Η μεγάλη επένδυση του Ηρώδου του Αττικού στην περιοχή της Τρωάδος.

Ένα αρχαίο λουτρό, το οποίο κατασκευάστηκε πριν 1900 χρόνια  στην ανατολική επαρχία της αρχαίας πόλης της Αλεξάνδρειας Τρωάδος, είναι μία από τις μεγαλύτερες γνωστές σε επένδυση δομές και το μεγαλύτερο λουτρό στην Μικρά Ασία από την εποχή του Ηρώδου Αττικού

Η δομή κατέρρευσε σε μεγάλο βαθμό από σεισμό το χειμώνα του 1809-1810

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας της ανασκαφής και του Πανεπιστήμιου της Άγκυρας - Τμήμα Αρχαιολογίας ,Αναπληρωτή Καθηγητή Erhan Oztepe, τα λουτρά του Ηρώδου του Αττικού χρονολογούνται από το 135 μ.Χ.. Χτισμένο από τον Αθηναϊο Ηρώδη τον Αττικό που ήταν στενός φίλος του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού, το λουτρό είναι μήκους άνω των 100 μέτρων, δήλωσε ο καθηγητής και πρόσθεσε: «Ο αριθμός των λουτρών στην Μικρά Ασία σε αυτό το μέγεθος είναι πολύ λίγα. Τα λουτρά του Ηρώδου του Αττικού είναι τα μεγαλύτερα αυτή την εποχή. Ο καθηγητής είπε ότι αυτή η σημαντική δομή της αρχαίας πόλης κατέρρευσε σε μεγάλο βαθμό σε σεισμό το χειμώνα του 1809-1810, και έκανε καθαρισμό της περιοχής κατά την διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Ο καθηγητής εργάζονται για να ρίξει φως σε μερικά γεγονότα όπως στο σχέδιο της κατασκευής και θέλει να καταστεί σαφές πως γινόταν η πλήρωση του λουτρού μέσω γεωτρήσεων, προσθέτοντας ότι μια τέτοια μεγάλη δεξαμενή- λουτρό δείχνει τη σημασία της πόλης εκείνη την εποχή. «Μια επένδυση υψηλού κόστους» ...."Ακριβώς όπως και σήμερα, οι επενδύσεις, όπως σε αυτή απαιτείται υψηλό κόστος για την αρχαία εποχή, μάλιστα πολύ μεγάλο . Σε ό, τι γνωρίζουμε από τις πηγές, η δομή κοστίσε περίπου 3 εκατομμύρια δραχμές του ελληνικού νομίσματος της εποχής λέει ο καθηγητής . Αυτό ήταν μια μεγάλη αξία σε εκείνη την εποχή. Οι άνθρωποι της Αλεξάνδρειας Τρωάδος έλαβαν μεγάλη υποστήριξη από τον αυτοκράτορα Αδριανό για τη δημιουργία κάποιων δομών. "Σύμφωνα με μια επιγραφή στην Αθήνα, ο Αδριανός ήταν [[δήλωνε]], ο« χορηγός της πόλης στο έτος 132 μ.Χ. (Μάλιστα του άρεσε τόσο πολύ να μελετά την ελληνική λογοτεχνία που τον αποκαλούσαν Graeculus ("Μικρό Έλληνα").

Τιμητική επιγραφή έγινε για αυτόν και τοποθετήθηκε στην Αγορά της πόλεως των Αθηνών ,επειδή ο αυτοκράτορας είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτή την πόλη. Τρεις επιγραφές που ήρθαν στο φως το 2006, δείχνουν το ενδιαφέρον του Αδριανού στην πόλη και τη σημασία που η πόλη έδωσε σ 'αυτόν ». Τα λουτρά του Ηρώδου του Αττικού, τα οποία έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με τα λουτρά και το θέατρο που υπάρχουν στην αρχαία πόλη της Εφέσου, περιβάλλεται από διαδρόμους και στις τρεις πλευρές. Το λουτρό και το γυμναστήριο (θέσεις για την ψυχική και σωματική εκπαίδευση στην αρχαία εποχή) είχαν μαρμάρινους τοίχους και στην οροφή θόλους. Το νερό παρέχεται στην δομή μέσω υδραγωγείων βορειοανατολικά του λουτρού. Έχει αναφερθεί ότι οι λειτουργίες των χώρων στο λουτρό και στο γυμναστήριο δεν έχουν προσδιοριστεί με σαφήνεια, επειδή δεν υπήρξαν ανασκαφές στην περιοχή μέχρι τώρα. Ο δόμος ανέρχεται σε 123 x 84 μέτρα και είναι τα μεγαλύτερα λουτρά στην Μικρά Ασία.











ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ