Φεύγουν τα πλοία από το Γενί Καπί -ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ



Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες μετακίνησης 37 πλοίων που βρέθηκαν στις ανασκαφές
Ολοκληρώθηκε η μετακίνηση 37 βυθισμένων πλοίων που είχαν αποκαλυφθεί σε ανασκαφές στο Γενί Καπί της Κωνσταντινούπολης, στο πλαίσιο των έργων Ιστανμπούλ Μαρμαρά και Μετρό.

Ο επικεφαλής του Τμήματος Ναυτικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης καθώς και του Προγράμματος Βυθισμένων Πλοίων του Γενί Καπί, Ουφούκ Κοτζαμπάς, είπε ότι οι εργασίες συνεχίστηκαν για οκτώ χρόνια. Πρόσθεσε ότι οι κατασκευές και δέκα χιλιάδες
αντικείμενα που βρέθηκαν στον Λιμένα Θεοδοσίου, ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της πόλης τον Μεσαίωνα, αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη συλλογή μεσαιωνικών πλοίων στον κόσμο.

Ο Κοτζαμπάς είπε ότι οι επιστημονικές εργασίες βρίσκονταν σε εξέλιξη. «Το παλαιότερο βυθισμένο πλοίο είναι περίπου
1.500 ετών ενώ όλα έχουν υποστεί όλες τις καταστροφικές δυνάμεις της φύσης μέχρι τώρα. Η αποκατάστασή τους θα είναι μια ευαίσθητη και μακροχρόνια διαδικασία. Τα πλοία θα ενισχυθούν με χημικές ουσίες και θα μπορούν να φιλοξενούν τους επισκέπτες τους. Η ανεκτίμητη αυτή συλλογή που τράβηξε την προσοχή τόσο της κοινής γνώμης όσο και του επιστημονικού κόσμου κατά την ανασκαφή αναμένεται να ενισχύσει πολύ τον πολιτιστικό τουρισμό».

Πρόσθεσε ότι οι εργασίες στο Γενί Καπί έχουν εμπνεύσει άλλα συναφή προγράμματα όπως το “LIMEN: πολιτιστικά λιμάνια από το Αιγαίο στη Μαύρη Θάλασσα”, το οποίο στοχεύει να δημιουργήσει έναν κατάλογο αντικειμένων πολιτισμού σε πολλές παράκτιες πόλεις του Αιγαίου και της Μαύρης Θάλασσας και να προωθήσει τον πολιτιστικό τουρισμό.

Ο Κοτζαμπάς είπε ότι κέντρο των εργασιών ήταν η Κωνσταντινούπολη με την πολιτιστική της κληρονομιά και ιστορία, ενώ πιλοτικά έργα στην πόλη ξεκίνησαν για να προωθήσουν ένα δίκτυο πολιτιστικού τουρισμού που δημιουργείται. Είπε επίσης ότι το τελικό ποσό χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση για όλες τις χώρες που εμπλέκονται στα προγράμματα ήταν 1,2 εκ. ευρώ και το πρόγραμμα θα διαρκέσει για 24 μήνες.

«Ανάμεσα στις δραστηριότητες του προγράμματος είναι η κατασκευή ενός πιστού αντιγράφου βυθισμένου πλοίου που βρέθηκε στο Γενί Καπί, στο φυσικό του μέγεθος», λέει ο Κοτζαμπάς. «Το αντίγραφο θα κατασκευαστεί με μέρος των χρημάτων για το πρόγραμμα».

Ο Κοτζαμπάς πρόσθεσε ότι η αποκατάσταση του σκάφους συνεχίζεται και το έργο έχει αναληφθεί από την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ισίλ Οσαϊζάτ. «Το σκάφος Γενι Καπί 12, ένα από τα καλύτερα διατηρημένα, είναι ένα είδος χρονοκάψουλας, όπως το βρήκαμε με το φορτίο που μετέφερε. Αυτό το 10 μέτρων πλοίο πρόκειται και πάλι να ανοίξει πανιά στον Μαρμαρά, μετά από 1.000 χρόνια. Σχεδιάζουμε η κατασκευή του να τελειώσει σε έξι μήνες. Οι εργασίες θα αρχίσουν μέσα στους επόμενους μήνες».

Σημειώνει επίσης ότι τα βυθισμένα πλοία μεταφέρθηκαν θα είναι έτοιμα για έκθεση σε τέσσερα με πέντε χρόνια. “Το Γενί Καπί 12 θα είναι το πρώτο σκάφος προς έκθεση. Μερικά σκάφη που δεν είναι κατάλληλα για έκθεση θα πρέπει να διατηρηθούν για επιστημονικές εργασίες. Οι εμπειρογνώμονες των Αρχαιολογικών Μουσείων της Κωνσταντινούπολης, θα αποφασίσουν γι αυτό», είπε.  archaiologia.gr

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ