ΚΟΣΜΟΣ - ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ 1325-1339

Μέρος Ναυτικού  χάρτη του 1325 του Angelino Dalorto
 Ο Angelino "Dalorto" είναι γνωστός για τον πορτολάνο -διάγραμμα συνήθως με ημερομηνία 1325 (αναθεωρήθηκε τώρα στο 1330),ήταν  ιδιωτική κατοχή του πρίγκιπα Corsini σε συλλογή στην Φλωρεντία . Η υπογραφή του ήταν παραδοσιακά ως "Hoc opus fecit Angelinus de Dalorto ano dñi MCCXXV de mense martii composuit hoc" " έτσι η αναθεώρηση του ονόματος" Dulceto "και το έτος στο 1330).

Angelino Dulcert

Ο Angelino Dulcert (1339), πιθανώς το ίδιο πρόσωπο που είναι γνωστό ως Angelino de Dalorto των δεκαετιών του 1320), και του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν μάλλον Angelino de Dulceto ή Dulceti  ή, ενδεχομένως, Αγγελής  Dolcet, ήταν ένας ιταλό – καταλανός  χαρτογράφος στην Μαγιόρκα.

Είναι υπεύθυνος για δύο αξιοσημείωτες 14ο C. Ναυτικά διαγράμματα , το "Dalorto" διάγραμμα του 1325 και το "Dulcert" διάγραμμα του 1339. Το τελευταίο είναι το πρώτο γνωστό Ναυτικό που  έχει  παραχθεί στην Πάλμα , και συνέβαλε  στην ίδρυση του σχολείου χαρτογράφων της Μαγιόρκας . Επίσης πιστεύεται ότι είναι ο συγγραφέας ενός τρίτου χρονολογημένου και ανυπόγραφου διαγράμματος που κατασκευάστηκε  στο Λονδίνο.

Σχεδόν τίποτε δεν είναι γνωστό από τον

 Angelino Dulceti / Dolcet / Dalorto / Dulcert. Μια κοινή παραδοχή είναι ότι ήταν ένας Ιταλός της Λιγουρίας , ο οποίος εκπαιδεύτηκε στην Γένοβα και στη συνέχεια μετανάστευσε στην Μαγιόρκα κάποια στιγμή στο δεκαετιών του 1320 ή 1330s.

Η ταυτότητα και η εθνικότητα των Angelino Dulceti / Dolcet / Dalorto / Dulcert Έχει μια μακροχρόνια θέση της έριδος μεταξύ των μελετητών.

Όσον αφορά χαρτογραφία , δεν κάνει απολύτως καμία διαφορά όπου και γεννήθηκε. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι όπου εκπαιδεύτηκε ως χαρτογράφος και όπου ασχολούνται με την επαγγελματική του καριέρα ως τέτοια, και η τοπωνυμία των διαγραμμάτων του δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας σχετικά με την προέλευση της χαρτογραφικής γνώσης του  από Γενουάτικα  τοπωνύμια στο  μοτίβο

 
Χάρτης του  Angelino Dulcert  1339
Ο  Angelino "Dulcert" είναι γνωστός επίσης  και  για τον πορτολάνο με  ημερομηνία 1339. Υπάρχει στην  Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας στο Παρίσι , (B.696). Η υπογραφή του έχει ως εξής:. "ano MCCCXXXVIIII mense Augusto Angelino Dulcert in civitate Maioricarum composuit" Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του,(πορτολάνο)  αποτελείται όχι από μία περγαμηνή , αλλά σε δύο περγαμηνές  σελίδες, ενώνονται ως ένα ενιαίο χάρτη, διαστάσεων 75 × 102 εκατοστά.

 Τον 20ο αιώνα , ένας τρίτος χάρτης έχει προκύψει, ο οποίος είναι υπογεγραμμένος και ο οποίος συχνά αποδίδεται στο Angelino Dulceti / Dolcet / Dalorto / Dulcert λόγω των χαρακτηριστικών του. Πραγματοποιείται έρευνα από την Βρετανική Βιβλιοθήκη στο Λονδίνο, (Add.MS.25691). Δεν πιστεύεται ότι έχει κατασκευαστεί  κάπου στο 1340 όπως το έθεσαν, αν και ορισμένοι ερευνητές έχουν προτείνει ότι μπορεί να προηγείται ακόμα και του 1325 χάρτη του Dalorto.



ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ