Κύπρος -Νέος τοίχος ανακαλύφθηκε στην Ακρόπολη στα Κούκλια-Παλαίπαφος



 Μέρος του τείχους ακρόπολης που βρέθηκε στα Κούκλια με μια λεκάνη από πέτρα  [ Πανεπιστήμιο Κύπρου]


Στις παρυφές του χωριού Κούκλια, σε μικρή απόσταση ανατολικά του ιερού της Αφροδίτης στην Παλαίπαφο, η αρχαιολογική αποστολή του Πανεπιστημίου της Κύπρου, υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας Μαρίας Ιακώβου, βρήκε ένα εντυπωσιακό τείχος της Ακρόπολης της Κλασικής περιόδου στο  το οροπέδιο του Χατζηαπτουλλά. Ο τοίχος ορίζει και προστατεύει τη
βόρεια περιοχή του μνημειώδους οικοδομήματος γνωστή από το 1950 ως το παλάτι της τελευταίας βασιλικής δυναστείας της αρχαίας Πάφου.
Ο προμαχώνας εκτείνεται για πάνω από 80 μέτρα και πολλά από τα τείχη της σώζονται σε ύψος ένα μέτρο και μισό.


 Μέρος του τείχους ακρόπολης που βρέθηκε στα Κούκλια

 Το τείχος της Ακρόπολης στον  Χατζηαπτουλλά είναι ένα καλά σχεδιασμένο σύστημα της αμυντικής αρχιτεκτονικής,  αποτελείται από τρία κύρια μέρη: (α) ένα τριών μέτρων πλάτους κύριο τοίχο (Β) μακριά και στενά εγκάρσια τοιχώματα, τα οποία είναι χτισμένα κατά το κύριο τοίχο και έχουν  επεκταθεί σχεδόν στην άκρη του γκρεμού? (Γ) αυτά έχουν  ενταχθεί σε μια «κουρτίνα» τοίχου που τρέχει παράλληλα με τον κεντρικό τοίχο. Το υαλοπέτασμα είναι το κορυφαίο από μια σειρά φθίνουσα σε αναλημματικούς  τοίχους  χτίστηκαν κατά την απότομη πλαγιά του βράχου.
Αυτό είναι το πιο εντυπωσιακό μέρος του συστήματος και αυτό υποδηλώνει ότι η φυσική κλίση στο σύνολό του ενσωματώθηκε στο αμυντικό σύστημα. Τα διαμερίσματα που δημιουργούνται μεταξύ του σταυρωτού  τοίχους και αναλημματικων  τοίχων  προφανώς χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση και για τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις του παλατιού. Δύο μεγάλα αποθηκευτικά αγγεία βρέθηκαν in situ, ενώ πολλά    θραύσματα πίθων που ανήκουν σε τοπικά και εισαγόμενα αγγεία βρέθηκαν σχεδόν σε κάθε δωμάτιο.
Η ομάδα αποκάλυψε επίσης μια βιομηχανική εγκατάσταση που ανάμεσα σε δύο από τις αναλημματικούς τοίχους. Αποτελείται από μια βαθιά λεκάνη από πέτρα (μπανιέρα) και ένα σύστημα αποχέτευσης από υλικό με μικρές κομμένες  πέτρες. Όταν κατέρρευσε η οροφή που φέρει την εντύπωση χρήσης δοκών, καθώς και μεγάλα κεραμίδια που δείχνουν ότι στο συγκρότημα περιλαμβάνονται εκτενώς στεγασμένες θέσεις. Επιπλέον, πολλά από τα τοιχώματα καλύφθηκαν με γύψο. Προφανώς, ο βόρειος τοίχος της ακρόπολης ήταν ένα  σημαντικό  και καλά διατηρημένο τμήμα της ένωσης παλατιού.




 Οι ανασκαφές στα Κούκλια-Παλαίπαφος, 2014  
Πανεπιστήμιο Κύπρου

Η φετινή ανασκαφή  διήρκεσε για πέντε εβδομάδες, και αυτό κατέστη δυνατό χάρη στη χρηματοδοτική συνεισφορά της ALPHA Bank Κύπρου και δωρεές που έκανε ο κ Χριστάκης Αγαθαγγέλου και ο Στέφανος Στεφάνου, δύο από τους οποίους είναι μέλη της κοινότητας Κουκλιών. Κατά τη διάρκεια της ετήσιας επίσκεψής του στην ανασκαφή, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Κύπρου ευχαρίστησε τους ευεργέτες και υπογράμμισε τη σημασία της ενεργού συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας σε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο στον τομέα, η οποία προσθέτει νέα μνημεία και νέα εικόνα για την ιστορία του βασιλείου της Πάφος. Η Παλαίπαφος ήταν η πρωτεύουσα του βασιλείου της Πάφου σχεδόν μέχρι το τέλος του τέταρτου αιώνα π.Χ., αλλά το σχέδιο της πόλης και διάφοροι αστικοί  τομείς της, οι οποίοι φαίνεται να έχουν καταλάβει τα οροπέδια γύρω από το ιερό, είναι σχεδόν αόρατι. Ο πρωταρχικός στόχος του έργου «Παλαίπαφος Αστικό Τοπίο», το  οποίο  ξεκίνησε το 2006 από την Καθηγήτρια Μαρία Ιακώβου της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας, είναι να αποκαλύψει και να μελετήσει  τη δομή του κέντρου της πρωτεύουσας.



Πηγή: Τμήμα Αρχαιοτήτων, Δημοκρατία της Κύπρου


ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ