Μόσχα: “Ο χρυσός των απογόνων του Ηρακλή”

Ηρακλής: ιδρυτής δυναστειών του Βοσπόρου
Το Ίδρυμα του Όλεγκ Ντεριπάσκα «Βόιλνε Ντέλο» από το 2004 υλοποιεί ένα πρόγραμμα της «ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Κουμπάν» και συμμετέχει, τώρα, ως  γενικός συνεργάτης στην έκθεση  «Ο χρυσός των απογόνων του Ηρακλή».


Για το  λαό του Κουμπάν που κάνει την εμφάνισή του,  από τον 6ο αιώνα π.Χ. έως τον 3ο αιώνα



μ.Χ. άνοιξε σήμερα η έκθεση στο Κρατικό Ιστορικό Μουσείο της  Μόσχας, θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, που συμπίπτει χρονικά με τον εορτασμό των ημερών του Κουμπάν στη ρωσική πρωτεύουσα.


Στην έκθεση παρουσιάζονται πάνω από 600, από τα καλύτερα εκθέματα του Κρασνοντάρ, στο Αρχαιολογικό Μουσείο του οποίου διατηρούνται.

Τα εκθέματα καλύπτουν
την περίοδο, από τα μέσα της πρώτης χιλιετίας προ Χριστού, έως την αρχή της πρώτης χιλιετίας της χριστιανικής εποχής.



Περιλαμβάνονται ευρήματα σημαντικά και σπάνια κατασκευασμένα από το πολύτιμο μέταλλο και βρέθηκαν στο έδαφος του Κουμπάν (παράλια Εύξεινου Πόντου), όπου ανά περιόδους έχουν ζήσει Σκύθες, Σαρμάτοι και Έλληνες.

 «Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα εκθέματα είναι ένα θραύσμα τοιχογραφίας με δύο σκηνές από τους άθλους του Ηρακλή- το κοπάδι του Γηρυόνη και τον Κέρβερο- που χρονολογείται από τα μέσα του 3ου ως τα μέσα του 2ου αιώνα π.Χ.



Η τοιχογραφία υπήρχε σε τάφο του αρχαίου Γοργιππία (σημερινή Ανάπα) που είχε παραστάσεις των δώδεκα άθλων του Ηρακλή, ο οποίος αναγνωρίζεται ο ιδρυτής πολλών δυναστειών του Βοσπόρου», σημειώνει το ρωσικό δημοσίευμα.


Η έκθεση στο Κρατικό Ιστορικό Μουσείο  της Μόσχας αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για τη γνώση των Μοσχοβιτών για την περιοχή Κουμπάν, που από τα πανάρχαια χρόνια αποτελούσε σταυροδρόμι πολιτισμών και εμπορίου.

Τα ευρήματα δείχνουν την ύπαρξη ενός ακμαίου πολιτισμού και ανάπτυξης επεξεργασίας του χρυσού.
Η έκθεση προσφέρει μοναδικές εικόνες για τους ανθρώπους που έζησαν στα αρχαία χρόνια στην περιοχή της Κράι Κρασνοντάρ της Μαύρης Θάλασσας.
www. mikres-ekdoseis.gr

 © mikres-ekdoseis- Γιῶργος  Ἐχέδωρος









ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ