ΒΟΙΩΤΩΝ ΤΙΦΑ ή ΣΙΦΑΙ


... παραπλέοντι δὲ αὐτόθεν πόλισμά ἐστιν οὐ μέγα ἐπὶ θαλάσσῃ Τίφα: Ἡρακλεῖόν τε Τιφαιεῦσίν ἐστι καὶ ἑορτὴν ἄγουσιν ἐπέτειον. οὗτοι Βοιωτῶν μάλιστα ἐκ παλαιοῦ τὰ θαλάσσια ἐθέλουσιν εἶναι σοφοί, Τῖφυν ἄνδρα μνημονεύοντες ἐπιχώριον ὡς προκριθείη γενέσθαι τῆς Ἀργοῦς κυβερνήτης: ἀποφαίνουσι δὲ καὶ πρὸ τῆς πόλεως ἔνθα ἐκ Κόλχων ὀπίσω κομιζομένην ὁρμίσασθαι τὴν Ἀργὼ λέγουσι .
ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ


Στον κόλπο της Δομβραίνας στον Κορινθιακό κόλπο βρίσκονται οι Βοιωτικές αρχαίες πόλεις Σίφαι ή Τίφα. Στον ανατολικό μυχό του κόλπου της Δομβραίνας, στη σημερινή Αλυκή, βρίσκεται η αρχαία Τίφα, για τους κατοίκους της οποίας ο Παυσανίας παρατηρούσε ότι από παλιά καυχώνται πως τα ναυτικά είναι ικανότεροι ανάμεσα στους Βοιωτούς και διατηρούν την ανάμνηση ενός ντόπιου Τίφυ που είχε προτιμηθεί να γίνει κυβερνήτης της Αργούς.




Ο Τίφης του Αγνίου ήταν ο πρώτος στον κατάλογο των αργοναυτών και αυτός ο οποίος κατάφερε να σώσει το καράβι στις Συμπληγάδες Πέτρες. Από ναυπηγό Θεσπιέα κατασκευάστηκε στο επίνειο των Θεσπιών, δηλαδή την Σίφα ή και Αλυκή, η Αργώ, το καράβι που μετέφερε τον Ιάσονα στην Αργοναυτική εκστρατεία .Στα Αργοναυτικά του Απολλώνιου παρουσιάζεται ο Τίφυς από τάς Σίφας ικανότατος στην οδήγηση του πλοίου, βοηθούμενος από τα αστέρια και τον Ήλιο, και δεινότατος στο να προβλέπει τις καταιγίδες.


Η Τίφα ή Σίφαι , όπως συνηθέστερα λεγόταν ,χρησίμευε ως λιμάνι των Θεσπιών ,όπως και η γειτονική προς ανατολή πόλη Κρεύσις .Στην Τίφα υπήρχε ένα
Ηράκλειο ιερό και οι κάτοικοί της έκαναν κάθε έτος γιορτή προς τιμή τού Ηρακλή. Δεξιά του οικισμού της Αλυκής δεσπόζει σε λόφο ο οχυρωτικός περίβολος των Σιφών , που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα π.Χ

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΟΧΥΡΩΜΑΤΙΚΟ ΤΕΙΧΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ 













ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ 

ΈΦΗ ΚΟΥΡΟΥΝΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ 
ΘΕΣΠΙΑΚΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ 
 ΦΩΤ ΛΕΣΧΗ ΗΔΥΦΟΣ 
Β ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΟΡΑΜΙΟ 
ΔΗΜΟΣ ΘΗΒΑΙΩΝ 





















ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ