ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ Η χαμένη κωμωδία του Μενάνδρου με μορφές ανθρώπων και ζώων σε ψηφιδωτό


Μια χαμένη κωμωδία του Μενάνδρου ξαναζωντανεύει σ' ένα τεράστιο ψηφιδωτό που αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη του καθηγητή Πέτρου Θέμελη στην Αρχαία Μεσσήνη.

ΔΕΣ  ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ 

Ένα ψηφιδωτό που η αποκάλυψή του άρχισε την προηγούμενη χρονιά και σχεδόν ολοκληρώθηκε φέτος. Πρόκειται για την κωμωδία του Μενάνδρου «Μεσσηνία γυνή» ή «Ανατιθεμένη», που γνωρίζουμε την υπόθεσή της από μαρτυρίες αρχαίων συγγραφέων. Σύμφωνα μ' αυτές, η πρωταγωνίστρια γυναίκα της κωμωδίας είχε υποσχεθεί ότι θα παντρευτεί τον εραστή της, όμως την τελευταία στιγμή αθέτησε την υπόσχεσή της.

 Η κωμωδία του Μενάνδρου ξαναζωντανεύει με μορφές ανθρώπων και ζώων και πιστοποιείται από τις επιγραφές των μορφών. Βρίσκεται κάτω από τη Βασιλική, στα θεμέλια της οποίας ο Πέτρος Θέμελης είχε αποκαλύψει πριν από μερικά χρόνια ένα κυκλικό κτίριο κατεστραμμένο με κιονοστοιχία γύρω γύρω πεσμένη στο έδαφος. Το όλο κτίσμα είχε ενσωματωθεί στα ρωμαϊκά χρόνια σε μια καινούργια πλατεία της πόλης στρωμένη με ψηφιδωτά δάπεδα στο κέντρο των οποίων διαδραματίζεται η υπόθεση της κωμωδίας του Μενάνδρου. Σύμφωνα με τον κ. Θέμελη, το έργο αυτό χρονολογείται μεταξύ 2ου και 3ου αιώνα μ.Χ.

Πριν από λίγες μέρες
πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή έφτασε σε απόσταση αναπνοής από τον αρχαιολογικό χώρο και κατέστρεψε τους γύρω λόφους. Ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης, μιλώντας στο «Εθνος», ελπίζει ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος. «Και το βουνό και το περιβάλλον είναι μνημεία», τονίζει ο κ. Θέμελης.


Πέτρος Τσώνης στο www.ethnos.gr/

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ