Παίζουμε αστραγάλους;

Το σημείο όπου βρέθηκαν οι αστράγαλοι, στη διάρκεια ανασκαφής στην Άρτα (φωτ. ΛΓ΄ ΕΠΚΑ).
Ένα από τα πιο αγαπητά παιχνίδια στην αρχαία Ελλάδα, τόσο για τα αγόρια όσο και για τα κορίτσια, ήταν ο αστραγαλισμός, το παιχνίδι δηλαδή με τους οστέινους αστραγάλους αμνών, εριφίων και ελαφιών.

Οι παίχτες ρίχνοντας διαδοχικά τους αστραγάλους, καθεμία πλευρά των οποίων έχει συγκεκριμένη αξία, συγκέντρωναν
ανάλογους πόντους. Τέσσερα τουλάχιστον οστάρια αστραγάλων (κότσια) ήταν απαραίτητα για το παιχνίδι, ενώ για τη φύλαξη και τη μεταφορά τους οι παίχτες χρησιμοποιούσαν σακουλάκια από δέρμα ή ύφασμα (φορμίσκοι).


Πήλινο ειδώλιο νέας που παίζει αστραγάλους. Στο αριστερό της χέρι κρατά σάκο αστραγάλων. Πρώιμη Ελληνιστική περίοδος. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (ΕΑΜ 12112).


Το παιχνίδι του αστραγαλισμού επιβίωσε στην ύπαιθρο μέχρι και τις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα, με την ονομασία «κότσια» ή «βεζύρης».



Τέτοιους οστέινους αστραγάλους, που βρέθηκαν το 2006 στην Άρτα, στο οικόπεδο Ι. Βήχα, κατά τη διάρκεια ανασκαφικών εργασιών και χρονολογούνται στην Ελληνιστική περίοδο (3ος-2ος αι. π.Χ.), επέλεξαν να μας παρουσιάσουν ως «Έκθεμα του Μήνα» για τον Οκτώβριο το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας και η ΛΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας-Άρτας, σε βίντεο που φιλοξενείται στη σελίδα του Μουσείου στο facebook.



Οι αστράγαλοι βρίσκονται στην αίθουσα Γ΄ του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας.





Γενική επιμέλεια: Χριστίνα Μερκούρη (αρχαιολόγος, Προϊσταμένη ΛΓ΄ ΕΠΚΑ). Επιμέλεια: Ανθή Αγγέλη (αρχαιολόγος). Δημιουργία βίντεο: Χρήστος Βέργης (συντηρητής αρχαιοτήτων).

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ