρέθηκε μέσα σε ασύλητο τάφο, είναι μαρμάρινη, στολισμένη με υψηλής αισθητικής και τεχνοτροπίας μαρμάρινα ανάγλυφα και στις τέσσερις πλευρές και έχει μήκος 2,75 μ., πλάτος 2,15 μ. και ύψος 1,85 μέτρα. Τον τάφο του Εκατόμονου θεωρείται ότι έχτισε ο διάδοχός του, βασιλιάς της Καρίας Μαύσωλος, ο τάφος του οποίου βρίσκεται στην Αλικαρνασσό και θεωρείται ότι ήταν ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου.
ΕΠΙΣΗΣ  Στα ερείπια της αρχαίας πόλης Μύλασσας, ανακαλύφθηκε μια επιτύμβια στήλη η οποία έχει χαραγμένους 121 στίχους ενός ποιήματος που απευθύνεται στον Εκάτομνο, βασιλιά της Καρίας.






ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΙΔΗΣΗ -Πηγή: εφημερίδα   Sabah    [24 Νοεμ 2016]   

Ελληνιστικής εποχής  Ταφικός Θάλαμος Ανακαλύφθηκε Στη Νοτιοδυτική Μ.Ασία στην αρχαία Ελληνική πόλη Μύλασσα εις την Καρία 
Επήλυδες Τούρκοι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει μια νέα αρχαίο ταφικό θάλαμο από την Ελληνιστική Περίοδο, που περιέχει πάνω από 100 αντικείμενα στη νοτιοδυτική επαρχία που σήμερα οι επήλυδες ονομάζουν Μούγλα . Ομάδα από το Αρχαιολογικό Μουσείο Milas είχαν προηγουμένως βρει έναν άλλο ταφικό θάλαμο, ο οποίος δεν είχε ανασκαφεί πριν και τώρα με την ανακάλυψη του νέου, ο συνολικός αριθμός των αρχαίων ταφικών θαλάμων έχει ανέλθει σε 18. Το μνήμα φέρεται να ανακαλύφθηκε σε ένα εργοτάξιο 600 τετραγωνικών μέτρων στην περιοχή Milas, κάτω από οικία  στην αρχαία ελληνική πόλη της Μυλάσσας. 
Επήλυδες Αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι χτίστηκε για μια πλούσια βασιλική οικογένεια (Ελλήνων ) πριν από 2.400 χρόνια. Ένα σύνολο 103 έργων τέχνης ήρθαν στο φως κατά την ανασκαφή, αναφέρουν σε έκθεση για την ανασκαφή .  


























ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ