Επιστρέφουν δύο αρχαία κλεμένα από τη Γερμανία



ΤΟ ΕΙΔΩΛΙΟ ΠΟΥ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ -89 cm, Badisches Landesmuseum Karlsruhe



ΤΕΛΙΚΑ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ 

Ένα γυναικείο κυκλαδικό ειδώλιο που έχει ύψος 88-89  εκατοστά και ένα χάλκινο τηγανόσχημο σκεύος, αναγκάζεται να επιστρέψει το γερμανικό κρατικό Μουσείο Μπάντεν της Καρλσρούης, μετά από σχετικό αίτημα της Ελλάδας

Δύο έργα αρχαίας Κυκλαδικής τέχνης, ένα γυναικείο κυκλαδικό ειδώλιο που έχει ύψος 88 εκατοστά και ένα χάλκινο τηγανόσχημο σκεύος, αναγκάζεται να επιστρέψει το γερμανικό κρατικό Μουσείο Μπάντεν της Καρλσρούης, που τα κατείχε παράνομα. 'Επειτα από έντονες πιέσεις που άσκησε η χώρα μας και την σθεναρή αντίδραση του διευθυντή του μουσείου, Χάραλντ Ζιμπενμόργκεν, οι δύο αρχαιότητεας -αξίας 4 εκατ.ευρώ - επιστρέφουν στο «σπίτι» τους και θα φιλοξενηθούν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Τα κλεμμένα έργα τα εντόπισε ο
σερ Κόλιν Ρένφριου καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ που ανακάλυψε ότι συγκεκριμένα αντικείμενα του Μουσείου της Καρλσρούης είχαν αποκτηθεί μετά από το 1975, δηλαδή μετά από την συνθήκη της Ουνέσκο του 1970, σύμφωνα με την οποία είναι παράνομη η διακίνηση αρχαιοτήτων άγνωστης προέλευσης από αυτήν τη χρονιά και μετά. 

Κατόπιν αυτών το υπουργείο Πολιτισμού κατέθεσε επίσημο αίτημα επιστροφής των αρχαιοτήτων, το οποίο αρχικά απορρίφθηκε. Ο διευθυντής του Μουσείου, Χάραλντ Ζιμπενμόργκεν, δεν δίστασε να κατηγορήσει το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού για εκβιασμό και δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει νομική αξίωση πάνω τους. Οι προσπάθειες του όμως να τα κρατήσει, απέβησαν άκαρπες με το γερμανικό μουσείο να επιστρέφει τις δύο αρχαιότητες, αύριο, Παρασκευή 6 Ιουνίου.

ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΓΡΑΦΕΙ 

Eνα γυναικείο κυκλαδικό ειδώλιο που έχει ύψος 88 εκατοστά και ένα χάλκινο τηγανόσχημο σκεύος, επίσης της Κυκλαδικής εποχής, θα μας επιστραφούν αύριο Παρασκευή από τη Γερμανία και συγκεκριμένα από το Κρατικό Μουσείο Μπάντεν της Καρλσρούης, που τα κατείχε παράνομα.
Τα εντόπισε καταρχήν ο αρχαιολόγος σερ Κόλιν Ρένφριου και μαζί υπηρεσίες του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού.
Η χώρα μας τα ζήτησε, αντιμετωπίζοντας στην αρχή αρνητική συμπεριφορά από το μουσείο, το οποίο τελικώς αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι κακώς τα κατείχε αφού τα είχε αποκτήσει μετά το 1975 και ανέγραφε ως τόπο προέλευσής τους τις Κυκλάδες. Η παραλαβή και φύλαξη θα γίνει στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

ΑΛΛΟ ΈΝΑ ΚΛΕΜΜΈΝΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΌ ΕΙΔΏΛΙΟ ΠΟΥ βΡΊΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΊΝΟ ΣΤΟ Altes Museum: Antikensammlung Berlin


ΤΕΛΙΚΑ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ 


ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

Συγκίνηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο για την «Κυκλαδίτισσα» που επέστρεψε στην Ελλάδα



Δύο αριστουργήματα του πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού επαναπατρίστηκαν από τη Γερμανία: Το ένα είναι από τα μεγαλύτερα σωζόμενα μαρμάρινα κυκλαδικά ειδώλια και το άλλο ένα από τα ελάχιστα λίθινα τηγανόσχημα σκεύη και το μοναδικό από χλωριτικό σχιστόλιθο. Και τα δύο χρονολογούνται στον πρωτοκυκλαδικό πολιτισμό που αναπτύχθηκε την 3η χιλιετία π.Χ., ανήκοντας σε μια αισθητική τέχνη που επηρέασε βαθιά εκείνη του 20ού αιώνα, αλλά και που υπέστη μια ανελέητη λεηλασία.

Στόχος το κέρδος από πλευράς αρχαιοκαπήλων και ο εμπλουτισμός των εκθεμάτων από πλευράς μουσείων και ιδιωτικών συλλογών σε Ευρώπη και Αμερική.

Τα δύο αριστουργήματα, που αποκτήθηκαν μέσα από τους «σκοτεινούς» δρόμους της αρχαιοκαπηλίας, αγοράστηκαν το 1975 από το κρατικό μουσείο της Βάδης (Badisches Landesmuseum) στην Καρλσρούη της Γερμανίας, όπου παρέμειναν ως εκθέματα επί 38 χρόνια. Μόνον τα τρία τελευταία χρόνια αποτέλεσαν αντικείμενο διαπραγματεύσεων μεταξύ ελληνικών και γερμανικών Αρχών.

«Ο επαναπατρισμός των αρχαιοτήτων της Πρωτοκυκλαδικής Περιόδου, που σήμερα εορτάζουμε, είναι μια επιτυχία για την Ελλάδα και για τη Γερμανία. Μια νίκη της ουσιαστικής αντίληψης του πολιτισμού ως ενός συνεκτικού δεσμού των συγχρόνων κοινωνιών, ως ενός συστατικού που δε χωρίζει, αλλά ενώνει τους λαούς και τη θεσμική τους εκπροσώπηση».

Με αυτά τα λόγια ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος χαιρέτισε την επιστροφή στην Ελλάδα ενός μαρμάρινου ειδωλίου και ενός τηγανόσχημου σκεύους, σε τελετή που έγινε την Παρασκευή στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου τα δυο εξαιρετικά σπαράγματα του Πρωτοκυκλαδικού Πολιτισμού θα εκτίθενται πλέον.

Ως «νίκη της νομιμότητας και ενός ελπιδοφόρου ευρωπαϊκού μέλλοντος» αλλά και ως «ήττα της αρχαιοκαπηλίας» χαρακτήρισε ο κ. Παναγιωτόπουλος την επιστροφή των δύο αρχαιοτήτων, επισφραγίζοντας με τα λεγόμενά του την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΠΟΑ και του γερμανικού μουσείου και εξαγγέλλοντας μια περίοδο στενής συνεργασίας, με κύριες προτεραιότητες εκθέσεις, ανταλλαγές επιστημονικού προσωπικού, αλλά και τεχνογνωσίας.

«Η παραδοσιακή στενή φιλία των δύο λαών δοκιμάστηκε τα τελευταία χρόνια από την οικονομική κρίση και σε αρκετές περιπτώσεις εγκλωβίστηκε σε στερεότυπα ή 'σκιές' που δημιούργησε η οικονομική κρίση. Εμείς μέσα από τη σημερινή εκδήλωση και συνεργασία στέλνουμε ένα μήνυμα φιλίας, αρμονικής συνεργασίας και κοινής πορείας των δύο λαών. Τα υπόλοιπα θα τα βρούμε, πιστεύοντας σε μια Ευρώπη δικαιότερη, που έχει τον πολιτισμό προμετωπίδα και διαβατήριό της» επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν εκπρόσωποι της γερμανικής κυβέρνησης καθώς και στελέχη του Κρατικού Μουσείου της Βάδης στην Καρλσρούη, το οποίο, μετά από πολύχρονες διαπραγματεύσεις, αποφάσισε να επιστρέψει τις δυο αρχαιότητες, όταν αποδείχθηκε ότι είχαν εξαχθεί παράνομα από την Ελλάδα.

«Το κρατίδιο της Βάδης Βυρτεμβέργης εφαρμόζει τις σύγχρονες αποφάσεις εναντίον της αρχαιοκαπηλίας και ασπάζεται την άποψη πως, αρχαιότητα της οποίας η νόμιμη καταγωγή δεν αποδεικνύεται, πρέπει να επιστρέφεται. Ακόμα και η αμφιβολία λειτουργεί υπέρ του αντικειμένου», τόνισε ο υφυπουργός του υπουργείου Επιστήμης, Έρευνας και Πολιτισμού του κρατιδίου της Βάδης Βυρτεμβέργης, Γιούργκεν Βάλτερ.

Τα δύο κειμήλια, που αποτέλεσαν αντικείμενα παράνομης δραστηριότητας, γεγονός που στερεί πολύτιμες αρχαιολογικές πληροφορίες, προήλθαν πιθανότατα από τη Νάξο, την Κέρο ή την Αμοργό, όπου υπάρχουν αντίστοιχης τεχνοτροπίας και σημασίας αντικείμενα, ενώ το κυκλαδικό ειδώλιο, ύψους περίπου 90 εκατοστών, είναι λίγο πιο μικρό από το μεγαλύτερο ειδώλιο της περιόδου, που βρέθηκε στο νησί της Αμοργού και το οποίο εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Η γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Μαρία Βλαζάκη – Ανδρεαδάκη μιλώντας για το ειδώλιο και το τηγανόσχημο σκεύος, είπε ότι  το μαρμάρινο κυκλαδικό ειδώλιο, ύψους σχεδόν 90 εκ., απεικονίζει γυναικεία μορφή με τα χέρια σταυρωμένα κάτω από το στήθος.


Το μαρμάρινο κυκλαδικό ειδώλιο, ύψους σχεδόν 90 εκ., απεικονίζει γυναικεία μορφή με τα χέρια σταυρωμένα κάτω από το στήθος και επιστράφηκε στην Ελλάδα από το Κρατικό Μουσείου της Βάδης στην Καρλσρούη. Θα εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
«Μοιάζει με ειδώλιο, μεγαλυτέρων διαστάσεων, που εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και προέρχεται από την Αμοργό. Οι ανατομικές λεπτομέρειες, όπως αυτιά, μύτη, στήθος, μάτια και φρύδια, αποδίδονται είτε πλαστικά είτε σε χαμηλό ανάγλυφο και σώζονται ίχνη χρώματος. Το ειδώλιο χρονολογείται στο 2700- 2400/ 2300 π.Χ».


Το τηγανόσχημο σκεύος είναι ένα από τα δύο αριστουργήματα του πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού που επαναπατρίστηκαν από τη Γερμανία στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών

Αναφορικά με το τηγανόσχημο σκεύος, είπε ότι «έχει διάμετρο 18 εκ. Διακοσμείται με ανάγλυφη αλληλοσυνδεόμενη σπείρα, η οποία κατανέμεται με ακρίβεια στην επιφάνεια του αγγείου. Η σπείρα υπήρξε εξαιρετικά δημοφιλές διακοσμητικό θέμα στον Πρωτοκυκλαδικό Πολιτισμό και πιθανώς συμβολίζει τη θάλασσα ή τον ήλιο. Αντίστοιχος διάκοσμος απαντάται και σε πυξίδες, προερχόμενες από τα Δωκαθίσματα Αμοργού, τη Νάξο και τη νησίδα του Δασκαλειού. Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα λίθινα τηγανόσχημα και το μοναδικό δείγμα που έχει κατασκευαστεί από χλωρίτη λίθο. Χρονολογείται και αυτό στο διάστημα από 2700- 2400 έως 2300 πΧ».








ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ