Αποκαλύψεις στη μινωική Ζώμινθο



Μετά από πεντέμιση εβδομάδες ανασκαφής το κτήριο της Ζωμίνθου στα 1187μ. ύψος επεκτάθηκε με την αποκάλυψη νέων χώρων

Έξι θύρες στον κεντρικό διάδρομο μήκους 25 μ. του κτηρίου της Ζωμίνθου αποκαλύφθηκαν κατά την διάρκεια των τελευταίων ανασκαφών στον χώρο που έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες. Σύμφωνα με τους ανασκαφείς οι θύρες οδηγούν προς τα ανατολικά και δυτικά διαμερίσματα τα οποία είναι προς το παρόν εκατό στο ισόγειο και τον πρώτο όροφο.

Οι νέες ανασκαφές έγιναν υπό την διεύθυνση της  Έφης Σαπουνά Σακελλαράκη η οποία συνεχίζει το έργο του συζύγου της Γιάννη Σακελλαράκη. Ως γνωστόν η αρχιτεκτονική του κτηρίου της Ζωμίνθου είναι πολυδαίδαλη με τοίχους τοιχογραφημένους, συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης. Τα ευρήματα εφέτος είναι χάλκινα αντικείμενα μεταξύ των οποίων διπλός χάλκινος πέλεκυς (που συμπληρώνει τη σειρά των χάλκινων που βρέθηκαν κατά την περσινή ανασκαφική περίοδο) και ομοιώματα μικρών εγχειριδίων, του τύπου που συναντάται και στο Ιδαίο Άντρο.



Βρέθηκε επίσης σημαντική σφραγίδα με γυναίκα η οποία έχει κεφάλι πουλιού και για χέρια φτερά, κάτι που συναντάται στα σφραγίσματα της Αγ.Τριάδας και της Ζάκρου. Στα άλλα κεραμεικά ευρήματα βρίσκεται και ένα πυριατήριο, όμοιο με αυτό που απαντά στην τοιχογραφία της Θήρας με τη μικρή ιέρεια.

Κάτω από τους τοίχους του νέου ανακτόρου που δημιουργεί μια λαβυρινθώδη εντύπωση,  αποκαλύφθηκαν αίθουσες με ισχυρές βάσεις κιόνων του τέλους των παλαιών ανακτόρων ενώ μια άλλη υπόστηλη αίθουσα αποκαλύφθηκε σε χώρο στο νότιο τμήμα του κτηρίου.





Σημειώνεται ότι σε δυο από τις έξι βάσεις κιόνων που αποκαλύφθηκαν διατηρήθηκε το κατώτερο τμήμα του ξύλινου κίονα. Πολλά είναι επίσης τα
κλιμακοστάσια που βρέθηκαν στις φετινές ανασκαφές συμπληρώνοντας αυτά που είχαν βρεθεί στις ανασκαφές του 1990 από τον Γιάννη Σακελλαράκη. Έξω και βόρεια από το κεραμεικό εργαστήριο αποκαλύφθηκε κεραμεικός κλίβανος που τμήμα είχε επίσης αποκαλυφθεί στις ανασκαφές του 1990. Σε χώρο βόρεια του φωταγωγού αποκαλύφθηκε αγωγός ύδρευσης με πλακοειδείς λίθους ο οποίος συνεχίζεται και στον διάδρομο δυτικά των εργαστηρίων

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ