Η Μεσσήνη μυείται στα Ελευσίνια Μυστήρια



«ΣΤΟ ΦΩΣ» ΨΗΦΙΔΩΤΟ ΤΟΥ 2ΟΥ ΑΙΩΝΑ Μ.Χ.

Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας φέτος το καλοκαίρι να έπεσαν στο θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης, λόγω της επαναλειτουργίας του, ωστόσο η σκαπάνη του καθηγητή Πέτρου Θέμελη συνεχίζει να φέρνει στο φως σπουδαία ευρήματα.

Οπως τα υπέροχα ψηφιδωτά που βρέθηκαν δίπλα στη στοά της Αγοράς, αλλά και η αποκάλυψη τεράστιας στοάς στο βόρειο μέρος της. «Η Αγορά αποκαλύπτεται και, απ' ό,τι φαίνεται, κρύβει πολλά μυστικά» μας λέει ο κ. Θέμελης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, έχει αποκαλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος αυτής της στοάς, η οποία έχει μήκος 196 μέτρα, ήταν διώροφη και έκλεινε όλο τον χρόνο από τον Βορρά. Ομως, τις εντυπώσεις κλέβει ένα τεράστιο ψηφιδωτό του 2ου αιώνα μ.Χ. που αποκαλύπτεται δίπλα στη στοά της Αγοράς. Πρόκειται για ψηφιδωτό πλάτους 2 μέτρων και μήκους 10 περίπου μέτρων. 




Αναπαριστά μυθολογική παράσταση που αναφέρεται σε μύηση της πρώτης βασίλισσας της πόλης, της λεγόμενης Μεσσήνης, στα Ελευσίνια Μυστήρια. Οι μορφές είναι σε φυσικό μέγεθος, ενώ πάνω από τα πρόσωπα αναγράφονται τα ονόματα της Μεσσήνης και του Ιεροφάντη Αττικού.

Σύμφωνα με τον Παυσανία που επισκέφθηκε την Αρχαία Μεσσήνη την πενταετία 160 - 165 μ.Χ., υπήρχε ναός της Μεσσήνης, κόρης του Τρίοπα, με άγαλμα από χρυσάφι και παριανό μάρμαρο.


Ο μεγάλος περιηγητής αναφέρει ακόμη ότι τη Μεσσήνη μύησε στα Ελευσίνια Μυστήρια ο Καύκωνας, που ήρθε από την Ελευσίνα. Ομως, εκτός από τη μυθολογική παράσταση, η αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε ένα ακόμη ψηφιδωτό σε άριστη κατάσταση. Οι ανασκαφές, πάντως, δεν σταματούν εδώ, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Θέμελη, θα συνεχισθούν και τα επόμενα χρόνια, με επίκεντρο την Αγορά.



ΠΕΤΡΟΣ ΤΣΩΝΗΣ ΣΤΟ ethnos.gr

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ