Από παλιά οι βάρβαροι προσπαθούσαν να μας δωροδοκήσουν…!

Η αρχαία σύμβαση που έχει πλέον μεταφραστεί.          

Οι ερευνητές έχουν μεταφράσει ένα αρχαίο ελληνικό έγγραφο από το 267 μ.Χ., το οποίο μιλά για έναν  αγώνα πάλης, που είχε καθοριστεί το αποτέλεσμα.!!   
Το έγγραφο είναι μια σύμβαση μεταξύ των εγγυητών δύο έφηβων παλαιστών ,του  Nicantinous και του Δημητρίου, ο οποίος έφτασε στον τελικό στάδιο σε μια  σειρά  αγώνων όπου πραγματοποιούντο  μαζί με θρησκευτική γιορτή και  διεξάγονταν στην Αντινόπολη στην  Αίγυπτο.
 Οι αγώνες είχαν αρχίσει εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα από τη στιγμή που δημιουργήθηκαν και
 η εν λόγω τέλεση  είχε  δημιουργήσει οφέλη για τους ανθρώπους της Αντινόπολης με τους πολλούς επισκέπτες την αύξηση εμπορίου και άλλα .

 Σε αυτό το έγγραφο  λοιπόν διαβάζουμε ότι , ο πατέρας του Nicantinous  δεσμεύεται να καταβάλει στον Δημήτριο 3.800 δραχμές αν επιτρέψει  στον Nicantinous να κερδίσει. Είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται έγγραφο με  δωροδοκία για τον καθορισμό του παιχνιδιού και η πρώτη που έχει  βρεθεί στον αρχαίο κόσμο.

Η αρχαία αυτή σύμβαση ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά πριν από ένα αιώνα στην ελληνική πόλη Οξύρρυγχο της Αιγύπτου από μια  αποστολή με επικεφαλής τον Bernard Grenfell και τον Arthur Hunt. αρχαιολόγους .Μεταφράστηκε από τον Dominic Rathbone, καθηγητή στο King s College του Λονδίνου, και μόλις δημοσιεύθηκε στο «Οι  Πάπυροι της Οξυρρύγχου».


Η επαφή και συμφωνία στημένου αγώνα σχετίζεται με τα 138α Μεγάλα Αντιόνεια  , μια σημαντική σειρά περιφερειακών αγώνων  που πραγματοποιούντο  προς τιμήν του Αντίνοου, φίλου  του αυτοκράτορα Αδριανού (117-138 μ.Χ.). Ο Αντίνοος πνίγηκε στον ποταμό Νείλο όπου εκεί κοντά, ιδρύθηκε η πόλη Αντινόπολη  προς τιμήν του, και έγινε επίσης θεοποίηση του, και αγάλματα του, βρέθηκαν σε όλη τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.



Ένα άγαλμα του Αντίνοου, ο οποίος τιμήθηκε στα Μεγάλα Αντιόνεια  

Σε αυτή την αρχαία μορφή της πάλης, ο στόχος ήταν ο ένας αθλητής να ρίξει τον αντίπαλο στο έδαφος τρεις φορές για να κερδίσει. Το έγγραφο ορίζει ότι ο Δημήτριος θα πρέπει "να πέσει τρεις φορές" , σε αντάλλαγμα για την πληρωμή των 3.800 δρχ. ασήμι των παλαιών νομισμάτων (ποσό το οποίο θα μπορούσε να είναι αρκετό για να αγοράσει ένα γάιδαρο). Περιλαμβάνει επίσης μια ρήτρα ότι ο Δημήτριος θα εξακολουθεί να καταβάλλεται ,να πέφτει ακόμη και αν οι δικαστές συνειδητοποιήσουν ότι  ο αγώνας είναι «στημένος» και αρνούνται να επιτρέψουν στον Nicantinous να κερδίσει.



Η σύμβαση συνεχίζει ότι εάν ο Δημήτριος δεν  υποστηρίξει τη συμφωνία αυτή  κατά τη διάρκεια του αγώνα και πηγαίνει για να κερδίσει, πρέπει να πληρώσει πρόστιμο "λόγω των αδικιών(αθέτησης)  τρία τάλαντα αργύρου των παλαιών νομισμάτων χωρίς καμία καθυστέρηση ή εφευρετικό επιχείρημα."
Αν και αυτό είναι το μόνο γνωστό σύμβαση σημειώνοντας δωροδοκία μεταξύ των αρχαίων αθλητών, ο Rathbone λέει  ότι η δωροδοκία σε αθλητικές διοργανώσεις δεν ήταν ασυνήθιστο. Με την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η δωροδοκία σε αθλητικούς αγώνες ήταν όλο και πιο διαδεδομένη και πως τέτοια  γεγονότα έγιναν τότε ,πιο προσοδοφόρα.

Γιατί να γράψουν όμως ένα συμβόλαιο;

Όμως, οι ερευνητές εξακολουθούν να αναρωτιούνται, γιατί ως εγγυητές για τους αθλητές δημιουργούν μια γραπτή σύμβαση καταγραφής της συμφωνίας; "Αυτό είναι το πραγματικά περίεργο πράγμα…;  Έτσι δεν είναι;" λέει ο Rathbone, σημειώνοντας ότι αν οποιαδήποτε πλευρά υπαναχωρήσει  από τη συμφωνία, θα ήταν δύσκολο να προσφύγει στο δικαστήριο.
Έχουν επίσης σημειωθεί παραδοξότητες στον τρόπο που η σύμβαση καταρτίστηκε. "Δεν φαίνεται εδώ σαν να έχουν πραγματικά προσφύγει σε  ένα γραφέα με νομικές γνώσεις για να το κάνει αυτό το συμβόλαιο  για αυτούς, κάτι το οποίο σε κάνει να αναρωτιέσαι αν είναι, ένα κομμάτι, αυτός ο πάπυρος ,από ένα …« άδειο πράγμα», δήλωσε ο Rathbone. «Δεν είναι πραγματικά αυτό το πιο  πιθανό ,όπου  κάθε πλευρά μπορούσε  να προσφύγει , εάν είχε  άλλες προεπιλογές."

Αν και αυτό είναι το μόνο γνωστό έγγραφο με σύμβαση όπου σημειώνεται  δωροδοκία μεταξύ των αρχαίων αθλητών, υπάρχουν αναφορές σε αρχαίες πηγές που δείχνουν ότι η δωροδοκία σε αθλητικές διοργανώσεις δεν ήταν κάτι ασυνήθιστο. Κατά την διάρκεια  της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας , η δωροδοκία σε αθλητικούς αγώνες ήταν όλο και πιο διαδεδομένη, όπως και τα γεγονότα ,αγώνες και άλλα ,έγιναν πιο προσοδοφόρα, λέει ο  Rathbone . "Υπάρχουν πηγές που «δείχνουν» ότι τα πράγματα είχαν γίνει λίγο χειρότερα επί  Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, όταν υπήρχαν περισσότερα παιχνίδια και όταν δε υπήρχαν περισσότερα οικονομικά οφέλη, ιδιαίτερα με αυτές τις δημόσιες  συντάξεις", δήλωσε ο Rathbone. Οι συντάξεις αυτές αποτελούνταν κίνητρο με τις πληρωμές που η πατρίδα ενός αθλητή απονέμει  στους νικητές και θα μπορούσε αυτό να συνεχιστεί για το υπόλοιπο της ζωής τους.



ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ