Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης: Ανοίγει συμβολικά, μόνο για τρεις παραστάσεις

 

Το αρχαίο θέατρο Δωδώνης θα ανοίξει συμβολικά, φέτος, μόνο για τρεις παραστάσεις του έργου του Αισχύλου «Προμηθέας Δεσμώτης» από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων.

Καινοτομία θα αποτελέσει το γεγονός ότι οι παραστάσεις θα δοθούν το απόγευμα, όσο ακόμα υπάρχει φυσικό φως, τόσο για λόγους πρακτικούς - καθώς το μνημείο βρίσκεται σε φάση αναστήλωσης, όσο και προσέγγισης του αυθεντικού τρόπου απόδοσης του αρχαίου δράματος. Όπως ειπώθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), το Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης – στο οποίο συνεχίζονται οι εργασίες στερέωσης
και αναστήλωσης, οι οποίες ξεκίνησαν το 2000 -  θα λειτουργήσει φέτος συμβολικά μόνο με τις παραπάνω παραστάσεις, που θα δοθούν στις 17, 18 και 19 Ιουλίου, με πρόβες δύο ημερών.

Η λειτουργία του θα περιοριστεί στις τέσσερις έτοιμες κερκίδες του A΄ διαζώματος, ενώ από πλευράς Επιστημονικής Επιτροπής Δωδώνης προτάθηκαν μια σειρά μέτρων - που υιοθετήθηκαν τόσο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, όσο και από το ΚΑΣ, με μικρές μόνο τροποποιήσεις - τα οποία θα πρέπει να ληφθούν πριν από την παράσταση.

Τα μέτρα αυτά προβλέπουν, μεταξύ άλλων, ότι ο αριθμός των θεατών δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 500, η κίνησή τους θα γίνεται από συγκεκριμένη διαδρομή, ενώ παράλληλα θα πρέπει να περισχοινισθεί ο χώρος του θεάτρου όπου θα δοθεί η παράσταση, να τοποθετηθεί φορητό κιγκλίδωμα στον ανατολικό τοίχο και να επιδιορθωθεί η ξύλινη ράμπα ανόδου στο κοίλο. Επιπλέον, θα πρέπει να έχουν προηγηθεί εκτενείς καθαρισμοί και να έχουν απομακρυνθεί οι λίθοι από τα εδώλια ώστε να γίνει επισκέψιμος ο χώρος.
 Επίσης, σημειώνεται ότι ο χώρος είχε δοθεί πριν δύο χρόνια για την πραγματοποίηση της γενικής συνέλευσης του «Διαζώματος», του σωματείου που βοηθά στην εξεύρεση πόρων, αλλά και ειδικών ως προς την εκπόνηση μελετών αποκατάστασης αρχαίων θεάτρων.


Οι συντελεστές της παράστασης «Προμηθέας Δεσμώτης», από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων.

Όπως σημειώθηκε στη συνεδρίαση, στις παραστάσεις δεν θα χρησιμοποιηθούν σκηνικά, παρά μόνο υφάσματα, σκαμπό και μια ελαφριά ξύλινη κατασκευή, ενώ ως προς τα τέλη παραχώρησης, αυτά θα είναι μειωμένα κατά 50%, όπως προβλέπει ο νόμος για φορείς που επιβλέπονται από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Στο πλαίσιο του έργου, το οποίο έχει ενταχθεί σε διάφορα κοινοτικά πλαίσια (Γ΄ ΚΠΑ, ΕΣΠΑ), με χρηματοδότηση που συνεχίζεται και στα νέα επιχειρησιακά προγράμματα, γίνονται εργασίες στις κερκίδες του Α΄ διαζώματος, με αποτέλεσμα να έχουν σήμερα αποκατασταθεί οι τέσσερις από αυτές, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για τις υπόλοιπες. Το ΚΑΣ έχει εγκρίνει όλες τις μελέτες αποκατάστασης του μνημείου, που στο παρελθόν, μακρινό αλλά και πολύ πρόσφατο, έχει δεχθεί πολλές φθορές από ακατάλληλες επεμβάσεις. Οι εργασίες είναι μεγάλης κλίμακας, γι’ αυτό και ο περιβάλλων χώρος του μνημείου βρίσκεται σε εργοταξιακή κατάσταση.



Το μεγαλύτερο θέατρο της εποχής του

Το Αρχαίο θέατρο Δωδώνης χτίστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. επί βασιλείας Πύρρου και ακολουθεί το σχέδιο που έχουν όλα τα ελληνικά θέατρα. Χωρούσε 18.000 θεατές και ήταν το μεγαλύτερο της εποχής του. Κατά την τέλεση των Ναΐων προς τιμήν του Νάιου Δία, εκτός από τους αγώνες στο στάδιο γίνονταν και θεατρικοί αγώνες.
Το θέατρο καταστράφηκε και επισκευάστηκε δυο φορές. Την πρώτη φορά το κατέστρεψαν οι Αιτωλοί με τον βασιλιά Δωρίμαχο το 219 π.Χ., αλλά την επόμενη χρονιά ο βασιλιάς Φίλιππος Ε΄ της Μακεδονίας άρχισε τις επισκευές. Το 167 π.Χ., ο Ρωμαίος στρατηγός Αιμίλιος Παύλος το κατέστρεψε ξανά ώσπου το 31 π.Χ. το επισκεύασε πάλι ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Οκταβιανός Αύγουστος για να χρησιμοποιηθεί ως αρένα για θηριομαχίες από τους Ρωμαίους. Ο τοίχος που υπάρχει μπροστά από τα πρώτα καθίσματα χτίστηκε εκείνη την εποχή, για την προστασία των θεατών από τα θηρία.

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ