Το Μυκηναϊκό ναυτικό


Θεωρητική αναπαράσταση του πλοίου της Τραγάνας

Ενώ ο τύπος της Σύρου είναι το είδος του πλοίου, που κυριαρχούσε στο Αιγαίο ως σύνολο, αντικατοπτρίζοντας μια μεγαλύτερη ενότητα στις παραδόσεις της ναυπηγικής, οι Μυκηναίοι κάνανε μια αλλαγή, μια αλλαγή πιθανώς ως απάντηση σε άλλες ανάγκες. Είναι αυτοί που κατέλαβαν εξάλλου την Κρήτη. Αυτή η εισβολή συνεπάγεται σημαντικές ναυτικές δυνάμεις, δεδομένου ότι δεν μπορούσαν να αγνοούν ότι αυτή ήταν η Μινωική θάλασσα και η βάση για τη δύναμή τους. Φυσικά το ηφαίστειο της Θήρας είχα πιθανά καταστρέψει μεγάλο μέρος του στόλου των Κρητικών , αλλά και δεν ξέρουμε εάν κατέλαβαν ή συγχώνευαν τους Μινωίτες.






Στο πλαίσιο αυτό, είναι φυσικό να περιμένουμε την εμφάνιση ενός τύπου σκάφους και  ότι οι Μινωίτες δεν αισθανόταν την ανάγκη να έχουν , το πλοίο που ειδικεύεται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις: το είδος της Τραγάνας .

 Είναι πιθανό, δεδομένης της συγκέντρωσης των οικονομικών και λογιστικών στοιχείων αυτό που αποκαλύπτει η αποκρυπτογράφηση των αρχείων των ανακτόρων της Πύλου και της Κνωσού, αναφέρεται σε μια σχολαστική γραφειοκρατία, ότι οι στόλοι των μυκηναίων, αν και δεν ήταν προσωπική ιδιοκτησία του βασιλιά, τουλάχιστον οι οργανωμένες ομάδες ιδιοκτήτων των σκαφών είχαν  επιτρέψει στον κυρίαρχο βασιλέα την άσκηση ενός δικαιώματος να επίταξη τα πλοία αλλά με ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια . Ο Κατάλογος των πλοίων, στον στοίχο της Ιλιάδας II, το  οποίο αναφέρει σε κάθε δυναστεία έναν ορισμένο αριθμό πλοίων, είναι πιθανώς μια περισσότερο ή λιγότερο πιστή αντανάκλαση αυτής της κατάστασης που επικρατούσε τότε .


  • Εάν οι  Μινωίτες λειτουργούν  με το να επηρεάζουν με τον  πολιτισμό τους εκτός της Κρήτης, όπως, στις Κυκλάδες, τα Κύθηρα, την Μίλητο, κλπ.., Οι Μυκηναίοι έχουν εμπλακεί σεεμπορικές αποστολές, όπως στα νησιά Λίπαρι ,την Κύπρο, σε πολλά νησιά του Αιγαίου και σε πολλά μέρη της Μικράς Ασίας. Οι ιστορίες του Ομήρου είναι σίγουρα η καλύτερη ηχώ.


Μετά το  1200 π.Χ οι οικονομικές συναλλαγές στην Ανατολική Μεσόγειο γνωρίζουν ,από ότι ξέρουμε βέβαια μέχρι τώρα,  κατάρρευση και εξαφανίζονται, οι  λόγοι είναι ακόμη άγνωστοι. Αλλά είναι βέβαιο ότι  έως το 1000 ο Μυκηναϊκός πολιτισμός έπαψε να παράγει , τα βασιλικά παλάτια εγκαταλείφτηκαν, αυτά που ήταν οι άξονες της ευημερίας του, έχουν  καεί και είναι έρημα. Και πάλι οι λόγοι είναι αμφιλεγόμενοι. Αλλά η εξασθένηση των κέντρων αυτών κατά το δωδέκατο αιώνα, είναι πιθανόν να είναι  αποτέλεσμα των διαταραχών που επηρεάζουν όλο αυτό το διάστημα, κάνοντας μια ξαφνική εξαφάνιση του βασιλείου Χετταίων, ανατρέποντας την Ανατολή, προκαλώντας την καταστροφή της το μεγάλο κέντρο του θαλάσσιου εμπορίου του Ουγκαρίτ , επισπεύδοντας την πτώση της Αιγύπτου, στον οποίο η νίκη της Δυναστείας του Medinet Habu ήταν απλά μόνο για να δοθεί μια ανάπαυλα σε αυτό το τέλος .





ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ