ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ Η ΑΠΟΨΗ ΟΤΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ …!

Σπάνιο κρανίο πιθήκου ανακαλύφθηκε στην ΝΔ Κίνα
Ένα έξι εκατομμυρίων ετών απολιθωμένο κρανίο ενός ανήλικου πιθήκου έχει βρεθεί στην νοτιοδυτική επαρχία της Κίνας Γιουνάν- Yunnan- , ένα σπάνιο εύρημα ελπίδα για τους παλαιοντολόγους ότι μπορεί να βοηθήσει να διαλευκάνουν το μυστήριο της ανθρώπινης προέλευσης.


Ένα απολιθωμένο κρανίο ενός ανηλίκου πιθήκου έξι εκατομμυρίων ετών που έχει βρεθεί στην Zhaotong, είναι ένα σπάνιο εύρημα και για τους παλαιοντολόγους ελπίδα ότι μπορεί να βοηθήσει να διαλευκάνουν το μυστήριο της ανθρώπινης προέλευσης.





Τα ευρήματα είναι μόλις η δεύτερη φορά που έχουν ανακτηθεί με κρανίο που ανήκει σε μια νεανικό πίθηκο όμοιο με αυτούς που που κατοικούν Ευρασία κατά το Μειόκαινο που χρονολογείται 23-5.000.000 χρόνια, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την 5η Σεπτεμβρίου 2013 ο Ji Xueping, ένας ερευνητής ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.

"Το κρανίο μπορεί να υπερηφανεύεται για την μεγάλη σημασία στον τομέα της έρευνας για τους προγόνους μας, ως τη στιγμή που ο Πρωτεύων ζούσε ήταν κοντά σε αυτό των πρώτων ανθρώπων, που εκτιμάται μεταξύ 7 -5 εκατομμύριων ετών πριν », είπε ο Ji, του Ινστιτούτο Πολιτιστικών ευρημάτων και Αρχαιολογίας της Yunnan . (Yunnan Institute of Cultural Relics and Archaeology) .

Στην Αφρική έχει βρεθεί μια σειρά από απολιθώματα με πρωτεύοντα αυτής της ηλικίας, αλλά τέτοια ευρήματα είναι λιγοστά στην Ασία. Από την άποψη αυτή, η ανακάλυψη είναι πολύ σημαντική », είπε ο Lu Qingwu, ένας καθηγητής από το Ινστιτούτο Παλαιοντολογίας Σπονδυλωτών και Παλαιοανθρωπολογίας, από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών . (Institute of Vertebrate Paleontology and Paleoanthropology, Chinese Academy of Sciences) .

Λεπτομερής περιγραφή του ευρήματος δημοσιεύθηκε στο Δελτίο κινεζικών Επιστημών τον περασμένο μήνα, σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά ο Ji με τους συναδέλφους του βρήκαν σε ένα λάκκο που βρίσκεται σε εργοστάσιο τούβλων στην κοινότητα Shuitangba, στην πόλη Zhaotong .

Η ηλικία των απολιθωμάτων για τον πίθηκο, ένα μέλος του γένους Lufengpithecus, εντοπίστηκε μεταξύ 6,2 έως 6.100.000 χρόνια πριν, στα τέλη της Μειόκαινου, ο νεότερος ανάμεσα σε όλα τα αρχαία πρωτεύοντα που εντοπιστεί παλαιότερα στο Γιουνάν.

Το καλά διατηρημένο κρανίο που έχει διατηρήσει το μεγαλύτερο μέρος του σκελετού του προσώπου είναι σχετικά πλήρης και σε μεγάλο βαθμό ανόθευτου, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη μορφολογία και την ανάπτυξη των Lufengpithecus, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Η μελέτη δείχνει το πρωτεύον φέρει ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά με τον άνθρωπο. Ένα σημαντικό παράδειγμα είναι ότι το πλάτος της οφθαλμικής κόγχης του είναι μεγαλύτερο από το ύψος, μόλις σαν κι εμάς », δήλωσε ο καθηγητής Lu.

Παρά το γεγονός ότι το νέο εύρημα υποδηλώνει τη σύνδεσή του με τους πρώτους ανθρώπους όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα και τη μορφολογία, σημείωσε ο καθ. Ji , «Μας λείπουν ακόμα επαρκή στοιχεία από απολιθώματα για να αποσαφηνιστεί η σχέση της με τον πρόωρο hominins ». 


  • Το κρανίο του πιθήκου. Ενισχύεται η άποψη ότι δεν προήλθε από την Αφρική ο άνθρωπος


Το απολιθωμένο κρανίο που ανακαλύφθηκε το Zhaotong, νοτιοδυτική επαρχία της Κίνας Γιουνάν -Yunnan 

ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΕΠΙΚΡΑΤΕΣΤΕΡΗ ...
Με την «επικρατέστερη» άποψη να είναι ότι οι πρόγονοι του ανθρώπου προέρχονται από την Αφρική.

"Τα τελευταία χρόνια, ορισμένοι μελετητές προτείνουν τη θεωρία ότι η Ασία, και όχι  η Αφρική, είναι το λίκνο της ανθρώπινης καταγωγής κάτι που βασίζεται σε μια σειρά από πρόσφατα ευρήματα. Προφανώς υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά μπροστά για να εξερευνήσουμε αυτή τη δυνατότητα, » δήλωσε ο καθηγητής Lu.

Το Lufengpithecus είναι ένα συλλογικό όνομα που χρησιμοποιείται για τα λείψανα των «ορυκτών» πιθήκων και ανακτώνται στην ,Kaiyuan, Lufeng, Yuanmou και Zhaotong της επαρχίας Yunnan από το 1950.Τα ερείπια χρονολογούνται μεταξύ 11 εκατ. και 7.000.000 ετών  πριν, τα περισσότερα δε έχουν συνθλίβει και είναι άσχημα παραμορφωμένα.
Το γένος αυτό ,η εύρεση απολιθωμάτων δηλαδή, είναι ότι ο πίθηκος έχει επιβιώσει στην Γιουνάν Yunnan, ενώ οι πίθηκοι που ζουν σε άλλες περιοχές της Ευρασίας στα τέλη της Μειόκαινου εξαφανίστηκαν λόγω της επιδείνωσης του κλίματος, σύμφωνα με τον καθ. Ji.

Στο Άνω Μειόκαινο, το ζεστό, υγρό κλίμα, καθώς και πλούσια τροπικά και υποτροπικά δάση στη νοτιοδυτική σημερινή Κίνα θα μπορούσε να παρέχει ένα περιβάλλον για την ανθρώπινη προέλευση και την εξέλιξη, δήλωσε ο Τζι. "Ως εκ τούτου, η  Yunnan είναι μια πιθανή τοποθεσία για να διαλευκάνουν το μυστήριο."

Στο σημείο όπου το κρανίο βρέθηκε, οι ερευνητές και οι ομόλογοί τους από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2007 έφεραν στο φως σπασμένους σκελετούς τριών ελεφάντων που έζησαν έξι εκατομμύρια χρόνια πριν.

Η Nina Jablonski από το Pennsylvania State University είναι συν-επικεφαλής της νέας μελέτης. Οι ερευνητές από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών και το Ινστιτούτο Πολιτιστικών ευρημάτων της Zhaotong συνέβαλαν επίσης στο έργο.

Πηγή: Xinhuanet [6η Σεπτεμβρίου του 2013]


ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ