Μοναδικό εύρημα -Ελληνικό σχολείο στα βάθη τής ερήμου διδάσκει Όμηρο το 300 μ.Χ.


Οι αρχαιολόγοι που εργάζονται στη δυτική έρημο της Αιγύπτου έχουν ανακαλύψει εδώ και   αρκετό καιρό  τον αρχαιολογικό χώρο και πρόσφατα  ένα σχολείο που χρονολογείται περίπου από πριν από  1.700 χρόνια  και που έχει αρχαία ελληνικά κείμενα γραμμένα στους τοίχους του, συμπεριλαμβανομένου ενός κειμένου για την αρχαία χρήση ναρκωτικών ως θεραπευτικό μέσον  και επίσης  παραπέμπει στην Ομήρου "Οδύσσεια".
Το σχολείο - το οποίο περιέχει
παγκάκια όπου οι μαθητές θα μπορούσαν να κάθονται για  να διαβάσουν , ή να σταθούν  και να γράφουν στον πίνακα ;  - χρονολογείται σε μια εποχή που η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ελέγχει την Αίγυπτο και τα ελληνικά γράμματα και η Ελληνική Γραμματεία  ήταν ευρέως διαδεδομένα .
Κατά τη χρήση για λιγότερο από 20 χρόνια, η δομή των σχολείων έγινε τελικά μέρος ενός μεγάλου σπιτιού που περιείχε τα πολύχρωμα έργα τέχνης, συμπεριλαμβανομένων των εικόνων των θεών του Ολύμπου , είπαν οι ερευνητές.


Το σπίτι και το σχολείο βρίσκεται στην αρχαία πόλη της Trimithis (σύγχρονη Amheida ), η οποία είναι στην όαση της  Dakhla, περίπου 200 μίλια (322 χιλιόμετρα) δυτικά του ποταμού Νείλου. Το σπίτι, και μερικά στοιχεία από την τεχνική, ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1979. Το 2001, ένα νέο πρόγραμμα έρευνας στο Amheida, τώρα κατά κύριο λόγο χρηματοδοτείται από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, οδήγησε στην ανακάλυψη του σχολείου, ελληνικά συγγράμματα και περισσότερες σκηνές της τέχνης από το σπίτι.

Μια μοναδική ανακάλυψη
Στον αρχαίο κόσμο, τα σχολεία ήταν συχνά σε διάφορα άλλα μέρη - όπως και σε ιδιωτικές κατοικίες, τα δημαρχεία και σε ναούς - και, ως εκ τούτου, είναι πολύ δύσκολο για τους αρχαιολόγους να προσδιορίσουν ένα σχολείο  ανάμεσα σε άλλα ευρήματα ,αναφέρει η  Raffaella Cribiore, καθηγήτρια  στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης,όπως  έγραψε στο περιοδικό Zeitschrift für Papyrologie und Epigraphik (ένα περιοδικό που δημοσιεύει αρχαία κείμενα).


Παρόλο που οι αρχαιολόγοι γνωρίζουν άλλο αρχαίο ωδείο στην Αίγυπτο - ένα πανεπιστήμιο στην Αλεξάνδρεια - το ελληνικό σχολείο στην  Amheida είναι μοναδικό, γιατί βρέθηκε με κείμενα στους τοίχους του, είπε η Cribiore. Τα κείμενα αυτά είναι "μια ακόμη απόδειξη ότι η διδασκαλία και η μάθηση πραγματοποιήθηκε εκεί, και επιβεβαιώνουν ότι ανήκει στο μοναδικό κτίριο που έχει ανακαλυφθεί μέχρι τώρα από την αρχαιότητα, που ήταν σίγουρα ένα σχολείο και έδειξε ότι εξελίσσονταν εκπαιδευτικές δραστηριότητες," έγραψε η καθ. Cribiore.


Το κείμενο του καθηγητή (όπως φαίνεται εδώ) γράφτηκε πολύ προσεκτικά και ήταν προφανώς ένα μάθημα  για Συντακτικό της ελληνικής  . Εκείνη την εποχή που γράφτηκε η Αίγυπτος ήταν μέρος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και την ελληνική γλώσσα ομιλείται ευρέως. Credit: Φωτογραφία από Paola Davoli CC Attibution 2.5 Generic


Για παράδειγμα, το κείμενο αναφέρεται στην «Οδύσσεια» λέει την  θρυλική ιστορία της Ελένης της Τροίας, για την  οποία έγινε  ο Τρωικός πόλεμος ,όπου  δίνει στους επισκέπτες της ένα φάρμακο (πιθανόν όπιο)και  ότι αυτό …. «παίρνει μακριά τη θλίψη και το θυμό, και φέρνει λήθη για κάθε άρρωστο », το κείμενο έχει ως εξής. "Όποιος πρέπει να πίνει  αυτό εδώ κάτω όταν είναι αναμεμειγμένα στο σκεύος  δεν θα αφήσει να πέσει ένα δάκρυ στο μάγουλό του κατά τη διάρκεια αυτής της ημέρας τουλάχιστον. Μιμηθείτε." Η λέξη να «μιμηθούν» φαίνεται να δείχνει ότι  οι μαθητές θα πρέπει να αντιγράψουν  το «πέρασμα» με κάποιο τρόπο. Αρχαία αρχεία λένε ότι μερικοί άνθρωποι πίστευαν αυτό το απόσπασμα είχε μια μαγική ποιότητα σε αυτό που θα μπορούσε να ηρεμήσει τους νέους.



Τα κυμάτια που αντιπροσωπεύουν την θάλασσα ,χαρακτηριστικό στοιχείο από την μυκηναϊκή και Κρητομινωική εποχή, είναι ζωγραφισμένα στον τοίχο .


Σε ένα διαφορετικό δωμάτιο του σχολείου, η ομάδα ανακάλυψε ένα άλλο κείμενο που αποτελείται από ένα δάσκαλο λέγοντας στους μαθητές να φέρουν ρητορικές τους ικανότητες μέχρι το επίπεδο των διαφόρων θεοτήτων, όπως τον αρχαίο των Ελλήνων  θεό Ερμή.
Προέτρεψε επίσης τους μαθητές να δουλέψουν σκληρά. "Να είστε τολμηροί, αγόρια μου(;)  Ο μεγάλος Θεός θα σας ανταμείψει με το να έχετε ένα όμορφο στέμμα της πολλαπλής αρετής," μέρος του κειμένου έχει ως εξής. "Δούλεψε σκληρά για μένα, ο κόπος  κάνει τους  άνδρες ανδροπρεπής ..."

Το σχολείο τελείωσε
Το σχολείο δεν ήταν σε χρήση για μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως επειδή ο δάσκαλος είχε μετακινηθεί ή έχασε τη ζωή του, είπαν οι ερευνητές. Κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής, «σε ένα σχολείο ο δάσκαλος για να πάψει  να υπάρχει μόνον όταν ο τελευταίος μετακινηθεί ή πεθάνει », έγραψε η καθ Cribiore. Αφού πια έχει κλείσει το σχολικό κτίριο ενσωματώθηκε  σε ένα κοντινό σπίτι που ανήκει σε ένα σύμβουλο αξιωματούχο δηλαδή της  πόλης που ονομάζεται Σειρίνος  (  Serenos) , ο οποίος χρησιμοποίησε ένα μέρος του για αποθήκευση.



Το 1979, οι ερευνητές βρήκαν μια ζωγραφική των θεών του Ολύμπου στο σπίτι Σειρίνου », και οι πρόσφατες ανασκαφές έφεραν στο φως περισσότερα έργα ζωγραφικής των οποίων το ένα από μια σκηνή συμποσίου με έναν που παίζει φλάουτο. Σε ένα δωμάτιο, σχεδόν κάθε επιφάνεια »ήταν διακοσμημένη, είτε με πολύχρωμα γεωμετρικά μοτίβα ή ζωντανές σχηματικές παραστάσεις, έτσι ώστε η εμπειρία της εισόδου του χώρου, για πρώτη φορά κατά την αρχαιότητα πρέπει να ήταν συντριπτική," έγραψε Susanna McFadden, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Fordham , σε ένα βιβλίο με τίτλο «Actes du XII Colloque de l'Association International pour la Peinture Murale Antique." (Το βιβλίο θα πρέπει να δημοσιεύθεί από την internazionale L'Associazione per la Pittura murale antica στο μέλλον.)


Ο Σειρίνος φαίνεται να είχε μια εκτίμηση για τα μαθήματα που διδάσκονται  στο σχολείο για  να διατηρείται το κείμενο του καθηγητή ,που προτρέπει  τους μαθητές να εργαστούν σκληρά για να ανυψώσει ρητορικές τους ικανότητες, είπε η καθ. Cribiore. Οι βαίνοντες στο σπίτι ,οι επισκέπτες  κατά πάσα πιθανότητα "εκτιμούν την  εμφάνιση και το περιεχόμενό του, κάτι που  θα μπορούσε να εκλάβει κάποιος  ως σημάδι  της υψηλής πολιτιστικής τους παιδείας  έγραψε η καθ. Cribiore.

Το κείμενο γράφτηκε από την καθηγήτρια και  εκδόθηκε για πρώτη φορά στο τεύχος του Journal of Roman Archaeology 2008.-  ΕΚ ΤΟΥ .livescience.com







ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ